Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle birlikte, Anadolu imam hatip liselerine diğer okul türlerinden, her sınıfta geçişin önü açıldı. Ayrıca diğer okul türlerinde de birbirleri arasında nakil ve geçiş yapılabilecek.

Okul türleri arasında geçişler daha önce, Mesleki ve teknik ortaöğretim programları arasında veya Anadolu ve Anadolu İmam Hatip liselerinden mesleki ve teknik Anadolu liseleri, mesleki ve teknik eğitim merkezleri ile çok programlı Anadolu liselerinin Anadolu meslek programlarına yapılabiliyordu. Yapılan değişiklikle birlikte, Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulu olan Anadolu liseleri ile Anadolu liselerinde ve diğer okul türlerinde birbirleri arasında her sınıf seviyesinde nakil yapılabilecek.

Resmi Gazete’de bugün yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulu olan Anadolu liselerine; diğer okul türlerinden sınıf atlatma işlemleri yapıldıktan sonra 9’uncu, 10’uncu ve 11’inci sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrenciler ağustos ayı sonuna kadar sorumlu olarak nakil ya da geçiş yapabilecek.

ANADOLU İMAM HATİPLERE MESLEK DERSLERİNDEN SORUMLU OLARAK GEÇİŞ YAPILABİLECEK

Proje okulu kapsamındaki Anadolu imam hatip liselerine diğer okul türlerinden sınıf atlatma işlemleri yapıldıktan sonra 9’uncu ve 10’uncu sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrenciler ağustos ayı sonuna kadar sorumlu olarak, 11’inci sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrenciler ağustos ayı sonuna kadar alt sınıflara ait meslek derslerinden sorumlu olarak veya ağustos ayı sonuna kadar başvurmak şartıyla, bir yıl öğrenim hakkını kullanmamış sayılarak alt sınıflara ait meslek derslerinden bir eğitim ve öğretim yılı boyunca yapılacak eğitimden başarılı olmak kaydıyla nakil ya da geçiş yapabilecek.

MESLEK LİSELERİ ARASINDA ALAN/DAL DEĞİŞİKLİĞİ İLE 10. SINIFTA DA NAKİL YAPILABİLECEK

Ayrıca, Sınavsız öğrenci alan okullar ile özel öğretim kurumlarından bu okullara, kontenjan ve merkezi sınav puan üstünlüğüne göre; aynı tür okullara her sınıf seviyesinde, farklı tür okullara ise yukarıdaki hükümlere göre geçiş yapabilecek.  Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Anadolu teknik programlarında ve proje okulu kapsamındaki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Bakanlıkça belirlenen Anadolu meslek programlarının proje kapsamındaki alan ve dallarına, alan dal bulunması haslinde her sınıf seviyesinde nakil ve geçiş yapılabilecek. Alan/dal bulunmaması halinde ise alan değişikliği yapılarak 10 uncu sınıfın birinci dönem sonuna kadar nakil ve geçiş yapılabilecek.

ANADOLU İMAM HATİPLERE GEÇİŞTE SINIF TEKRARI ÖĞRENİM HAKKINA DAHİL OLMAYACAK

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına 11’inci sınıf sonunda geçiş yapmak isteyen öğrenciler o yıla ait öğrenim haklarını kullanmamış sayılacak. 11’inci sınıf sonunda Anadolu imam hatip liselerine geçen öğrenciler de istemeleri hâlinde bu kapsamda değerlendirilecek.

Okul türleri arasında geçişler, 9’uncu sınıflarda daha önce merkezi sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği hâli ile diğer okullarda başvurunun kontenjandan fazla olması durumunda; OBP, 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıf yılsonu başarı puanı yüksek olana öncelik verilerek yapılıyordu. Yapılan değişikliğe göre, eşitliğin yine bozulmaması halinde yaşı küçük olana öncelik verilecek.

 

Kaynak: anka