ZEHRA DEĞİRMENCİ - SİBEL KAHRAMAN

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, ağustos ayında imzalanan 6. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS) yer alan zammın daha maaşlara yansımadan hükmünün kalmadığını söyledi. Yeşil, “6. Dönem TİS masasının iptal edilerek yeniden bütün kamu emekçilerinin demokratik grev hakkını tarifleyen bir masanın kurulmasını talep ediyoruz” dedi.

KESK’in 19 Aralık’ta İstanbul ve Ankara’da yapacağı “Geçinemiyoruz” mitingine çağrı için Bursa’ya gelen Şükran Kablan Yeşil, ANKA Haber Ajansı’na konuştu. Ağustos ayında hükümet ve Memur-Sen arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde kamu emekçilerinin taleplerinin görmezden gelindiğini söyleyen Yeşil, sözleşmede yer alan zammın gerçek enflasyon rakamlarının altında olduğunu ifade etti. Yeşil, şunları söyledi:

“Yüzde 5+7 olarak ilk yıl için bir ücret artışı söz konusu oldu. Kamu emekçilerinin üç ay önceki zam artışları, ülkede yaşanan başta döviz kurundaki dengesizlikten dolayı hiç cebine girmeden son derece eridi. İki gün önce, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarlığı imzasıyla sanki bu bütçe döneminde yüzde 30+35 gibi bir zam artışının ek protokolle yapılacağı gibi maalesef gerçek olmayan bir bilgi dolaşıma girdi. Yine aynı şekilde AKP’nin Grup Başkanvekili Numan Kurtulmuş, bu söylemi devam ettirdi. Ancak bugün baktığımız zaman, bunun 2022 bütçesi açısında ne ek protokolde bir karşılığı olduğunu ne de zaten Toplu İş Sözleşmesi döneminde böyle bir zam yapılmadığını görüyoruz. Ne yapılmıştı orada? Kümülatif toplamı hesaplıyorlar ve ilk yıl için yüzde 5+7, ikinci yıl için yüzde 8+6’yı toplayıp yüzde 7,5 enflasyon farkını eklediğinizde yüzde 35 gibi bir rakam çıkıyor. Kamu emekçileri her geçen gün eriyen ücretler, artan yoksulluklar karşısında tepkilerini dile getirmeye başladıkları için siyasi iktidar muhtemelen böyle bir algı yanıltması ve gerçekçi olmayan söylemlerle karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla bunun buradan teşhir edilmesi gerekiyor.”

“İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET TALEP EDİYORUZ”

Kamu emekçileri olarak insanca yaşayacak bir ücret talep ettiklerini, bunun da ancak gerçek enflasyon oranları gözetilerek yapılabileceğini belirten Yeşil, “Son 6 yılın kayıpları giderildikten sonra yapılacak bir ücret zammının yeniden konuşulması gerektiğini ve 6. Dönem TİS masasının geçerliliğini yitirdiğini bakan dahi ifade ediyorken 6. Dönem TİS masasının iptal edilerek yeniden bütün kamu emekçilerinin demokratik grev hakkını tarifleyen bir masanın kurulmasını talep ediyoruz" dedi.

GEÇİNEMEYENLER İZMİR, DİYABAKIR, İSTANBUL VE ANKARA’DA BİR ARAYA GELİYOR

2022 bütçe görüşmeleri devam ederken Türkiye genelinde 4 ayrı miting yapacaklarını söyleyen Yeşil, şöyle devam etti:

“Tüm bu talep ve beklentilerle 2022 bütçesi görüşmeleri devam ederken de Türkiye gelinde dört bölge mitingi örgütlüyoruz. Bu kapsamda da bugün Bursa’da bu çalışmaları yapıyoruz. ‘Geçinemiyoruz, emekten ve halktan yana bir bütçe için omuz omuza’ diyerek bu ülkede yaşayan bütün geçinemeyenleri, emekten ve halktan yana bir bütçenin oluşması noktasında mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. Biz, 18 Aralık'ta İzmir ve Diyarbakır bölge mitinglerine gerçekleştireceğiz. 19 Aralık'ta da İstanbul ve Ankara bölge mitinglerinin gerçekleştireceğiz. Bu vesileyle bütün Bursa'da yaşayan geçinemeyenleri emekten, halktan yana bir bütçe mücadelesi için 19 Aralık İstanbul mitingimize davet etmiş olalım.”

“TOPLUMSAL CİNSİYETE DUYARLI BİR BÜTÇELEME ÖN PLANDA OLMALI”

Konuşmasında kadın emekçilere de değinen Yeşil, kadın emekçilerin daha güvencesiz çalışma ve işsizlikle karşı karşıya olduğunun altını çizdi. Yeşil, “Çünkü daha çok güvencesiz, parça başı esnek çalışanlar kadınlardı ve ev içine hapsedilmek durumunda kaldı. Artan işsizliğin en büyük kalemini kadınlar oluşturuyor” dedi.

Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçelemenin ön planda tutulması taleplerinin olduğunu söyleyen Yeşil, şunları ekledi:

“Yine bunun gibi çalışma hayatında kadınlar açısından hayati bir durum olan tacize, şiddete, mobbinge karşı mücadeleyi ve ayrımcılığa karşı mücadele etmek anlamına gelen Haziran 2020’de Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) kabul ettiği ve ülkelere imzaya açtığı ILO 190 sayılı sözleşmenin Türkiye tarafından bir an önce imzalanması ve bütün çalışma hayatı ile ilgili bu düzenlemenin yapılmasını önemsiyor ve bu taleplerimizi yine hem toplu sözleşme döneminde kamu emekçileri olarak hem de bu dönem 2022 bütçe görüşmeleri devam ederken en yüksek sesle dillendirmeye devam ediyoruz. Erkek katilleri ödüllendiren bu yargı sisteminin de bir an önce tepetaklak edilip kadını, çocuğu, bu ülkede yaşayan LGBTİ+’ları koruyan düzenlemelerin hayata geçirilmesini istiyoruz, mücadelemizi de buradan büyütüyoruz.”

Kaynak: anka