Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ile Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı; Kurban Bayramı’nda vatandaşların dikkat etmesi gerekenleri açıkladı. Yardımcı ve Yalçındağ vatandaşlara kurbanlık alırken asla tokalaşmamalarını ve hijyen kurallarına mümkün olduğunca önem vermelerini tavsiye etti.

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ile Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, Kurban Bayramı’nda kurban ibadetlerini yerine getirecek olan vatandaşların dikkat etmesi gereken konular üzerine açıklamalar yaptı.

Yardımcı ve Yalçındağ, kurbanlık alırken asla tokalaşılmaması ve hijyen kurallarına mümkün olduğu kadar önem gösterilmesi gerektiğini belirtti. Yardımcı ve Yalçındağ, ikinci tavsiye olarak da “Kurban çadırından en kısa zamanda işlerini bitirip ayrılsınlar. Kurban kesim alanını da mümkün olduğunca kısa sürede terk etsinler. Çünkü oradaki ortam mikrobun yayılmasına en uygun ortam" dedi.

"ALO 174 HATTINA İHBARDA BULUNUN" UYARISI

Kurban kesim işleminin işin ehli tarafından yapılması gerektiğini belirten Yardımcı ve Yalçındağ, vatandaşları "Kurban eti işleriz" şeklindeki afişlerle karşılaştıklarında Alo 174 hattına ihbarda bulunmaları konusunda şu uyarıyı yaptı: 

"Zaten dünya büyük bir pandemi sıkıntısı içinde. İkinci bir sıkıntı yaşatmayalım düşüncesindeyiz. İnsan sağlığı ucuz değildir. Dini vecibelerimizi yerine getirdiğimiz zaman çirkin bir görüntüye mahal vermeyelim. Biz bunları sağlık için söylüyoruz. Herkes kendini korusun kollasın, gelecek nesil bizim için önemli. Özellikle büyükbaş hayvanın kurban kesimi için oluşturulmuş yetkin kişilerin görev yaptığı yerlerde kesilmesi gerekir. Diğer yerlerde kesim yapıp son derece güçlü hayvanlar bir boyun darbesiyle çok ciddi sakatlanmalara neden olabilir. Bıçak kazası olabilir, kesim hatası olabilir. Bunun için bilen bir el ve bu iş için hazırlanmış yerlerin tercih edilmesi çok önemli. Öte yandan zincir mağazacılık sistemlerinin vekaletle kurban kesim işlerine sıcak bakmıyoruz. Tasvip etmiyoruz. Engellenmesi gerekir diye düşünüyoruz. Ülkemizdeki ortalama karkas ağırlıkları ve mevcut et fiyatları göz önünde tutulduğunda vakıfların ilan ettiği hisse bedellerini de gerçekçi bulmadığımızı ifade etmek isterim."

"KURBANLIK BULAMAM ENDİŞESİNE KAPILMAYA GEREK YOK"

Yardımcı ve Yalçındağ kurban talebini karşılayacak kadar hayvan olduğunun da altını çizerek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu talebin birkaç katını dahi karşılayacak kadar hayvanımız var. Hiçbir problemimiz yok. Kurbanlık bulurum, bulamam endişesine kapılmaya gerek yok. Herkes kurbanını alır. Yeterince kurbanlık var. Kimse kurbansız kalmaz. Her ilin kendine göre yöresel satış yerleri vardır. Belediyelerimiz bu konuda tüm illerde destek veriyor. Satış yerleri, kesim yerleri… Vatandaşların da kurban ibadetlerini bu kesim alanlarında yapmaları daha sağlıklı olur. Bizim mezbahalar açık, belediyelerin mezbahası açık. Bir gün geç olsun ama sağlıklı olsun."

"KENDİ SICAKLIĞINI KAYBETMESİ BEKLENMELİ"

Kesilen kurbanın hangi şartlarda muhafaza edilmesi gerektiği konusunda da tavsiyelerde bulunan Yardımcı ve Yalçındağ şu açıklamalarda bulundu:

"Bir masanın üzerine temiz bir örtü serip güneş almayan bir yerde bu etler birbirine değmeyecek şekilde yayılacak, kendi sıcaklığını kaybedecek şekilde beklenecek ondan sonra buzdolabına kaldırılacak. Sıcakken buzdolabına değil, -18,-20 derece dipfrize de koysanız kendi sıcaklığı ile kendisini bozar. Biz buna mesleki tabirde yanık deriz. Lenf damarlarının gittiği hat boyunca diyelim ki hayvanın gerdan kısmında böyle bir hadise oldu, budunun iç kısmındaki lenf bezesi bile yemyeşil olur bozulur. O etin tamamı kullanılamaz hale gelir."

 

Kaynak: anka