HASAN KÜÇÜK

Mersin’in merkez ilçelerinden Akdeniz’de bir ilkokul müdürünün, velileri çocukları için din dersini seçmeye zorlaması amacıyla öğretmene baskı yaptığı iddia edildi. Okul müdürünün baskı yaptığının soruşturma ile tespit edildiğini ve maaş kesimi uygulanarak başka okula atandığını belirten Eğitim Sen, daha ağır bir ceza istedi.

Okulu müdürü ile sınıf öğretmenini karşı karşıya getiren din dersi dayatması iddiası, Üstay İlkokulu’nda yaşandı. İddiaya göre; Okul Müdürü Ali Haydar Emrem, sınıf öğretmeni Mehtap Göçmen’den öğrencilerinin 5. sınıfta okuyacakları seçmeli derslerin seçimini velilere bırakmayarak imzalı boş ders seçim dilekçeleri alınmasını istedi. Müdür Emrem’in; resmi olmayan bir toplantıda da velilerin ders seçmelerinin lüzumsuz olduğunu, ders seçebilecek yeterlilikte olmadıklarını, öğretmenlerin velilerden boş dilekçe almalarının yeterli olacağını söylediği öne sürüldü.

“MAKAMIM BU DERSLERİN SEÇİMİNE BAĞLI”

İddialara göre; sınıf öğretmeni Mehtap Göçmen ise Müdür Ali Haydar Emrem’in bu isteğinin mevzuata aykırı olduğunu, velilerin yasal süresi içinde seçmeli derslerin seçimini yaparak dilekçeyle okula bildirmelerinin mevzuat gereği olduğunu söyledi. Okul müdürü Ali Haydar Emrem’in ise MEB'in belirlediği yirmiye yakın seçmeli ders olmasına rağmen, din derslerinin seçilmesini, makamının bu dersin seçimine bağlı olduğunu, öğrenci-veli isteğinin ve tercihinin önemsiz olduğunu savundu.

“HAKARET VE CİNSİYETÇİ KÜFÜRLER ETTİ”

Sınıf öğretmeni Mehtap Göçmen’in, “Demokratik, laik, özgürlükçü bir eğitimin gereği olarak öğrenciler seçmeli dersleri kendileri seçmeli” demesine öfkelenen müdürün sinirlenip, hakaretler ederek iftiralarda bulunduğu, cinsiyetçi küfürler ve hakaretler ile saldırdığı ileri sürüldü. Öğretmenin tüm uyarılarına rağmen okul müdürünün “Bana bir şey olmaz, benim arkam sağlam” diyerek hukuksuz işlemi savunduğu öne sürüldü.

Okulda yaşanan olaydan sonra hakaretlere ve mobbinge varan tutumlara karşı çıkan öğretmen Mehtap Göçmen, müdürden şikayetçi oldu. Milli Eğitim Müdürlüğü’nce açılan soruşturma sonucunda okul müdürüne maaş kesim ve yer değiştirme cezası verildi.

SENDİKA CEZAYI AZ BULDU

Eğitim Sen Mersin Şubesi’nde konu ile ilgili olarak basın toplantısı düzenlendi. Hakarete uğradığı öne sürülen sendika üyesi öğretmen Mehtap Göçmen'in de katıldığı toplantıda konuşan Özlük ve Hukuk Sekreteri Sebir Yurtseven Sümbül, müdüre verilen cezanın devlet memurlarına verilmesi gereken cezalar kapsamında olması gerektiğini söyledi.

Toplantıda bulunan diğer öğretmenlerin olayların nasıl meydana geldiğine şahit olduğunu belirten Sümbül şunları söyledi:

“Veliler adına müdürün zorla ders seçtiğini veliler de yazılı olarak dile getirmiştir. Bir okul müdürünün yetki ve sorumluluğunu aşarak, yasal mevzuatı bırakıp kendi görüşünü dayatması, öğretmenine hakaret etmesi karşısında sessiz kalınamazdı. Yasal haklarımız çerçevesinde gerekli tüm adımlar atılmıştır. Yasalar önünde hak aramak, en temel insan hakkıdır. Üyemiz haklarını aramaya başlayınca okul müdürü olayları çarpıtmış, iftiraya varan gerçekle hiç alakası olmayan beyanlarla üyemizi suçlamıştır. Bir kadın, bir öğretmen olarak Mehtap öğretmenin alnı her zamanki gibi ak ve dik. Mesleki geçmişi, iş yerindeki sevilen bir öğretmen olması müdürün iftiralarını boşa çıkarmaktadır. Ama en önemlisi bu iftiralara karşı yasaların verdiği tüm haklarını üyemiz kullanacaktır. Üyemiz yasal her hakkını kullanmaktan asla vazgeçmeyecektir. Eğitim Sen olarak Mehtap Göçmen arkadaşımızın her zaman yanında durmaya devam edeceğiz; hukuksuzluklarla mücadele etmek en temel sorumluluğumuzdur.”

 

Kaynak: anka