CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Kayseri'de tarihi Sahabiye Medresesi'ndeki kırtasiyecilere, okulların açıldığı dönemde fiyat artışlarını sordu. Esnaf, dolar kuru nedeniyle ürünlerde fiyatlarında yüzde 20’ye varan artış olduğunu belirtti. Zincir marketlerin, kendi ürünlerini satmasından şikâyet eden esnaf, pandemi döneminde yapılan yardımın da geldiği gibi gittiğini “3 bin lira hibe zaten benim kamuya olan borcuma yetmedi. O kira desteği filan geldi, sabah 9'da EFT geldi ve bitti. Zaten dağılacak bir şey de yok" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki Ekonomi Masası heyeti, Kayseri'de kitapların satıldığı tarihi Sahabiye Medresesi'nde, esnafın sorunlarını dinledi.

Esnafın anlatımına göre, Vakıflar Genel Müdürlüğü; medresenin restorasyonunu yaptırmış ve bunun bedeli olarak da bir süre esnafın kirasını belediyeye vermişti. Ancak belediye, kiralarda; pandemi döneminde yüzde 75'i aşan oranlarda zam yaptı ve esnaf buna tepki gösterdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sorunu TBMM'de gündeme getirmesinin ardından belediyenin geri adım attığını anlatan esnaf, şimdi de Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün dükkanları tekrar kiraya çıkaracağını aktardı.

Öztrak'a sorunlarını anlatan bir kırtasiyeci, "Vakıflar burayı ihaleye çıkaracak. Belki de ihaleye gireceğiz biz alamayacağız. Belediye o artışı bize yansıtmaya çalıştı. Uğraştık, kabul etmedik. Pandemi, kapalı olduğu zamanlar… Şimdi yeni yeni bir hazırlık var. Dışarıda olan çantalar benim 1,5 sene önce aldığım çantalar" dedi.

Esnaf 1,5 senedir deposunda tuttuğu çantaları ödeyebilmek için arabasını sattığını belirterek, "Senetleri ödeyebilmek için arabamı sattım. Şimdi yeni yeni satmaya çalışıyorum. Benden o kira, yaz döneminde istendi, hem de yüzde 80'e yakın artışla. Biz bunu kabul edemeyeceğimizi söyledim ama onlar sözleşmeleri iptal ettiler. Şimdi bekliyoruz bakalım, belki seneye geldiğinizde biz burada olmayacağız" diye konuştu.

"VERDİKLERİ DESTEK GELDİ, BİTTİ"

Kırtasiyeci, Öztrak'a; pandemi döneminde aldığı yardımın da yeterli olmadığını kaydederek, şunları söyledi:

"Buranın belediyeye ödediğimiz zamsız kirası 110 lira; belediye, 1800 liraya çıkarmaya çalıştı. Ben Bağ-Kur'luyum bin 50 lira, kardeşim sigortalı 1075 lira. 400 de muhasebe ücreti 2 bin 500 lira. Geçici vergi, stopaj filan. Ben dün 3 bin 100 lira ödedim. 3 bin lira hibe zaten benim kamuya olan borcuma yetmedi. O kira desteği filan geldi, sabah 9'da EFT geldi ve bitti. Zaten dağılacak bir şey de yok."

Başka bir kırtasiyeci ise okulların açılmasına az zaman kalmasına rağmen iş yapamadıklarını belirterek, "Marketlere yöneliyorlar, pandemide normaldi de şu anda değil. Büyük marketlerimiz esnafı bitiriyorlar. Veli geliyor peçete istiyor, ben satmıyorum. Onlar da satmasın, benim işimi bana bıraksın herkes kendi işini yapsın" dedi.

"20 LİRA KAĞIT, 25 LİRA OLDU"

Başka bir esnaf da yüzde 20'ye varan zam yapmak zorunda kaldıklarını söyleyerek, "Fiyatlarda genelde dolar bazlı geldiği için onda problem yaşıyoruz. Kağıtta yüzde 20'yi gördü. Bir top kağıdı 20 liraya satıyorduk, şu anda 25 liradan veriyoruz" dedi.

KİTAP FİYATLARI DA ARTTI

2 yıldır fiyatlara zam yapmadığını ve depodaki ürünlerini sattığını söyleyen kırtasiyeci ise "Yeni fiyatları yansıtırsak insanlar 2 alıyorsa, 1 alacak. Bizim çantalarımız 15 liraydı, 70 liraya satacağız” dedi.

Öztrak’ın “Yerine nasıl koyacaksınız?” sorusuna esnaf, şu yanıtı verdi:  

“Şu anda günü kurtarma diyorlar ya biz de onu yapacağız" dedi. Kırtasiyeci anaokuluna giden bir çocuğun kırtasiye masrafının 600 lirayı bulduğunu vurgulayarak, "Bugün bir kırtasiye ürünü her şeyiyle 500-600 lira. 5'e sattığımız ürünler 7 lira oldu. Bazı ürünlerde geldi ama bazılarında da gelmedi.”

Kırtasiyeci geçen sene 75 liraya sattıkları kitabın bu sene 89 lira olduğunu dile getirdi.

Dolarla endeksli olduğu için kırtasiye fiyatlarının arttığına dikkat çeken başka bir kırtasiyeci de "Kağıt dolarla endeksli olduğu için kitabı yansıyor" diye kitap fiyatlarındaki artışı anlattı.

Kaynak: anka