Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) seçmenler bugün erken seçim için sandık başına gitti. KKTC’deki oy sayım işlemleri sürüyor. İlk sonuçlara göre seçimi Ulusal Birlik Partisi (UBP) önde götürüyor. Yüzde 5 seçim barajı uygulanan KKTC’de 5 partinin meclise girmesi bekleniyor. Partilerin aldıkları oy oranları ve kazandıkları sandalye sayısı değişmezse KKTC’de ufukta yine bir koalisyon hükümeti görünüyor.

KKTC’deki milletvekili seçiminde oy verme işlemi saat 18:00'de tamamlandı. Oy sayma işlemleri ise hala sürüyor. KKTC Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı ilk verilere göre, toplam 763 sandığın şu ana kadar 559’u açıldı.

YSK’nın açıkladığı ilk verilere göre, saat 00:50 itibarıyla seçimi yüzde 39,82’lik oyla UBP önde götürüyor. UBP’yi yüzde 31,41’lik oyla Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) takip ediyor. Yüzde 5 seçim barajı uygulanan ülkede Demokrat Parti (DP) yüzde 7,66, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) yüzde 6,94, Halkın Partisi (HP) yüzde 6,53 almış durumda.

İlk sonuçlara göre seçime katılıp yüzde 5 barajını henüz aşamayan partiler ve aldıkları oy oranları ise şöyle: Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) yüzde 4,23, Bağımsızlık Yolu (BY) yüzde 1,87 ve Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) yüzde 1,52.

Seçim bu oranlarla sonuçlanırsa UBP 25, CTP 19, DP 3, YDP 2 ve HP 1 milletvekili çıkaracak.

KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde toplam 50 sandalye bulunuyor. Hükümet kurulabilmesi için en az 26 milletvekilinin destek vermesi gerekiyor. Yani partilerin kazandığı milletvekili sayıları oy sayım işlemi sonunda değişmez ise KKTC’de en az iki partili bir koalisyon hükümeti kurulması gerekecek.

Kaynak: anka