Madımak Katliamı'nın 28. yılında sanatçılar ve siyasetçilerin aralarında olduğu pek çok isim, sosyal medya hesaplarında “#UnutmaMadımakAklımda” etiketi ile paylaşım yaparak hayatını kaybedenleri andı. Paylaşımlarda "2 Temmuz 1993’te kaybettiğimiz canları rahmet ve özlemle anıyoruz" denildi. 

2 Temmuz 1993 tarihinde, Sivas’ta Madımak Oteli’nin yakılarak 2’si otel görevlisi, 33’ü aydın olmak üzere 35 kişinin katledilmesinin üzerinden 28 yıl geçti. Katliamda hayatını kaybedenler bugün Madımak Oteli'nin önünde düzenlenen törenle anıldı. 

Birçok siyasi parti, milletvekili ve sanatçı; “#UnutmaMadımakAklımda” etiketi ile yaptıkları sosyal medya paylaşımlarında, katliamda hayatını kaybedenler için mesaj yayımladı.

“CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: "Giderim giderim yolum yokuştur. Bir yanım hasretlik bir yan ateştir. Genciken ölene ölüm zor iştir. Erir içim usul usul kül gider.’ 2 Temmuz 1993'te Sivas’ta katledilen 33 aydın ve sanatçımız sözleri, türküleri, şiirleriyle kalbimizde yaşıyor. Saygı ve özlemle.” 

CHP Genel Sekreteri İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke: 28 yıl önce Madımak’ta canice katledilen canlarımızı hasret ve özlemle anıyorum. Yakanları, yaktıranları, alkışlayanları ve savunanları unutmadık.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: Sivas Katliamı, aradan geçen yıllara rağmen yüreğimizi dağlamaya devam ediyor. 2 Temmuz 1993’te kaybettiğimiz canları rahmet ve özlemle anıyorum. Bütün inanç ve kültürler bu ülkenin öz değeridir ve saygındır. Nefreti ve ayrımcılığı söküp atacağız. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: Yaşamak görevdir yangın yerinde, Yaşamak insan kalarak, Yaşamak bu yangın yerinde, Her gün yeniden ölerek.” Sivas Katliamı’nda yitirdiğimiz canlarımıza rahmetle... Bu topraklar özgürlük ve kardeşlikle var olacak.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek: İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Sivas Katliamı’nda yitirdiğimiz canlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum. 

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu: 7-8 yaşlarında bir çocuk Mazlum’a (Çimen) sordu. Senin babana ne oldu? Acının yüzüne yerleştirdiği gülümsemeyle masadakileri göstermeye başlayarak; babamı yaktılar, onun da onun da onun da babasını yaktılar. Henüz anne baba olamamış çocukları da yaktılar.

HDP: Sivas Katliamı’nın üzerinden 28 yıl geçti. Bugün ülke hala aynı mafya-çete-devlet üçgeninde yönetiliyor. Katliamlar aydınlatılmaz, gerçek faillerden hesap sorulmazsa bu karanlıktan çıkamayız. Sivas’ta katledilen canların düşleri, aydınlığımız olsun.

Türk Tabipleri Birliği: "Aynı gökyüzü, aynı keder değişen bir şey yok ki, gidip yağmurlara durayım. Söylenmemiş sahipsiz bir şarkıyım" Dr. Behçet Aysan.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu: 28 yıl önce Madımak Oteli'nde vahşice katledilen canlarımızı saygı ve rahmetle anıyor, tüm Alevi kardeşlerimin ve Sivaslıların yasını derinden paylaşıyorum. Bu acılardan hep birlikte ibret almalı, ötekileştirme ve önyargılarımızla samimi olarak yüzleşmeliyiz.

Sanatçı Ferhat Tunç: Hasret, Muhlis abi, Edibe abla ve Nesimi baba... Sivas'ta hepimizin dostunu, sevdiğini yaktılar, ama en çok da insanlıktı ateşe verilen. Barbarlığın, kötülüğün kıvılcımlarıydı Sivas'a yayılan. Karanlık zihniyetin karanlık dumanlarıydı yükselen.

Sanatçı Ahmet Mümtaz Taylan: Unutmak cehennemdir.” 

 

 

 

Kaynak: anka