CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na Doğu Türkistanlı bir genç, “Biz hiçbir zaman gençliğimizi yaşayamadık. CHP önderliğinde Türkiye’nin Uygur soykırımını tanıması için CHP’nin daha somut adımlar atacağına inanıyorum” dedi. Filistinli bir genç ise, “Filistin halkına, Atatürk Nutuk’unu göndermenizi rica ediyorum. Atatürk’ün nasıl ülkesini kurtardığını anlatmak istiyorum” dedi. Kılıçdaroğlu, “Doğu Türkistan’da yaşanan dramları, insan hakkı ihlallerini değişik ortamlarda da dile getiriyoruz Atatürk’ün verdiği bağımsızlık mücadelesi, bütün mazlum ülkelere örnek olan bir mücadeledir. Filistin bağımsızlık mücadelesi bizim bağımsızlık mücadelemizdir. Siz kaç adet istiyorsanız size Nutuk’u gönderebiliriz” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Orta Asya, Orta Doğu, Anadolu, KKTC, Trakya ve Balkanlar’da yaşayan gençlerle video konferans toplantısında bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu, gençlerin Atatürk ve 19 Mayıs ile ilgili duygu ve düşüncelerini dinledi. Toplantıya; CHP Balkan Masası üyeleri CHP’li belediye başkanları ile Balkanlar’da bulunan kardeş şehirlerin belediye başkanları da katıldı.

“TÜRKÇEYE İLGİMİZ FARKLI”

Toplantıya Bosna Hersek’ten katılan bir genç, “Bizim ülkemizde genellikle İngilizce ve Almanca öğretiliyor ama artık Türkçeyi de öğrenmeye fırsatımız oldu. Biz Boşnakların Türkleri çok sevdiğimiz için Türkçeye olan ilgimiz farklıdır. Biz iki millet olarak her zaman beraberiz” dedi.

“GENÇLİĞİMİZİ YAŞAYAMADIK”

Doğu Türkistanlı bir genç, “Biz hiçbir zaman gençliğimizi yaşayamadık. Doğu Türkistan’daki durum çok vahim. Distopik dizilerdeki realiteyi yaşıyoruz. Atatürkçülük benim açımdan haklar getiren, Türkiye’yi modernize eden bir lider. Böyle bir liderin inşa ettiği CHP’nin Çin yönetimine karşı mücadele veren Uygurların yanında duracağına inanıyorum. Batı da artık Uygur meselesine çok duyarlı, ‘soykırım’ olarak tanıdı. CHP önderliğinde Türkiye’nin Uygur soykırımını tanıması için CHP’nin daha somut adımlar atacağına inanıyorum” diye konuştu.

“FİLİSTİN’E NUTUK GÖNDERİN”

Filistinli bir genç ise “Filistin’e vermiş olduğunuz destekten dolayı çok teşekkür ederim. Biz Filistin halkı, Atatürk’ten güç olarak ülkemizi kurtuluşa kavuşturacağımıza inanıyoruz. Filistinli olarak sizlerle konuştuğum için çok mutluyum. Sizden bir ricam olacak. Filistin halkına, Atatürk Nutuk’unu göndermenizi rica ediyorum. Atatürk’ün nasıl ülkesini kurtardığını anlatmak istiyorum. Atatürk’ü örnek alarak ülkeme faydalı olacağım” dedi.

Programda, gençler; şiirler okudu, gitar ve piyano çaldı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da gençlere şöyle hitap etti:

“GENÇLER MÜCADELEYİ BİLİYORLAR: Gençler aslında dünyayı ve Türkiye’yi çok iyi okuyorlar. Mustafa Kemal Atatürk’ün kendi ülkesi için verdiği mücadeleyi biliyorlar. Bu mücadelenin sadece Türkiye için değil, tüm mazlum ülkeler için örnek alması gereken bir mücadele olduğunu da biliyorlar. Çünkü Mustafa Kemal, çağdaş uygarlığı hedeflemiştir. Bilimin ne kadar değerli olduğunu ifade etmiştir. Türkiye’nin kalbi Ankara’dan bütün bu ülkelerden katılan genç dostlarıma sevgilerimi, saygılarımı gönderiyorum. Bu aslında bir milli kurtuluş savaşının başlangıcıdır. Dolayısıyla verilen mücadelenin başlangıcıdır. İşgal altındaki Türkiye’yi düşman işgalinden kurtarmak ve bağımsız bir devlet kurmaktır. Ama bu devletin şekli ne olacak. O da cumhuriyettir. Dolayısıyla biz cumhuriyetimizi de bağımsızlığımızı da Mustafa Kemal Atatürk ve onun arkadaşlarına borçluyuz. Bu bizim asla unutmayacağımız ve vazgeçmeyeceğimiz temel bir değerdir.

ZOOM ÜZERİNDEN TÜRKÇE GELİŞTİRİLEBİLİR: Genç arkadaşlar, kendi aralarında pek çok projeye imza attılar. İklim, hayvan hakları, insan hakları konusunda verdikleri mücadele, bir araya gelmeleri, oturmaları konuşmaları, aslında dünyada gençlerin daha fazla söz sahibi olmaları son derece önemlidir. ‘Türkçeyi öğrenmek istiyoruz’ diye genç arkadaşımızın söylediği… Acaba zoom üzerinden Türkçemizi geliştirebileceğimiz bir ortam yaratılabilir mi, yaratabiliriz. Öyle bir ortam yaratmada bizim üzerimize düşen görev olursa, o görevi rahatlıkla yerine getirebiliriz.

UYGUR DRAMINI HER ORTAMDA DİLE GETİRİYORUZ: Doğu Türkistan’dan katılan genç arkadaşımız Uygur Türkleri’nden söz etti. Dramatik tablodan söz etti. Uygur gençlerinin yaşadığı sıkıntılardan. Ben Uygur gençlerinin ve Uygur davasını sürdüren pek çok sivil toplum örgütünün yetkilileri ile zaman zaman bir araya geliyorum. Orada yaşanan dramları, insan hakkı ihlallerini değişik ortamlarda da dile getiriyoruz. Arkadaşımızın bunu unutmaması gerekir. Nerede bir insan hakkı ihlali varsa giderilmesi için elimizden geleni yapıyoruz.

ATATÜRK MAZLUM ÜLKELERE ÖRNEK OLDU: Filistin’den katılan arkadaşım sevgili Yusuf, şunu sakın unutma. Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği bağımsızlık mücadelesi, bütün mazlum ülkelere örnek olan bir mücadeledir. Dolayısıyla Filistin ve Filistin halkının verdiği bağımsızlık mücadelesi aynı zamanda bizim bağımsızlık mücadelemizdir diye yorumluyoruz. Üniversitede okuduğum yıllarda çok sayıda genç, Filistin bağımsızlığı için Filistin’e gitmişlerdi. Mezarları orada, orada hayatlarını kaybettiler. Filistin bizim kardeşlerimizin mezarlarının olduğu ülke. Filistin bağımsızlığını her ortamda isteriz. Filistin halkının işgal edilen toprakları kurtarmasını ve bu konuda verdikleri mücadeleyi her zaman her ortamda destekliyoruz. Yusuf benden Nutuk istedi. Arapça göndermiştik. Suriye’deki Türkmenlere. Siz kaç adet istiyorsanız, arzu ederseniz Arapça, İngilizce, Türkçe Nutuk’u size gönderebiliriz.

EN BÜYÜK HAYALİM: Bir araya gelmekten son derece mutluyum. Sizleri Türkiye’de görmek, ağırlamak da benim en büyük hayalim. Umarım bunu da gerçekleştiririz.”

 

Kaynak: anka