Memleket Partisi Sözcüsü Gaye Usluer, "Asgari ücret en az yüzde 50 oranında artırılmalıdır demiştik. Bu haftanın verilerine bakarak diyoruz ki; 50 değil, en az yüzde 60 artırılmalıdır" dedi. 

Memleket Partisi Sözcüsü Gaye Usluer, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyerek asgari ücret, eşit temsil, Eğitim Şurası ve TÜİK ile ilgili değerlendirmeler yaptı. Usluer'in açıklamasından satır başları şöyle: 

“MARKETLERDE ETİKET DEĞİŞTİRME GÖREVLİLERİ OLUŞTURULDU: Bütün marketlerde etiket değiştirme görevlileri oluşturuldu. Mal yerinde duruyor. Durduğu yerde etiketi, yani fiyatı değiştiriliyor. Bir yandan da asgari ücret tespit komisyonu mış gibi yaparak toplanıyor. Asgari ücret en az yüzde 50 oranında artırılmalıdır demiştik. Bu haftanın verilerine bakarak diyoruz ki; 50 değil, en az yüzde 60 artırılmalıdır. İlave olarak diyoruz ki; asgari ücret yıl boyunca aylık enflasyon verilerine endekslenerek yükseltilmelidir. Cumhurbaşkanı ‘faiz sebep, enflasyon sonuçtur.’ demeye devam ediyor. O konuştukça kur yükseliyor. Türk lirası değersizleşiyor. Sussa ekonomi düzelir mi? Düzelmez. Çare; bu iktidar değişecek.

EŞİT FIRSAT VE FERMUAR YÖNTEMİ UYGULANACAK: Kadın örgütleri ‘temsilde eşitlik yoksa size oy yok’ diyorlar. Kota istemiyoruz. Kadın kolları istemiyoruz. Temsili değil, katılımcı demokrasi istiyoruz. Memleket Partisi tüzüğünde belirtildiği şekilde seçimlerde kadın erkek eşit temsiliyet, eşit fırsat ve fermuar yöntemi uygulanacak. Bütün siyasi partilere bize katılmaları çağrısını yapıyoruz.

5 YAŞ OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ ZORUNLU VE ÜCRETSİZ OLMALI: 19 yılda en çok bakan değişikliği yapılan MEB şurasında 128 tavsiye kararı alındı. 5 yaş okul öncesi eğitim zorunlu ve ücretsiz olsun önerisi kabul edilmedi. Buna karşın hükümetin sesi bir sendikanın 4-6 yaş çocuklar için okul öncesinde din dersi eğitimi konulması kabul edildi. Oysa pedagoglar tarafından önerildiği şekilde bu yaş grubunda din eğitimi aile içinde verilmelidir. 8-9 yaşından itibaren ise ahlak, etik kavramlarıyla birlikte; doğrular, yanlışlar, iyi insan olmak, çevreye duyarlı olmak öğretileri verilmelidir.

YERİ TÜİK BİNASININ ÖNÜ DEĞİL SARAYIN ÖNÜDÜR: Geçen haftaki basın toplantımızda TÜİK’in son enflasyon açıklamasını yüzde 19. Buna karşın bağımsız araştırma grubu ENAG’ın enflasyon açıklamasının yüzde 36.2 olduğunu açıklamıştık. Hafta sonuna doğru TÜİK kasım ayı enflasyonunu yüzde 21.31, ENAG ise yüzde 58.65 olarak açıkladı. TÜİK verilerine itiraz etmeli miyiz? Etmeliyiz. Ancak bunun yeri TÜİK’te ısmarlama iş yapan liyakatsizler ve TÜİK binasının önü değil, sarayın önüdür. Genel başkanların muhatapları, emir kulu bürokratlar değil; doğrudan rejimin tek patronudur.

ÇİN MODELİ BENZETMESİ SKANDAL: İktidarın yeni uydurduğu ekonomi modelini Çin modeline benzetmesi tam bir skandal. Çin bugün yüksek teknoloji ve katma değeri yüksek ürünler, marka üretebilen birkaç ülkeden birisi. Çin’de asgari ücret 403 dolar civarında. Türkiye’de asgari ücret 220 dolara inmiş durumda. Çin’in ARGE harcaması 500 milyar dolar. Sen ARGE’ye diyanete ayırdığın bütçe kadar; 12-16 milyar dolar ayırıyorsan… Çin 1978’de ekonomik reform yaparken yaygın kamulaştırmaya gitti. Türkiye’de kamunun bütün sektörleri özelleştirildi.  Çin 1978’de ekonomik reform yaparken olağanüstü istihdam yaratarak büyüdü. Türkiye ise istihdamda daralıyor. İstihdam yaratılamıyor. Kendi nüfusunu istihdam edemezken, genç ve mülteci nüfus ile büyüme olabilir mi? “

Kaynak: anka