Merkez Bankası, 16 ay sonra faiz indirimine gitti. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19’dan yüzde 18’e indirilmesine karar verdi. Faiz indirimi sonrası dolar 8.80, Euro ise 10,31'ün üzerini gördü. Döviz bu seviyeden geri döndü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK); Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplandı. Merkez Bankası PPK'nın bugünkü toplantısında aldığı kararla yüzde 19 olan politika faizini 100 baz puan düşürdü.

Son olarak Mayıs 2020'de faiz 8,75'den 8,20'ye indirilmişti. Sonraki süreçte genel olarak faizin sabit tutulması ya da yükseltilmesi yönünde karar alınmıştı. PPK'nın son toplantısı olan 12 Ağustos’ta faiz oranı yüzde 19'da sabit tutmuştu.

SON ÇEYREKTE FAİZ İNDİRİMİ BEKLENİYORDU

Merkez Bankası, ekonomideki son likidite kaynağı olarak piyasalarda, bankalara ödünç para vermekte veya bankalardan ödünç para alabiliyor. Merkez Bankası, faiz oranlarını piyasaları etkilemek amacıyla belirliyor.

PPK’nın faiz kararları, önceden ilan edilmiş bir takvim çerçevesinde yapılan toplantılarında alınıyor. Bu toplantının ardından, yıl sonuna kadar, PPK; üç defa daha faiz kararı için toplanacak. Bir sonraki toplantı 21 Ekim’de yapılacak. Diğer iki toplantı ise 18 Kasım ve 16 Aralık’ta yapılacak ve 2021’in son toplantıları olacak.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının bazıları Merkez Bankası’nın son çeyrekte faiz indirim yapabileceğine işaret etmişti. Ekonomist ve stratejistler, TL'deki iyileşme ve enflasyondaki düşüşün gerekliliğine dikkati çekerek, TCMB'nin yıl sonuna doğru politika faizinde indirime gidebileceğini öngörüyor.

FED FAİZ DEĞİŞTİRMEDİ

ABD Merkez Bankası (FED), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı. FED'den yapılan açıklamada, faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi. Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 oranında enflasyon hedefini sağlamayı amaçladığına işaret edilen açıklamada, bu hedeflere ulaşılana kadar para politikasının destekleyici duruşunun sürdürülmesinin beklendiği tekrarladı.

Merkez Bankası faizi 100 baz puan düşürdü. Yüzde 19 olan faiz yüzde 18'e düştü. Faiz indirimi sonrası dolar 8.80, Euro ise 10,31'ün üzerine tırmandı. Dolar ve Euro daha sonra bu rakamdan döndü. 

 

Kaynak: anka