Haber: ALTAN YAĞCI - Kamera: ANIL VEREL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin konut projelerini yürüten şirketi KİPTAŞ, Beylikdüzü'ndeki Gürpınar Siteler Bölgesi’ndeki kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, hak sahipleri ile uzlaşmada son aşamaya geldi. Sitenin üçüncü bloğundaki Doğa Apartmanı'nın yıkım çalışmalarına katılan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ve KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, yeni konutların temelinin 2022'nin başında atılacağını açıkladı.

Gürpınar Siteler Bölgesi 1. etabında bulunan apartmanların yapımında niteliksiz malzeme ve deniz kumu kullanıldığının tespit edilmesinin ardından bölge riskli alan edilmişti. Beylikdüzü Belediyesi ve KİPTAŞ iş birliğiyle yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları, Gürpınar Siteler Bölgesi’nde devam ediyor. Olası bir depremde can ve mal kaybını en aza indirmek için kapsamlı bir kentsel dönüşüm hareketi yürüten Beylikdüzü Belediyesi, bugün Gürpınar Siteler Bölgesi’nde bulunan Doğa Apartmanı’nın yıkımını gerçekleştirdi.

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, yıkım çalışmasını sürdürdükleri sitede, üçüncü bloktaki binaların yıkımının yapıldığını, bu hafta içerisinde dördüncü blokta da yıkıma başlayacaklarını söyledi. Kurt, şu bilgileri paylaştı:

ÇIKAR GRUPLARININ SAHAYI MANİPÜLE ETMESİ BİZE ZAMAN KAYBETTİRDİ: “Şu anda çalışmaya başladığımız siteyle ilgili üçüncü bloğumuzu yıkıyoruz. Bu hafta dördüncü bloğumuzu da yıkacağız. Yaklaşık 7 bloklu bir site. Aslında sürece çok hızlı başlamıştık. Büyük ölçüde de uzlaşı sağlamıştık. Yüzde yetmişlerde ön sözleşmelerimiz vardı. Nihai sözleşmeleri yaparken maalesef her kentsel dönüşüm çalışmamızda olduğu gibi bazı çıkar gruplarının sahayı manipüle etmesi bize zaman kaybettirdi. Gerçekten üzülerek söylüyorum. Saha çok manipüle edildi. Ama tüm yapıların riskli yapı süreci tamamlandı.

İNŞAAT SEKTÖRÜ KAN AĞLIYOR: İnşaat sektörü şu an kan ağlıyor. Sektörün yüzde sekseni döviz endeksli, dövizin son dönemdeki durumu ortada. Sadece bir haftada demirde yaşadığımız fiyat artışı yüzde 10’du. Böyle bir ortamda biz, gayet kararlı bir şekilde ilçe belediyemizle beraber yola devam ediyoruz. İnşallah amacımız yüzde yüz uzlaşmak. Ama üçte ikiyi sağlayınca da pay satış süreciyle mülkiyet problemlerini çözüp önümüzdeki yılın birinci ya da ikinci ayında temel atacağız ve burada sağlıklı konutlarla vatandaşı buluşturacağız.

BU BÖLGE SİYASETEN ÖNEMLİ BİR BÖLGE: Bu bölge, siyaseten de önemli bir bölge. Ekrem İmamoğlu'nun da ilçe belediye başkanlığından beri takip ettiği ve ciddi mücadele verdiği bir bölge. Keza şu anki belediye başkanımızın da aynı şekilde mücadele verdiği bölge. Burada siyaseten bazı manipülasyonlar oluyor.”

Yıkım çalışmalarını yakından inceleyen Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık da bölgedeki binaların şehrin yapısı için çok önemli olduğunu vurguladı. Bölgedeki binaların çok eski ve depreme dayanıklı olmadığını belirten Çalık, şunları söyledi:

BURADAKİ BİNALAR EKONOMİK ÖMÜRLERİNİ DOLDURMUŞ DURUMDA: “Gürpınar Siteler Bölgesi, 80’li yıllarda yapılmış bir bölge. Yaklaşık üç bin konutun yer aldığı bir bölge. Bizim açımızdan kentin en kırılgan noktası. Çünkü buradaki binalar maalesef ekonomik ömürlerini doldurmuş durumda ve dönüştürülmesi gereken binalar. Dolayısıyla şu an bu bölgede, şu an ilk etabında yaklaşık 250 konutun yer aldığı bir adada bu dönüşümü yapıyoruz.

DÖNEMİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN CİDDİ DİRENCİYLE VE KARŞI KARŞIYA KALMIŞTIK: Biz, Sayın Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediyesi’nde görev yaptığı sırada bölgede kentsel dönüşümü başlatmak istiyorduk. Çünkü mevcut imar koşullarıyla buranın dönüşebilmesi mümkün değildi. Buradaki imar dönüşümünü daha yapılabilir hale getirdik. Tabii onu yaparken de o dönemin Büyükşehir Belediyesi’nin ciddi direnciyle ve sıkıntılı bir süreçle karşı karşıya kaldık. Hatta bir mahkemeyle bu işi tescilledik.

İMZA ATAN VATANDAŞLARIMIZ ENDİŞE ETMESİN: İnsanların can güvenliği ve insanların sağlam bloklarda oturma güvenliği her şeyden daha önce gelir. Bir yıl sonunda nihayet şükürler olsun üçte ikiyi sağladık. Dolayısıyla Kentsel Dönüşüm Yasası'nın bize vermiş olduğu kabiliyetle daha hızlı ilerleme imkanımız var. Üçte ikiden sonra pay satışları olabilir, uzlaşmayanlar açısından. Dolayısıyla bundan sonra bize güvenen ve altına imzasını atan vatandaşlarımız endişe etmesin. Biz, burada hızlı bir şekilde inşa faaliyetlerine başlayacağız. Herhalde bu yıl bitmeden de temel atmasını bu bölgede yaparız. İnsanların güvenli konutlarında oturmasını sağlarız. Bu bir yerel yönetici olarak benim boynumun borcu.”

Kentsel dönüşüm kapsamındaki hak sahipleri de yıkımı izlerken sağlık konutlara kavuşacakları için mutlu olduklarını söylediler.

Kaynak: anka