Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kayseri temasları çerçevesinde Kayseri Üniversitesi’nde “Mavi Vatan’da KKTC’nin Rolü” konulu konferans verdi. KAYSERİ (İGFA) - KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kayseri temasları kapsamında ziyaret ettiği Kayseri Üniversitesi'nde kendisine fahri doktora belgesi de verildi. Belge, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa tarafından Cumhurbaşkanı Tatar’a takdim edildi.

Konferansın yapıldığı Kayseri Üniversitesi 15 Temmuz Yerleşkesi Kongre ve Kültür Merkezi salonu Türkiye ve KKTC bayraklarıyla donatıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, konferansta yaptığı konuşmada, ilk olarak sıcak karşılama için teşekkür etti. 2 yıl önceki Kayseri ziyaretini hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhurbaşkanı olarak fahri doktora almasından duyduğu memnuniyeti belirtti. 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun ve Alparslan Türkeş’in atalarının Kayseri bölgesinden olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Osmanlı torunları olarak Kıbrıs Türk varlığını sürdürme mücadelesini verdiklerini söyledi.

Osmanlı döneminde ilk olarak Vakıflar İdaresi’nin kurulduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, 307 sene Kıbrıs’ın kesintisiz olarak Osmanlı tarafından yönetildiğini belirtti. Kıbrıslı Türklerin tarihinde en acı günün adanın İngiltere’ye kiralanması olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, Türk bayrağının gönderden indirilmesinin bir yıkım olduğunu kaydetti. Dedesinin de Türk milliyetçisi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, dedesinin hayatında Türkiye’ye gidemese de Ankara radyosunu dinleyerek Türkiye özlemini giderdiğini söyledi.

Türkiye’nin Kıbrıs’ı hiçbir zaman kendi kaderine bırakmayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş’ın verdiği mücadeleye dikkat çekti.

Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa ise, yaptığı konuşmada,yaklaşık 2 yıl önce Cumhurbaşkanı Tatar’ı Başbakanlığı döneminde üniversitede misafir ettiklerini anımsatarak, Cumhurbaşkanı Tatar’ı Cumhurbaşkanı sıfatıyla üniversitede bir kez daha ağırlamanın ve beraberinde fahri doktora tevcih edilmesinin büyük mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. "Dost ve kardeş KKTC, bizler için ve milletimiz için son derece önemlidir" diyen Karamustafa, "Her iki ülkenin dostluğu ve kardeşliği sonsuza dek sürecektir” dedi.

Kaynak: igf