Küba hükümeti, 15 Kasım'da yapılması planlanan eylemlere ilişkin talebi reddetti. Yetkililer, protesto gruplarının ABD tarafından desteklendiğini, eylemin yasadışı bir şekilde rejimi devirmeye çalışmayı amaçladığını ifade etti.

Hükümetin, “Cubadebate” isimli resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamasında eylemci grupların, "Açıkça Küba'nın siyasi sisteminde bir değişikliği teşvik etme niyetinde" olduğu ifade edildi. Yapılan açıklamada gösteri hakkının meşru bir hak olduğu, 2019 tarihli yeni Anayasa metninde de bu hakkın düzenlendiği, kullanımının ise hukuka uygun ve barışçıl amaçlarla olması gerektiği vurgulandı. "Protesto için gösterilen gerekçelerin meşru sayılmadığı" belirtilen açıklamada, 2019'da kabul edilen yeni Anayasa'da sosyalist sistemin, "geri alınamaz" olduğunun ifade edildiği hatırlatıldı.

ANAYASA'YA KARŞI KULLANILAMAZ

Eski Havana Yönetim Konseyi Başkanı Alexis Acosta Silva, önümüzdeki Kasım ayında yapılması planlanan yürüyüşün ana organizatörü olan Yunior Garcia Aguilera’ya, anayasaya aykırı ve istikrarsızlaştırıcı amaçları nedeniyle eylemin reddedildiği yanıtını verdi. Silva, “Cumhuriyet Anayasası geniş çapta tartışıldı ve referandumda oy verenlerin yüzde 86,85'i; ezici bir çoğunluğu özgürce ve egemen bir şekilde sosyalist sistemi, onun geri dönülmezliği ile kurulu siyasi düzeni yıkmaya çalışan herkese karşı her şekilde savaşma hakkını seçti” dedi. Silva, “Önceki argümanlar dikkate alındığında, anayasal bir hakkın ileri sürülmesine rağmen, yürüyüşün yasadışı niteliğini belirleyen Anayasa'nın kendisinin diğer haklarına, güvencelerine ve temel varsayımlarına karşı” kullanılamayacağını da hatırlattı.

 

Kaynak: anka