İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne ait depolardaki eserlerin kapatılan Atatürk Havalimanı’na taşınması ile ilgili açıklama yapan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, koleksiyonun giderek genişlemesi, depoların rahatlatılması, laboratuvar ortamına sahip daha uygun koşullarda eserlerin saklanabilmesi için bu kararın alındığını bildirdi.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne ait depolardaki eserlerin kapatılan Atatürk Havalimanı'na İki gün önce taşınmaya başlanması gündeme gelmişti. Konu, CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi tarafından Meclis gündemine taşınmıştı. Akkuş İlgezdi, verdiği soru önergesinde, "Bu taşınmada tarihi eserlerin ciddi zarar göreceği aşikârdır. Bir müzenin deposunun müzeye bu kadar uzak olması uzmanlar tarafından eleştirilmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı bilimi dinlemek yerine, Cumhurbaşkanlığı’nın depoları boşaltın taleplerini yerine getirmek için tarihi eserlere zarar verecek yöntemlere yöneliyor" açıklamasını yapmıştı.

"KOLEKSİYONUN GENİŞLEMESİ, ESERLERİN MEVCUT DEPOLARDA MUHAFAZA EDİLMESİNİ ZORLAŞTIRMAKTADIR"

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ise konuyla ilgili bugün şu açıklamayı yaptı: 

"Ülkemiz genelinde, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı müzelere yıl içerisinde kazandırılan eserlerin ortalama yüzde 23'ü, arkeolojik kazılar yoluyla kazandırılan eserlerin ise yüzde 30'u her yıl, İstanbul Arkeoloji Müzeleri koleksiyonuna dahil olmaktadır. Ancak koleksiyonun genişlemesi ne kadar memnuniyet verici bir gelişme olsa da bu durum eserlerin mevcut depolarda uygun biçimde muhafaza edilmesini zorlaştırmaktadır.

İlgili karar ile İstanbul Arkeoloji Müzelerinin mevcut depolarının rahatlatılması, koleksiyonun aynı zamanda laboratuvar ortamına da sahip çok daha uygun koşullarda muhafaza edilmesi, birince derece deprem bölgesinde yer alan İstanbul'da olası bir deprem ve diğer afet risklerine karşı hazırlıklı olunması ve eserlerin bu risklere karşı da korunması amaçlanmıştır.

Böylece İstanbul Arkeoloji Müzelerine ve bölgedeki diğer müzelere hizmet verebilmesi amacıyla İstanbul'un Avrupa yakasında Atatürk Havalimanında, Anadolu yakasında ise Maltepe'de Bakanlığımız adına tahsisi yapılan depo müzeler oluşturulması çalışmalarına başlanmıştır."

 

 

Kaynak: anka