Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, hekimlerin uzun nöbet saatlerine ilişkin gelen eleştirilere “36 saat çalışmayı insani bulmuyoruz. 24 saati de insani bulmuyorum. Hedef 16 saat” karşılığını verdi. TBMM’den çıkan sağlıkta şiddeti önleme düzenlemesini eleştiren Koca, “Bu yeterli oldu mu? Olmadı. Talebimiz bu muydu? Değildi. Meclis’ten bu çıktı” dedi. TÜİK’in Covid-19 kaynaklı ölüm sayılarını açıklamaması ile ilgili eleştirilere Bakan Koca, “O TÜİK’in sorunu, açıkladığında hepimiz göreceğiz. TÜİK açıkladığında en az 2-3 katı olduğunu göreceksiniz” dedi. Bakan Koca, ilaç sıkıntısına ilişkin de “Geçen yıl soğuk algınlığı ve grip görülmediği için bu yıl aynısı olacağı düşünülerek üretici firmalar yeterli üretim yapmadı. Bu yıl bu hastalıkların oranı ise 3-4 kat arttı. Bu anlamda sorun var, ‘yok’ demiyorum. Etken maddesi benzer olan başka ilaçların olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı kesin hesabı ve bütçe görüşmeleri tamamlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yöneltilen soru ve eleştirilere yanıt verdi.

“AŞI AR-GE MERKEZİNİN İHALESİNİ YAPACAĞIZ”

Fahrettin Koca, “Sevindirici olan yeni bir müjdeyi vermek istiyorum. Özellikle proje çalışmaları tamamladığımız 50 bin metrekare büyüklüğünde olan aşı AR-GE üretim merkezinin ihalesini yapacağız. Dünyanın en modern ve en gelişmiş merkezi olduğu inşaatı gelecek yıl sonunda bitirmek istiyoruz. Projesi de bitti” diye sözlerine başladı.

“HAFTAYA SMA BİLİM KURULU’NU TOPLUYORUZ”

SMA ile mücadeleye ilişkin gelen eleştirilere Bakan Koca, şu yanıtı verdi:

“Bu konu yavrularımızı ilgilendiren son derece hassas bir konu. Bu konuyu samimiyetle ele alan olduğu gibi istismar edenler de var. SMA Bilim Kurulu’nu gelecek hafta topluyoruz. İlacın hangi hastalar için kullanılabileceğini tespit ederek ilan etmiş olacak. Devletimiz hastalarına sahip çıkacak. SMA ile mücadele etmek, önlemek gerekiyor. Evlilik öncesi zorunlu tarama kapsamına alıyoruz. 3-4 haftadan bu yana ihale süreci devam ediyor. Bu süreç tamamlandı. Olması gereken en uygun maliyet noktasına gelmiş oldu. Yıl bitmeden evlilik öncesi zorunlu tarama kapsamına bütün Türkiye’yi alıyoruz. Doğan bebeklerimiz için topuk kanı alınır. Aynı çerçevede yeni doğan bebeklerimize de bu anlamda topuktan kan alınarak SMA taramasını yapıyor olacağız. Çünkü bu, tedaviyi belirliyor olacak.”

“40 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ ALIMI BAŞLIYOR”

Atamalarla ilgili Fahrettin Koca, “40 bin kişi ile ilgili KPSS puanına göre ÖSYM tarafından yapılacak yerleşme ile mülakat yapılmadan 30 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başlıyor. Kura ile 10 bin sürekli işçi alımı yapıyoruz” dedi.

“MAAŞ VE ÖZLÜK HAKLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ SON DERECE ÖNEMLİ”

Sayıştay bulgularına ilişkin eleştirilere de Koca, “Toplam 60 adet bulgu bulunmaktadır. Bu bulguların hiçbirinde kamu zararı bulunmamaktadır. Bir kısmı da muhasebe kayıt hatalarından oluşmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na görüş sorulmuş olup, gereklilikler yapılacaktır” diye konuştu.

Sayıştay’ın, aşı takip sistemi kayıtlarına göre 2 milyon 433 bin doz aşının miadı dolduğu gerekçesi ile imha edildiği bulgusuna Koca, “Bakanlığımızın gerekçeleri yerinde bulunmuştur. O taslaktaydı. Covid-19 aşısı ile ilgisi de yoktur” dedi.

Sağlık çalışanlarının maaş ve özlük hakları konusunda Fahrettin Koca, şunları söyledi:

“İyileştirilmesi hususu son derece önemli. Komisyona bir torba yasa geleceğini sözlerden öğrenmiş bulunuyoruz. Taleplerimizi ilettik. Bu konuya en az bizim kadar önem verdiğinizi biliyor, kıymetli desteklerinizi bekliyoruz. Sabit ek ücretin artırılarak aktarılması, emeklilikte önemli oranda düzenleme yapılması… Önemli oranda en az hakim arkadaşlarımız kadar bunun düzeltilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yıpranma payı ile ilgili de düzenleme yapılmıştı. Asistanlarımızın uzmanlık eğitim sorunu noktasında da reform niteliğinde değişiklikler için çalışıyoruz. Yıl sonuna kadar netleştirmek istiyoruz. Uzmanlık ile ilgili dördüncü sınıf öğrencilerimiz dershaneye gider. Dershaneciliğin devre dışı kalması gerektiği ve soruların müfredattan oluşması gerektiği kanaatindeyim. Öğrenciler TUS sınavını 4-5 branş dışında tercih etmiyor. Onu kazanamayacağını düşünen hekim yurt dışını düşünüyor. Bizim köklü bir değişiklik yapmamız gerekiyor. Yani çocuklarımız gelecekten umutlu olmalılar.”

“36 SAAT ÇALIŞMAYI DOĞRU BULMUYORUM”

36 saat süren nöbetlere ilişkin Bakan Koca, “36 saat çalışmayı insani bulmuyoruz. 24 saati de insani bulmuyorum. Hedef 16 saat” dedi.

“TALEBİMİZ BU DEĞİLDİ, MECLİS’TEN BU ÇIKTI”

Sağlıkta şiddet ve bu konuda TBMM’den çıkan yasaya da değinen Koca, “Şiddet asla kabul edilemez. Hele görevi insana hizmet etmek olan sağlık çalışanları için hiçbir şekilde duymak istemiyoruz. Bununla ilgili Meclis’ten geçen yasayla ifadelerin iş yerinde alınması, salıverilmenin önüne geçilmesi, kasten suçlara karşı cezaların yarı oranda artırılması şeklindeydi. Bu yeterli oldu mu? Olmadı. Talebimiz bu muydu? Değildi. Meclis’ten bu çıktı” diye konuştu.

“GÜNDE 1,4 MİLYON HASTA BAKILIYOR”

MHRS ile ilgili sorunlara ilişkin Koca, “MHRS, beş dakika değil, on dakikada veriliyor. Ağırlıklı branşlar için on dakikanın da yeterli olmadığını biliyoruz. Günde ortalama bakılan hasta sayısı 1,4 milyon. MHRS ile gelen yüzde 45. MHRS’ye açtığımız kişi sayısı 600 bin. Yani 450 bin için randevu alınıyor. Toplamda bakılan 1 milyon. Sorun ne? Bazı branşlarda ciddi eksiklikler olduğu. Hekimliğin tekrar bütün boyutlarıyla, saygınlığıyla, emeklilik dahil olmak üzere yeniden yüceltilmesi kanaatindeyim” dedi.

“DÖVİZDE ARTIŞI GÖREBİLİYORUZ”

Bakan Koca ilaç sıkıntısına ilişkin de “Özellikle soğuk algınlığı ve grip ilaçlarında... Geçen yıl soğuk algınlığı ve grip görülmediği için bu yıl aynısı olacağı düşünülerek üretici firmalar yeterli üretim yapmadı. Bu yıl bu hastalıkların oranı ise 3-4 kat arttı. Bu anlamda sorun var, ‘yok’ demiyorum. Etken maddesi benzer olan başka ilaçların olduğunu söyleyebilirim. Dövizde artışı da görebiliyoruz. Yer yer istismar etmek isteyenler de olabilir. Bunun da ilaç takip sistemimiz ile yoğun denetimine başlattık. Gayret içinde olduğumuzu söylemek istiyorum” diye konuştu.

“TÜİK AÇIKLADIĞINDA EN AZ 2-3 KAT OLDUĞUNU GÖRECEKSİNİZ, COVİD ETKİSİ BÜYÜK”

TÜİK’in Covid-19 kaynaklı ölüm sayılarını açıklamaması ile ilgili Bakan Koca, “O TÜİK’in sorunu, açıkladığında hepimiz göreceğiz. 5 ay önce yaptığım bir basın açıklaması olmuştu. Orada ‘İddia edildiğinin aksine Covid nedenli ölümleri DSÖ kriterlerine göre bildiriyoruz’ demiştim. PCR pozitif olanları bildiriyoruz. ‘En az bir bu kadar daha vatandaşımızı kaybettik’ dedim. TÜİK açıkladığında, en az 2-3 katı olduğunu göreceksiniz. Covid etkisi büyüktü” dedi.

Kaynak: anka