CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gaziantep’te sanayi esnafının derdini dinledi. Bir esnaf Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinin ardından söylediği “Hamdolsun gündeme gelmedi” sözünü Temel fıkrasıyla eleştirdi. AKP’li olduğunu söyleyen bir esnaf “Devletin bütün makamları peşkeş çekilmiş durumda. Olan vatandaşa oluyor. Biz oy verirken ben bunu hak edecek ne yaptım, AKP’ye ben de oy verdim” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Belediye Başkanları Çalıştayı’na katılmak için gittiği Gaziantep’te Şahinbey Sanayi Sitesi’ni ziyaret etti, esnafın sorunlarını dinledi. AKP’ye oy verdiğini söyleyen bir esnaf Türkiye’de sabitleşmiş bir siyasi anlayış olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Ülkemizde hırsızlık olayının kalkması lazım. Bundan sonra gelecek iktidarın da öyle bir Anayasa yapması lazım ki en küçük çocuğun bile hakkını koruyacak yasa değişikliği yapılmalı… Devlet esnafın omzuna biniyor, esnafı kamçılayamaya çalışıyor. Sen bunları kamçılayıp alıyorsun ve başka holdinglere parayı aktarıyorsun. Böyle bir siyasi anlayış olmaz. Burada insanlar emekçi insanlar, vergisini veriyor. Devletin bütün makamları peşkeş çekilmiş durumda. Olan vatandaşa oluyor. Biz oy verirken ben bunu hak edecek ne yaptım, AKP’ye ben de oy verdim.” Kılıçdaroğlu da esnafın söz ettiği sorunun Siyasi Ahlak Kanunu ile önleneceğini dile getirdi.

ERDOĞAN’IN “HAMDOLSUN” SÖZÜNÜ FIKRA İLE ANLATTI

Başka bir oto tamircisi esnaf da siyasi partilerin sadece kendilerini seçim zamanı ziyaret ettiğini hatırlatarak, “Sizler seçim zamanı gelmediniz” dedi. İYİ Partili olduğunu söyleyen esnaf, kendilerinin kutuplaştırıldığını, eskiden siyasetin daha anlayışlı olduğunu ancak şimdi AKP’yi eleştirenlerin “potansiyel terörist” olarak görüldüğünü söyledi. Esnaf, Kılıdaroğlu’na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinin ardından Ermeni olaylarına ilişkin “Hamdolsun gündeme gelmedi” sözünü ima ederek, fıkra anlattı. Kılıçdaroğlu da esnafa başka bir fıkra anlatarak, yanıt verdi.

"ESNAF BAĞ- KUR MAĞDURU"

Başka bir esnaf da devletten bir şey beklemediklerini ancak kendisini çalışırken başına bir kaza geldiğinde çalışamadığını, Bağ-Kur sisteminde düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti. Esnaf TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in dertlerini dinlemediğini vurgulayarak, Bağ-Kur’lu insanlarının kaza geçirip de çalışmadığı zaman hiçbir destekten yararlanamadığını söyledi. Esnaf, “Mesela ayağım kırıldı çalışamıyorum, bana kim para verecek. Bağ-Kur bana para da vermiyor” dedi.

Kılıçdaroğlu esnafın bu talebine Aile Destekleri Sigortasını önererek, yanıt verdi. Kılıçdaroğlu “Bu yapılırsa kimse aç ve açıkta kalmaz” dedi.Başka bir esnaf da Bağ-Kur’lunun emekli maaşının düşük olduğunu kaydederek, “Niye Meclis’te bu konuşulmuyor?” diye sordu ve intibak yasası çıkarılmasını istedi. Kılıçdaroğlu, 2008 yılında emeklilerin maaşının düşmesine neden olan düzenleme görüşülürken Meclis’i terk ettiğini söyledi.

“SURİYELİ İŞÇİ ÇALIŞTIRIYORUZ”

Kılıçdaroğlu bir torna dükkanında işler hakkında bilgi aldı. Esnaf, işçilerinin sigorta primini yatıramadığı için işçi bulamadığını belirterek, prim oranlarının düşmesini istedi. Esnaf, “Ben Bağ-Kur’umu yatıramıyorum ki sigorta yatırayım” dedi. Esnaf, Suriyelilere sigorta yapmadıkları için onları “kaçak” çalıştırdıklarını söyleyerek, “İnanın çoğu çalışan Suriyeli, niye biz sigorta yaptırmıyoruz. Açık konuşayım, bir de hak edemiyorlar zaten” diye konuştu. 

KHK’LI BABANIN İSYANI

Kılıçdaroğlu, KHK ile  kamudan ihraç edildikten sonra sanayide çalışmaya başlayan bir yurttaşın da derdini dinledi. Yurttaş Kılıçdaroğlu’na “Onların karıları, kızları bize helal diyen vekilleri vardı. O vekiller hakkında hiçbir şey konuşmadılar” diyerek, sadece kendinin değil çocuklarının da fişlendiği için iş bulamadığını söyledi. Yurttaş, bir çocuğunun kendisi KHK’lı olduğu için işe alınmadığını dile getirerek, şimdi küçük çocuğunun da abisinin başına gelenler yüzünden okumak istemediğini anlattı. Yurttaş, “Durum şu, bunun babası KHK’lı, bu babasından da tehlikeli” dedi. Yurttaş küçük oğlunu yanına çağırarak, Kılıçdaroğlu ile görüştürdü. Küçük çocuk “Benim babam ve abilerim okudu, onları hapse aldılar ve ben de okumak istemiyorum” diye konuştu.

“PARÇA FİYATLARI YÜKSELDİ”

Kılıçdaroğlu başka bir oto tamircide de gençlerle konuştu. Gençlerden birisi okuyunca iş imkanı olmadığı için tamirci olmayı seçtiğini dile getirdi. Esnaf, araç parçalarına ve madeni yağa zam geldiğini ve müşterinin ile kendilerinin mağdur olduğunu söyleyerek, “Bu zamlara bir şey bulsanız, esnafın önünü açacak bir şey olsa” dedi. Esnaf aynı zamanda çiftçilik yaptığını ve girdi maliyetleri yüzünden ekemediklerini belirterek, “Ektiğimiz ürünü satıp, yerine mazot alamıyoruz. Özel yatlara mazot, benzin 2 liradan verilirken, neden çiftçiye 7,5 liradan veriliyor” diye tepkisini dile getirdi. 

Tabela yapan başka bir esnaf da Kılıçdaroğlu’na tabela vergilerinden şikayet etti. Esnaf, sanayi sitesinde en az 500 lira tabela vergisi verildiğini söyleyerek, “Bu dükkanlar görüyorsunuz boş” dedi. 

Kaynak: anka