Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Yaprak Fidancı, Kocaeli’deki deniz kirliliğini görüntüsünü paylaşarak, “Sanayi kuruluşlarına sınırsız olarak verdiğiniz dolgu, dip tarama, depolama izinleri, yeni bir fabrika büyüklüğünde kapasite artışları nedeniyle denizimiz can çekişerek ölüyor” dedi.

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde 2017 yılında bir firmandan limandan denize sızan fuel oil denizin kirlenmesine ve birçok deniz canlısının ve karabatak kuşlarının telef olmasına neden olmuştu. Firmaya para cezası kesilmişti. Aradan yıllar geçmesine karşın denizdeki kirliliğini devam ettiğini ileri süren Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Yaprak Fidancı, “Şehrimizi yönetenlere sesleniyoruz ‘yaşanan deniz salyasıdır, her yıl olur gibi ifadelerle durumu basitleştirip olağanlaştırmaktan vazgeçin gerçeklerle yüzleşin. Sanayi kuruluşlarına sınırsız olarak verdiğiniz dolgu, dip tarama, depolama izinleri, yeni bir fabrika büyüklüğünde kapasite artışları nedeniyle denizimiz can çekişerek ölüyor” diye konuştu.

Fidancı, yetkililerin bir önce harekete geçmesi gerektiğini bildirerek, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada şunları belirtti:

“Kocaeli, İzmit Körfeziyle bugün ‘Ben oksijensizlikten ölüyorum" haberiyle gündemde, gelecekte ise şehrimizdeki mevcut risklerden birinin gerçekleşip " Kocaeli' de toplu insan ölümleri’ haberiyle gündeme gelmesi an meselesidir. Unutulmasın ki, doğa asla unutmaz acı ders verir, çevre de ceza vererek korunmaz. Bir diğer neden ise şehrimizde sanayiye sınırsız kullandırılan dolgu alanları, dip dibe limanlar, yüksek rıhtımlar nedeniyle denizin kendisini temizleyecek kıyı şeridi bulamamasıdır. Üstelik bugünlerde sanayi kuruluşları, yeni buldukları vahşi bir yöntemle, denizde -20 mt kotta dip tarama yaparak liman kapasite artışı taleplerinde sıraya girmiş durumdalar.”

 

Kaynak: anka