CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Muğla Marmaris Kumlubük Koyu’nun yapılaşma sınırı olmadan ranta açıldığını söyledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise “AK Parti gittiğini gördükçe ‘nereden koparabiliriz’ derdine düşmüş. Çok acı tablo… Hiç doymuyor musunuz ya? Doymak nedir bilmez misiniz” diye sordu. Öztunç; Deniz Yavuzyılmaz ve Muğla milletvekilleri ile birlikte yarın akşam Marmaris’e gideceklerini ve eylem yapacaklarını duyurdu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ve CHP milletvekilleri TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Öztunç, şunları söyledi:

"HAZİNE ARAZİLERİNİ PEŞKEŞ ÇEKMEKTEN VAZGEÇ"

“AK Parti gittiğini gördükçe ‘nereden koparabiliriz’ derdine düşmüş. Çok acı tablo. Bir hükümet gittiğini görüyor ve o hükümet devletin arazilerini yandaşlarına alavere dalavere ile peşkeş çekiyor. Marmaris, Türkiye’nin cennet köşelerinden biri. Kumlubük Koyu var. Milli Parklar’a ait bir alan. Kimsenin aklına gelmemiş peşkeş çekmek, AK Parti hariç. Mutlak korunacak alan statüsünde. AK Parti bürokratları öyle bir düzenleme yapıyor ki, Kumlubük Koyu’nu mutlak korunacak alan statüsünden çıkarıyor, 3 milyar TL’lik rant elde ediyor.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’ye “Elini Muğla’dan çek” çağrısı yapan Ali Öztunç, şöyle konuştu:

“Birilerini zengin yapacaksın diye Muğla’daki hazine arazilerini peşkeş çekmekten vazgeç. Hiç doymuyor musunuz ya? Doymak nedir bilmez misiniz? Yüzyıllardır duran koy; kimsenin aklına gelmemiş, şimdiki beyefendi sarayında oturmuş talimat verilmiş milli parklar devreye girmiş, 300 dönüm araziyi mutlak korunacak alan statüsünden çıkarmış.”

Ali Öztunç, yarın akşam Marmaris’e gideceklerini ve eylem yapacaklarını duyurdu.

"AK PARTİ YETKİLİLERİNİN AĞZINI SULANDIRIYOR"

Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise şunları söyledi:

“Biz açıklanan bu talanın belgelerini ortaya koyacağız. Marmaris Milli Parkı, 1996 yılında ‘milli park’ olarak ilan edildi. Türkiye’de 45 milli park var ve Marmaris Milli Parkı en önemlilerinden biri. Milli pakların bir anayasası var. Bu anayasa uzun devreli gelişme planı. Bu uzun devreli gelişme planı, 2015 yılında düzenlenmiş ve bu revizyon planıyla bir değişiklik yapıldı. Marmaris Milli Parkı’nda yer alan Kumlubük Bölgesi, sadece bilimsel araştırmalar yapılabilen mutlak koruma statüsündeyken, bu statü apar topar, sessizce değiştirildi ve kontrollü kullanım bölgesi yapıldı. Kontrollü kullanım bölgesi olduğu halde, ancak yüzde 5 yapılaşmaya izin veriliyordu ve en fazla da yapılar 2 katlı olacaktı.

Ancak 2020 yılının son günü, yeni bir uzun devreli gelişme revizyon planı yapıldı ve bu planın altında Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez’in imzası var. 3 milyar liralık bir rant yaratılabiliyor. Devletin çivisinin çıktığının ispatıdır bu. Devlette 14 adet parsel, şu anda bir yapılaşma sınırı olmadan ranta açılmaktadır. 302 dönümden bahsediyoruz yani 302 bin 353 metrekarelik bir alan. Denize sıfır, bir doğa harikası. Bu alan öyle büyük ve AK Parti yetkililerinin öyle ağzını sulandırıyor ki, buraya 15 adet beş yıldızlı otel yapmak mümkün. Konuyla ilgili Marmaris Belediye’miz görüş bildiriyor ve yapılaşma sınırının kaldırılmasının yanlış olduğunu, doğanın ve orman alanlarının yapılaşma baskısından korunamayacağını, bu bölgenin milli parklara açılacağını ilan ediyor. Buna rağmen bu yapılaşma sınırı kaldırıldığı için şu an yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda. Yapılaşmayı yüzde 30 bile belirlese, bizim yaptığımız çalışmaya göre en az 3 milyar liralık rant yaratılmıştır. Karayolu ile gitmenin dahi gitmenin mümkün olmadığı bu bölgenin ranta açılmasına biz CHP olarak müsaade etmeyeceğiz.”

 

Kaynak: anka