MEHTAP BELEN

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nde, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arazisinde izinsiz otladıkları gerekçesiyle asker tarafından alıkonulan koyunlara ilişkin geçmiş aylarda Meclis Genel Kurulu’nda yaşanan tartışma yeniden alevlendi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, TBMM Genel Kurulu’nda bugün söz alarak, aylar önce “gözaltına alınan koyunların” yaşadığı mağduriyetleri dile getirdi. Tanal, kuzularıyla birlikte alıkonulan koyunların aç bırakıldığını belirterek, “trajikomik yanlıştan dönülmesini” talep etti.

“ÇEVRE KÖYLERDEKİ KOYUNLARI ASKER GÖZALTINA ALIYOR”

Mahmut Tanal, kendisine yeni gelen bir mesajı paylaşmak istediğini belirterek, şunları söyledi:

“Şanlıurfa'da, Ceylanpınar'da TİGEM'in bulunduğu, çevre köylerdeki koyunları asker gözaltına alıyor. Ancak gözaltına alınan koyunlarının bazıları kuzusu olduğu için, yem de verilmiyor, o hayvanlara yem verilmediği için süt yapamıyor. Kuzular da aç, hayvanlar da aç. Yani, sizden istirhamım şu: Gözaltına alınan koyunlara hiç olmazsa yem verilsin, aksi takdirde hayvan hakları ihlal ediliyor.”

“YAVRUSU OLAN KOYUNLAR GÖZALTINA ALINMIYORMUŞ”

Gözaltına alınan koyunlar nedeniyle Meclis’te yaşanan tartışma sırasında söz alan AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Demir’in, hayvanlara yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla hazırlandığı belirtilen ancak daha Meclis gündemine gelmeyen yasa teklifine atıf yaparak, “Yeni çıkardığımız yasada, yavrusu olan koyunlar gözaltına alınamıyor” dedi.

Tanal ise “Urfa vekili, orada, konuşmuyor; İstanbul milletvekilisin, konuşuyorsun. Ayıp ya!” diye konuştu.

MECLİS BAŞKANVEKİLİ AKAR: “ŞANLIURFA BENİM NÖBETİMİ KOLLUYOR”

Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Haydar Akar, Tanal’a konunun anlaşıldığını ve Meclis’in gereğini yapacağını söylerken, gülümseyerek “Şanlıurfa da benim nöbetimi kolluyor galiba, benim nöbetimde oluyor bu olay” dedi.

TANAL: “ASKER TİGEM’İN ETRAFINDA KOYUN KOVALIYOR”

İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sırasında söz talep eden Mahmut Tanal, konuşmasının sonunda sözü tekrar Şanlıurfa Ceylanpınar’da koyun ve kuzuların “gözaltına alınmasına” getirerek, şunları söyledi:

“Şimdi, AK Parti Grubuna sesleniyorum: Burada, tabii, Şanlıurfa milletvekili arkadaşlarımız yok, keşke olsalardı. Yani sayın grup başkanvekillerim, sayın milletvekili arkadaşlarım, Adalet Komisyonu Başkanım; CMK (Ceza Muhakemeleri Kanunu) 90'ıncı maddeye göre insanların nasıl gözaltına alınabileceği hükümleri açık ve net yazılı, koyunların nasıl gözaltına alınacağına ilişkin bir hüküm yok. Yani Türkiye'de askerimizin işi gücü yok, sınırda teröristi kovalayacağına, teröristin ülkenin içine girmemesi için nöbet bekleyeceğine, Şanlıurfa'daki TİGEM'in etrafında koyun kovalıyor, koyun.

“TÜRK ASKERİNİN ONURUYLA OYNANIYOR”

Bu, Türk askerinin onuruyla oynamaktır ya. Asker, asker kıyafetiyle koyun mu kovalar? Şimdi, gözaltına koyunlar alınmış, o koyunların bazıları doğum yapmış, o doğum yapan koyunların kuzuları da sahiplerinde. Yani hani Türkiye'de kadınlar doğum yapınca çocukları dışarıda, kadınlar gözaltına alınıyor, anne sütünden mahrum ya; şimdi koyunlar, kuzular koyun sütünden, ana sütünden mahrumlar, yazık günahtır be kardeşim. Yani bir an önce, sizden istirham ediyorum.

ADALET KOMİSYONU BAŞKANI’NA SESLENDİ

Şimdi, koyunlara yapılan bu muamele hayvan haklarının ihlalidir, fena muameledir. Sayın Adalet Komisyonu Başkanı, bu muameleyi bir an önce sonlandırın, yeter”

JANDARMAYA SORDU: “KOYUNLAR KAMU DÜZENİNİ Mİ BOZUYOR?”

Tanal, daha sonra Jandarma Genel Komutanlığı’nı etiketleyerek sosyal medya üzerinden koyunlara gözaltı işlemlerinin hangi kanuna göre yapıldığı sorusunu yöneltti. Tanal sosyal medya hesabında şunlara yer verdi:

“Jandarmanın görevi; emniyet ve asayiş ile kamu düzenini sağlamak, suç ve suçlularla mücadele etmektir. Ancak Şanlıurfa Ceylanpınar’da jandarma ne yapıyor? TİGEM arazisine komşu köylerde koyun kovalıyor, koyunlara gözaltı işlemi uyguluyor! Koyunlar suç mu işliyor, koyunlar kamu düzenini mi bozuyor? Hayvanların cezai sorumluluğu yoktur. Gözaltı işlemi hangi kanuna göre yapılıyor?

“VATANDAŞ 500 TL’Yİ NEREDEN BULUP KOÇUNU KURTARACAK?”

Ceylanpınar’da TİGEM arazisinde otladıkları bahanesiyle köylünün koyunları jandarma aracılığıyla toplanıyor, hapsediliyor. Koyunları gözaltına almak, aç bırakmak, cezalandırmadır. Koyunları özgür ortamından alıp hapsediyorsunuz. Ceza kanunumuzda böyle bir müeyyide yok. Hayvan hakları ihlal ediliyor. Bu arada aldığımız son bilgiye göre, şu an özellikle sürülerdeki koçlar götürülüp ‘TİGEM Hayvan Cezaevi’ne konuluyor! Koçların serbest bırakılması için 500 TL isteniyor. Vatandaş 500 TL’yi nereden bulup koçunu kurtaracak? Böyle bir adalet anlayışı, böyle bir düzen olmaz.”

 

Kaynak: anka