CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü nedeniyle yapılan “Dijital Dünya ve Çocuk Hakları” konulu toplantıda, çocuk hakları alanında çalışan sivil toplum örgütleri temsilcilerini dinledi. 

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı tarafından; 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında, “Dijital Dünya ve Çocuk Hakları” konulu toplantı düzenlendi.

Baroların Çocuk Hakları Merkezlerinden, Derin Yoksulluk Ağı’na, Engelli Çocuk Hakları derneklerinden, FISA Çocuk Hakları Merkezi’ne hak örgütleri temsilcileri ve uzmanlardan oluşan 32 katılımcının yer aldığı toplantıda Dijital dünyada çocuk hakları konusunda sorun ve tespit öneriler dile getirildi. Toplantıya, İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca'nın yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ile İnsan Hakları Çalışma Grubu üyeleri katıldı.

“MEVZUATTA, ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRI DÜZENLEMELER YAPILMIŞ DURUMDA”

Çocuk hakları örgütleri katılımcılarını dinleyen Kılıçdaroğlu, “Çocukların çoklu hak ihlalleri ile karşı karşıya bırakılmasının çok ciddi bir sorun olduğunu” vurguladı.

Kılıçdaroğlu, “Sosyal devleti zorlamak lazım, çocuklar aleyhine haksız uygulamalara karşı… Yasal mevzuatta o kadar çok eksiklikler var ki uluslararası sözleşmelere, insan haklarına, çocuk haklarına aykırı düzenlemeler yapılmış durumda. İç hukukun da uluslararası sözleşmeler ile uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir” dedi.

“RAPORU KAMUOYUYLA PAYLAŞACAĞIZ”

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Toplantının ardından Pandemi ve Çocuk Hakları kitabını çıkardıklarını, CHP olarak bütüncül çocuk politikası ve temel ilkelerden hareketle çalışmalar yaptıklarını” belirtti. Karaca şu açıklamayı yaptı:

“Dijital haklar tüm dünyada tartışılıyor. Politikalar üretmez bu konuda önlemler almazsak çocukları büyük riskler bekliyor. Çocuk hakları örgütlerinin önerileri bizim için çok değerli… Yazılı olarak da bizlere iletecekleri çalışmalarının yer alacağı raporumuzu tamamlayıp kamuoyuyla paylaşacağız. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi, çocuk haklarının dijital ortamda da geçerli olacağını tanıyan Genel Yorum No 25’i kabul etti. 4 Şubat 2021 tarihinde Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi tarafından kabul edilen ve 24 Mart 2021 tarihinde yayınlanan bu karar çok önemli… Bu belge ile dijital ortamda her çocuğun hakkına saygı duyulması, hakkının korunması ve gereklerinin yerine getirilmesi vurgulanıyor. Dijital hakları tartışmamız, mevzuat düzenlemeleri yapmamız ve gerekli önlemler için politikalar geliştirmemiz gerekiyor. Biz CHP olarak hak örgütleriyle çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

 

 

 

 

Kaynak: anka