CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, “Nasıl bir anayasa, bir partinin mutfağında şekillenmez ise eğitim sistemi de bir partinin mutfağında şekillenemez” dedi.

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı İkinci Yüzyılda Eğitim Hakkı Çalıştayı’nda konuştu. Karabıyık, şunları söyledi:

“Türkiye’nin kalkınma stratejisinin önemli bir parçası olan eğitim sistemi, sorunlar yumağı haline gelmiş; adeta sistemsizlik olarak tanımlayabileceğimiz her geçen gün artan olumsuzlukları ile savrularak bir krize dönüşmüştür.

Maalesef, 19 yıldır eğitim ve öğretimin önceliği çocukların ve gençlerin maksimum yararı olmamıştır. Sadece gelecek nesilleri ideolojik olarak şekillendirmek tek hedef haline gelmiştir.

Her geçen gün eğitimde fırsat eşitsizliği derinleşerek artmaktadır. Eğitime erişimde sorunlar yaşandığını ve öğrenciler arasında büyük bir makas açıldığını da görüyoruz. Açılan bu makasın öğrencilerin öğrenim kazanımları ve sınav başarıları üzerinde de etki ettiğini izledik, gördük.

Eğitimde fırsat eşitsizliği, eğitim yatırımlarının yetersizliği, dershane ve okul eksikleri, ataması yapılmayan öğretmenler, öğretmenlerin üç gruba ayrılmış olması, öğretmenlerin özlük haklarını düzenleyecek olan öğretmenlik meslek yasasının çıkarılmamış olması gibi çok sayıda sorunla eğitimde büyük bir kriz yaşanırken; akademik özgürlüklerin geldiği nokta, liyakatin sona ermesi, saraydan yapılan rektör atamaları, plansız kontenjanlar ve her geçen gün üniversitelerin  başarı grafiğindeki düşüşler, yurt yetersizliği gibi çok çeşitli konular ile yükseköğretimde de büyük sorunlar yaşandığını biliyoruz, görüyoruz.

Biz CHP olarak Türkiye’nin tüm sorunlarını çözmeye talip ve çözecek bir parti olarak eğitimin de tabii ki sorunlarını çözeceğiz. Hak temelli, çocukların ve gençlerin maksimum yararını önceleyen; fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür gençleri yetiştirebilecek; araştıran, sorgulayan gençlerimiz ile Türkiye’nin kalkınma stratejisini daha yukarılara taşıyacak olan güçlü, adil bir eğitim sistemini birlikte inşa edeceğiz. Bu konuda sorumluluğumuzun bilincinde olarak eğitim politikasını, eğitimin tüm paydaşları ile birlikte yeniden oluşturacağız.

Nasıl bir anayasa, bir partinin mutfağında şekillenmez ise eğitim sistemi de bir partinin mutfağında şekillenemez. Eğitim sistemi ancak, eğitimin tüm paydaşları ile birlikte görüş alarak, sorunları ve çözüm önerilerini dinleyerek birlikte inşa edilebilir.”

Kaynak: anka