Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyon beklentisini yukarı yönde revize etti. 2022 yılına ilişkin ilk enflasyon raporu sunumunu yapan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2022 yılı sonunda yüzde 18,6 ile yüzde 27,8 aralığında (orta noktası yüzde 23,2), 2023 yılı sonunda yüzde 3,4 ile yüzde 13,0 aralığında (orta noktası yüzde 8,2) gerçekleşeceği öngörülmektedir" dedi. Merkez Bankası'nın bir önceki raporunda bu yıl sonu için yüzde 11,8, 2023 sonu için yüzde 7'lik bir enflasyon tahmini yapılmıştı.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu "Enflasyon Raporu 2022-I" sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda 2022 enflasyon tahminini yaklaşık iki katına çıkardıklarını ortaya koyarken, bir kez daha 20 Aralık'ta Merkez Bankası'nın tek kuruş döviz satmadığını söyledi.

Kavcıoğlu, enflasyon raporu sunumunda, satır başlarıyla şunları söyledi:

ENFLASYONUN TARİHİ YÜKSEK SEVİYELERE ULAŞTIĞINI GÖRÜYORUZ: Son rapordan bugüne dek varyantlara ilişkin risklerin canlı kalması bazı ülkelerde 2022 büyüme görünümünü olumsuz etkiledi. Aşı sayesinde küresel iktisadi faaliyet üstündeki riskler sınırlandı. Dünya genelinde enflasyon hız kazandı. Enflasyonun tarihi yüksek seviyelere ulaştığını görüyoruz. Dünyada merkez bankaları, enflasyon eğiliminin öngörülenden daha kalıcı olduğunun görüldüğünü vurguluyor.

CARİ İŞLEMLER DENGESİ 2022'DE FAZLA VERECEK: Doğal gaz fiyatları 2020 düzeylerine göre oldukça yüksek seyrediyor. Anketler şirketlerin yatırım harcamalarının artacağını gösteriyor. Önümüzdeki dönemde istihdam artışının devam edeceğini öngörüyoruz. Fiyat etkileri dışlandığında ihracat artış eğilimini korudu, ithalat yatay seyretti. Cari işlemler dengesi 2022'de fazla verecek.

GIDA ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 24,2 OLARAK GÜNCELLENDİ: Firma ve konut kredileri ivmelenirken, ihtiyaç kredileri yatay seyretti. Kura endeksli fiyatlama davranışı enflasyonu yükselten en önemli etken oldu. TL'yi öncelikleyen geniş kapsamlı bir gözden geçirme süreci yürütüyoruz. Gıda enflasyon tahminimizi yüzde 24,2 olarak güncelledik.

ENFLASYON YILSONU ENFLASYON TAHMİNİ DE YÜZDE 8,2 OLDU: 'Liralaşma stratejisi' TCMB'nin politika gözden geçirme sürecinin asli unsurlarından birisi. 2022 sonu için enflasyon tahmini yüzde 23,2 oldu. 2023 yılsonu enflasyon tahmini de yüzde 8,2 oldu.

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, Enflasyon raporu ile ilgili yaptığı sunumunun ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

"20 ARALIK'TA TEK KURUŞ SATMADIK"

Kavcıoğlu bir soru üzerine 20 Aralık’ta düşen döviz kuru ile ilgili olarak, "20 Aralık'ta TCMB tek kuruş satmamıştır. Bireysel ve kurumsallar 20 Aralık'ta 2,25 milyar dolar sattı. Bilançoda rezervlerin düşmesine yönelik yorumlar yanlıştır” dedi.

Merkez Bankası rezervleri ile ilgili sorulara da Kavcıoğlu, şu yanıtı verdi:

"Rezervlerdeki düşüşte BOTAŞ'a yapılan döviz satışı etkili oldu. Rezervlerimizin yükseltilmesi yönündeki çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. BAE ile swap anlaşması yaptık. 1-2 ülke ile görüşmelerimiz devam ediyor. Cari dengenin sağlanması ile uzun dönemde fiyat istikrarının sağlanacağına inanıyoruz. Liralaşma stratejimizin enflasyonu düşürmede önemli katkısı olacaktır.” 

"BANKALAR DA FAİZLER KONUSUNDA GEREKLİ ADIMLARI ATACAKTIR"

Kavcıoğlu, bir başka soru üzerine de "Dezenflasyon sürecini hızlı bir şekilde başlatacağız. Bankalar da faiz (kredi faizleri) konusunda gerekli adımları atacaktır. Kur korumalı mevduat tutarı bugün itibariyle 209 milyar TL oldu. Faizler aşağı doğru geliyor, gelmeye de devam edecek" diye konuştu.

Kaynak: anka