EBRU KURT 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yüz yüze eğitime başlayan okullarla ilgili, “MEB ile biz tedbirleri ortaya koyduk. Ne yapılması gerektiği belli. Öğretmen de öğrenci de nasıl olmalı, bütün öğrenciler ne zaman tatil edilmeli belli. Biz, en fazla sınıfın tatil edilebileceğini söylüyoruz. Onun dışında okulları kapatmayı düşünmüyoruz” dedi.

Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılan kabine toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Koca, pandemi ile ilgili sorulara şöyle yanıt verdi:

YENİ KISITLAMA YOK, KİŞİSEL TEDBİRLER VAR: “Gündemimizde yeni bir kısıtlama yok. Kişisel tedbirlerimizi almaya devam edeceğiz. Bu haliyle şu an devam edilmesini düşünüyoruz. Genel olarak aşılama oranları giderek artıyor. 100 milyon sayısına herhalde 2-3 günde erişeceğiz. Önemli bir sayı. Çift doz ve en az 1 doz aşı olma oranı da giderek yükseldi.

PCR’I ÜCRETLİ YAPMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ: PCR’ın ücretli olması gibi bir seçeneği düşünmüyoruz. PCR’ın şu anki şekliyle devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz PCR’ı bütün alanlarda istemiyoruz, belli alanlarda isteniyor. 48 saat öncesinden istiyoruz, o yoğunluk 48 saate yayılıyor. O anlamda ciddi sorun olacağını düşünmüyorum, çünkü büyük kapasitemiz var. Toplam günlük yapılan sayıları biliyorsunuz. Zorunlu yapılan testler, toplam testlere ilave edilmiş olacak.

TOPLAM İKİ DOZ AŞI OLAN KİŞİ SAYISI 40 MİLYON: İlave tedbir düşünmüyoruz. Çünkü şu ana kadar bizim yeni varyant olarak tespit ettiğimiz, 2 vaka dışında olmadı. Görülen vakalar ağırlıklı Delta ve Delta Plus şeklinde. Yüzde 90’ı geçen oranda söz konusu. Giderek aşılama oranının da artışını görüyoruz. Biz şu an aşılanmada, toplamda 62 milyona, 2 dozda 40 milyona gitmiş olduk. Giderek bu sayının artışı ile vakaların düşeceğini düşünüyorum. Bizim, toplumsal bağışıklık oluşturana kadar maske ve mesafe tedbirlerine uyum sağlamamız gerekiyor.

AŞI ORANI YÜZDE 85’LERE ULAŞINCA BAĞIŞIKLIK BEKLİYORUZ: Bizim sayılar belli, 18 yaş üzeri en az bir doz yüzde 80’lerde. Yüzde 62’lerde iki doz şeklinde. Yüzde 80-85’lere doğru bir oranın olmasını bekliyoruz, 18 yaş üstü için. Biz yüzde 85’lerde bağışıklık olacağını düşünüyoruz.

MRNA AŞISINDA ANTİKOR DÜŞÜŞÜ YOK: Biz, inaktif aşılarla ilgili 3. dozu önerdik. 3. aydan sonra antikorun düştüğünü görünce bu önerimizi yapmış olduk. Devamında 6 ay sonra rapel dozlar olacak. MRNA aşısı için, bunun şu an 3-4 aylık sonuçların belirgin düşüş içinde olmadığını; önümüzdeki aylar, takiple ne zaman bir hatırlatma dozun gerekip gerekmediğini söylemiş olacağız. İsrail ve benzeri ülkelerde 8 ay sonra yapıldığını biliyoruz. Muhtemel bizde de aynı şekilde olur ama şu an gerekmiyor.

TOPLAMDA 30 MİLYONA YAKIN AŞIMIZ VAR: Aşı tedariği ile ilgili şu an bir sorun yok. Toplamda en az 30 milyona yakın aşımız var. Ayrıca aşı gelmeye devam ediyor. Sputnik ile ilgili; Sputnik’in 1 ve 2. dozları birbirinden farklı, o iki dozun bir araya gelmesini önemsiyoruz. Gelen dozlarla ilgili de çalışmalar bitince genel uygulamaya geçmiş olacağız.

YERLİ AŞININ SERİ ÜRETİMİNE 2 AY İÇİNDE GEÇMEK İSTİYORUZ: Biz, seri üretime önümüzdeki 1,5-2 ay içinde en geç geçmek istiyoruz, o hazırlıkları yapıyoruz. Rapel doz uygulamasını genel gönüllü grupta yapıyoruz. Rapel doz sonuçları 3-4 hafta içinde çıkmış olur, onları söylemiş oluruz. Sinovac ile kıyaslamalı yapılıyor, o kıyası görmüş olacağız.

OKULLARI KAPATMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ: Biz okulları kapatmak istemiyoruz. ‘Artık aşı var’ diyoruz. Vatandaş aşı oldukça, oranlar yükseldikçe bunun yeterli olacağına inanıyoruz. Aşı oranlarının artması gerekiyor. En çok aşının yapıldığı 8. ülkeyiz. Avrupa’da Almanya’dan sonra ikinci ülkeyiz. 2-3 hafta sonra içinde Almanya’yı geçen dozda uygulamamız olacak. Yapılması gereken tedbirlere uymak. MEB ile biz tedbirleri ortaya koyduk. Ne yapılması gerektiği belli. Öğretmen de öğrenci de nasıl olmalı, bütün öğrenciler ne zaman tatil edilmeli belli. Biz, en fazla sınıfın tatil edilebileceğini söylüyoruz. Onun dışında okulları kapatmayı düşünmüyoruz.

SURİYELİ VE AFGANLARA DA AŞI YAPILIOR: Göçmenlere de aşı yapıyoruz. Kaydı olmayan sayısı çok az. Suriyeli 3,5-4 milyon var, hepsine ulaşıyoruz, Afganlara da. Toplam kayıtlı Afgan sayısı 290 bin. 150-160 bini kayıtlı, kayıtlı olana yapıyoruz. Kayıtsız 150 bine bulursak yaparız.”

Kaynak: anka