ALİ GÜRELİ

Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı tarafından icra edilen rutin denetimlerde denizde dev bir ölü balinaya rastlandı.

Henüz bilinmeyen bir nedenle kıyıya vuran balinanın yaklaşık 14 metre uzunluğunda olduğu belirlendi. İlk incelemelere göre yaklaşık bir hafta önce öldüğü tahmin edilen balina, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı dalgıçları ve Mersin Büyükşehir Belediyesi ekiplerince halatla bağlandığı vinç yardımıyla kıyıya çekildi.

“PLASTİK KİRLİĞİNDEN OLABİLİR”

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas tarafından yapılan incelemeye göre Balaenoptera physalus türü olduğu belirtilen balinanın, dünyadaki en büyük ikinci balina türü olduğu ifade edildi.

Prof. Dr. Deniz Ayas, kıyıya çok yaklaşmayan bu türün ölüm sebebiyle ilgili detaylı bir inceleme yapılacağını belirterek, "Bu deniz canlılarının plastik kirlilikten ve benzeri sebeplerden hayatlarını kaybettiği yönünde raporlar var. Ancak otopsi yapmadan bunun neden öldüğünü söyleyemeyiz” dedi.

Balinanın ölüm nedeninin, Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Şubesi teknik personeli eşliğinde araştırılacağı, kemiklerinin de daha sonra Deniz Müzesine teslim edilmesi amacıyla toprağa gömüleceği bildirildi.

Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, sosyal medya hesabından da balinanın kıyıya çıkarılması sırasında çekilen fotoğraflar paylaşıldı.

Kaynak: anka