ÖZGÜR EREN YILMAZ

Prof. Dr. Melih Bulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasından 194 gün sonra, yine Erdoğan tarafından görevden alındı. 194 gün boyunca protestoların hedefi olan Bulu 6 ay sonra görevden alınarak rektörlüğe veda etti. ANKA, 194 gün içerisinde Bulu ile ilgili yaşanan tartışmaları ve yapılan açıklamaları derledi.

Melih Bulu, Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla 2 Ocak 2021 tarihinde yayınlanan kararnameyle Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevine getirilmişti. Rektörün seçimle belirlenmesini isteyen öğrenci ve akademisyenler, Boğaziçi Üniversitesi'nde çeşitli protesto eylemleri yapmaya başlamıştı. Melih Bulu'nun rektör atanması üzerine sosyal medyada da tepkiler başlamış; "#KayyumRektörİstemiyoruz" etiketi, gündem olmuştu.

ANKA Haber Ajansı'nın yaptığı derlemeye göre Bulu’nun rektörlük koltuğunda oturduğu yaklaşık 6 aylık süreçte kronolojik olarak şunlar yaşandı:

“6 AY İÇİNDE BİTECEK”

3 Ocak - Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” başlıklı bildiri yayımladı. Bulu, eylemlerin devam etmesi üzerine "Asla istifayı düşünmüyorum. Başta bu krizin 6 ay içinde biteceğini öngörmüştüm, öyle de olacak" açıklaması yaptı.

ÜNİVERSİTE KAPISINA KELEPÇE

4 Ocak – Üniversitenin güney kapısının önünde yüzlerce kişinin katıldığı bir eylem yapıldı. Eylemin ardından öğrenciler, güney kampüsüne girmek istedi ancak polis üniversite önüne barikat kuruldu. Polis öğrencilere müdahale etti ve 4 kişi gözaltına alındı. Bu eylem sırasında polisin üniversite kapısına taktığı kelepçe, Boğaziçi eylemlerinin sembolü oldu. Gözaltına alınan 4 kişi, daha sonra serbest bırakıldı.

AKADEMİSYENLER REKTÖRLÜĞE SIRTINI DÖNDÜ

5 Ocak -Boğaziçi Üniversitesi protestolarına katılmış 17 öğrencinin, evleri basılarak gözaltına alındığı duyuruldu. Bu sayı akşam saatlerine kadar 22’ye yükseldi. Öğrenciler, arkadaşlarının gözaltına alınmasını protesto etmek üzere yine bir araya geldi.

Akademisyenlerin de ilk olarak 5 Ocak'ta rektörlük binasına sırtlarını dönerek yaptıkları eylem, Bulu'nun görevden alındığı güne kadar sürdü. Bulu, aynı gün katıldığı bir televizyon yayınında “Ben Metallica dinleyen bir rektörüm. Hala da devam ediyorum. Üniversitenin kültürüne müdahale etmeyeceğim” dedi. 

KADIKÖY'DE MİTİNG YAPILDI

6 Ocak - 14 öğrenci daha sonra evlerine yapılan operasyonla gözaltına alındı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin kampüs önünde toplanma çağrılarını engellemek isteyen İstanbul Valiliği, Beşiktaş ve Sarıyer'de gösteri ve yürüyüşün yasaklandığını açıkladı. Bunun üzerine öğrenciler, rektörlük binası önünde düzenlenen eylemin ardından kendilerine destek vermek için Kadıköy'de toplananlarla buluşup burada bir miting yaptı.

7 Ocak - Gözaltına alınan toplan 36 öğrenciden 2’si tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilirken 24'ü serbest bırakıldı. Diğer öğrenciler de 8 Ocak'ta serbest bırakıldı.

ERDOĞAN İLK KEZ KONUŞTU: RUTİN ATAMAYI FIRSATA ÇEVİRDİLER

9 Ocak - Cumhurbaşkanı Erdoğan, konu ile ilgili ilk açıklamayı yaptı. Erdoğan, Boğaziçi eylemleriyle ilgili konuşurken Gezi eylemlerine göndermeler yaptı, “Biz, bu filmi 18 yıldır yüzlerce defa seyrettik. Rutin bir atamayı, üniversitelerimizi karıştırmak için fırsata çevirenleri takip ediyoruz. Terör örgütü iltisaklı kişilerin en ön safta yer aldığı bu tür eylemlerin, demokrasiyle, hak arayışıyla, fikir ve ifade özgürlüğüyle ilgilisi yoktur” dedi.

BULU'NUN DOKTORA TEZİNDE İNTİHAL İDDİASI

14 Ocak - Doğrulama platformu teyit.org, Melih Bulu’nun tezinin intihal olduğuna dair iddiaları inceledi ve şu açıklamayı yaptı:

“Prof. Dr. Melih Bulu’nun doktora tezinde oldukça uzun alıntılarda tırnak işareti kullanmadan direkt olarak alıntı yapması ve atıfta bulunma yöntemlerini doğru bir şekilde uygulamamasının, intihale yol açtığı görülüyor. Yapılan intihalin, çalışmada izlenen metodolojinin anlatıldığı veya erişilen bulguların sunulduğu bölümde olmadığını hatırlatmak gerek. Çalışmanın bu yönüyle özgün olduğu ifade edilebilir. Öte yandan yüzde 20’ye varan benzerlik oranıyla böyle bir doktora tezinin günümüzde bilimsel araştırma etiğini izleyen herhangi bir üniversite tarafından onaylanmasının pek mümkün olmadığı, rahatlıkla söylenebilir.”

ÖĞRENCİLER HEDEF GÖSTERİLDİ

29-30 Ocak - Boğaziçi Üniversitesi'nde birkaç öğrenci tarafından yaklaşık bir haftadır düzenlenen sergi, sosyal medyada hedef gösterildi. Sergide, üzerinde LGBT bayrağı ve Şahmeran figürü bulunan bir Kabe fotoğrafı da yer alıyordu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı hızla soruşturma açtı ve 4 öğrenci gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "4 LGBT sapkını gözaltına alındı" dedi. Soylu’nun bu paylaşımına, nefret içerdiği gerekçesiyle Twitter tarafından kısıtlama getirildi.

“AŞAĞI BAKMIYORUZ”

1 Şubat -  Bazı STK’lar Boğaziçi Üniversitesi önünde toplanma çağrısı yaptı. Polis, eyleme gelmek isteyen öğrencilere sert bir şekilde müdahalede bulundu; çok sayıda öğrenciyi gözaltına aldı. Polisin eyleme katılan öğrencilere davranışının ardından “Aşağı bakmıyoruz” sloganı, eylemlerin sembolleri arasındaki yerini aldı. İstanbul Valiliği, gece saatlerinde yaptığı açıklamada, gün içinde toplam 159 öğrencinin gözaltına alındığını duyurdu.

BAHÇELİ: İÇ VE DIŞ MİHRAKLARIN PİYONU

1 Şubat - MHP lideri Devlet Bahçeli, Boğaziçi eylemcilerinin "iç ve dış mihrakların piyonu" olduğunu öne sürdü ve eylemci öğrencileri Kabe’yi işgal edenlere benzetti.

SOYLU: GÖZALTINA ALINANLAR TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYESİ

2 Şubat- Süleyman Soylu, “Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü'nde gözaltına alınanlardan 108'inin 101'i, Boğaziçi ile alakalı değil, 79'u DHKP/C, TKP-ML dahil olmak üzere terör örgütü üyesi. Peki ben bu doğru bilgiyi vermeyecek miyim? Kim anlatacak vatandaşa bunu” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Çalışmaları Aday Kulübü’nün rektörlük tarafından kapatıldığını ve eylemleri bu kapatma kararının harekete geçirdiğini iddia etti. Aynı gün Kadıköy’de yeniden eylem yapmak isteyenlere polis müdahale etti, 94 kişi gözaltına alındı.

ERDOĞAN: TALEBE MİSİNİZ, TERÖRİST MİSİNİZ?

3 Şubat - AKP il kongrelerine video konferansla bağlanan Erdoğan, öğrenciler için “Siz öğrenci misiniz, siz talebe misiniz; yoksa siz rektörün odasını basmaya kalkışan, orayı işgale kalkışan terörist misiniz?” dedi.

5 Şubat – Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yürekleri yetse ‘Cumhurbaşkanı istifa’ diyecekler” açıklaması yaptı. Ertesi gün Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri bir bildiri yayımlayarak “Siz padişah, biz de tebaanız değiliz" dedi.

İKİ YENİ FAKÜLTE

6 Şubat - Boğaziçi'ne hukuk ve iletişim fakülteleri kuruldu. Kadıköy'deki Boğaziçi Üniversitesi ile dayanışma eyleminde gözaltına alınan 6 kişiden 4'ü tutuklandı; 2 kişi hakkında ev hapsi kararı verildi.

11 TUTUKLAMA

10 Şubat - Katılmadığı bir eylem nedeniyle daha önce gözaltına alınıp serbest bırakılan İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisi Hasan Koral Hacıbeyoğlu, Boğaziçi eylemleriyle ilgili yeniden gözaltına alınıp adliyeye çıkarıldı. Hacıbeyoğlu, bu kez tutuklandı. 10 Şubat itibariyle Boğaziçi eylemlerinde tutuklanan öğrenci sayısı, 11'e yükseldi.

12 Şubat - 7 Şubat günü gözaltına alınıp tutuklanan üniversite öğrencileri Beyza Buldağ ve Muhammed Ünal, serbest bırakıldı. Tutuklanan öğrenci sayısı 9’a indi.

JUDITH BUTLER’DAN DAYANIŞMA DERSİ

24 Şubat - Rektörlük, Melih Bulu ile görüşmek için bekleyen öğrencilerine soruşturma başlattı. Boğaziçililer, Şebnem Korur Fincancı ile “Türkiye’de Akademi ve İnsan Hakları” açık dersi, Judith Butler ile de “Transregional Solidarities” açık dersi gerçekleştirdi.

1 Mart - Uzun süre atayacak rektör yardımcısı dahi bulamayan Melih Bulu, Fizik Bölümü'nde görevli olan yardımcısı Prof. Dr. Naci İnci'yi, Sosyal Bilimler Enstitüsüne atadı.

5 Mart - Boğaziçi tutuklularından Murat Can Demirci tahliye edildi. Tutuklu öğrenci sayısı 8’e düştü.

17 Mart – Kabe figürü olan resim sergisi nedeniyle tutuklanan 2 öğrenci daha tahliye edildi.

19 Mart - Kadıköy'deki Boğaziçi Üniversitesi eylemine katılan 4'ü tutuklu 7 kişi hakkında iddianame hazırlandı; 6 ay ile 11 yıl arasında değişen hapis cezaları istendi.

22 Mart – Öğrenciler, tutuklu 6 arkadaşları için 6 günlük boykot başlattı. Aynı gün 3 öğrenci tahliye edildi; tutuklu öğrenci sayısı, 3’e düştü.

LGBT BAYRAĞINA GÖZALTI

25 Mart - Boğaziçi Üniversitesi’nde Güney Kampüs'ten Kuzey Kampüs'e geçmeye çalışan 4 öğrenci, LGBT bayrağı taşımaları nedeniyle polisler tarafından gözaltına alındı. Gözaltı sayısı daha sonra 24'e yükseldi.

26-27 Mart – Gözaltına alınan arkadaşlarına destek vermek isteyen öğrencilere polis müdahale etti; burada 52 öğrenci daha gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğrencilerin tamamı, daha sonra serbest bırakıldı.

TUTUKLU ÖĞRENCİ KALMADI

29 Mart – 2 Nisan Tutuklu 3 öğrenci tahliye edildi. Böylece tutuklu Boğaziçili kalmadı.

19 Nisan - Boğaziçi Üniversitesi'nde Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasını protesto eyleminde gözaltına alınan 108 öğrenciden 97'sine dava açıldı.

MELİH BULU DEKAN DA OLMUŞ!

20 Nisan - Melih Bulu'nun, yeni kurulan İletişim Fakültesi'ne de dekan olduğu ortaya çıktı.

1 Haziran - Hocaları Feyzi Erçin'in ders vermesinin engellenmesini protesto eden Boğaziçi öğrencileri, çadır nöbeti başlattı. Yığınak yapan polis, öğrencileri gece yarısı üçerli gruplar halinde okuldan çıkmaya zorladı.

4 Haziran – Öğrencilerin Boğaziçi Üniversitesi'ne hafta sonunda girişi yasaklandı. Melih Bulu, Prof. Dr. İzzet Sıdkı Darendeli'yi rektör danışmanı olarak atadı.

İMAMOĞLU’NDAN DESTEK

23 Haziran - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Rektör Melih Bulu'yu eleştirdikleri için bursları kesilen Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek vereceklerini açıkladı.

3 Temmuz - Boğaziçi Üniversitesi’ne girmek isteyen akademisyenler içeri alınmadı. Akademisyen Can Candan, durumu, “17 yıldır hocası olduğum Boğaziçi Üniversitesi’ne ilk defa alınmıyorum” ifadeleriyle duyurdu.

15 Temmuz – Melih Bulu görevden alındı

MELİH BULU KİMDİR

Prof. Dr. Melih Bulu, 15 Ağustos 1970 tarihinde Kırıkkale'de doğdu. Finans alanında doktorası bulunan, ağırlıklı olarak strateji alanında akademik çalışmalar yapan Bulu, İstanbul Şehir Üniversitesinde İşletme Bölüm Başkanı (2010-2016), İstinye Üniversitesi Kurucu Rektörü (2016-2019), Haliç Üniversitesi Rektörü (2020) olarak görev yaptı.

AKP Sarıyer İlçe Başkanlığı kurucusu olan Bulu, 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde Ataşehir Belediye Başkanlığı için, 2015 yılı genel seçimlerinde İstanbul milletvekilliği için aday adayı oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2 Ocak 2021’de Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atanan Bulu, 15 Temmuz 202’de görevden alındı.

 

Kaynak: anka