Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), "Emekten ve halktan yana bir bütçe" sloganıyla, 2022 yılı bütçesinin görüşüldüğü bir panel düzenledi. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, "Bugün TÜRK-İŞ, DİSK, yine meslek örgütlerimiz TMMOB ve TTB’den arkadaşlarla birlikte 2022 yılı bütçesini lehimize çevrilebilmek için bir mücadele programı oluşturulması noktasında KESK olarak bir çabamızın, bir girişimimizin olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.

KESK, Ankara'da 2022 yılı bütçesini görüşmek amacıyla bugün bir panel düzenledi. Panelin ilk oturumuna TÜRK-İŞ Genel Başkan Danışmanı Enis Bağdadioğlu, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Sarıaltun, TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Deniz Erdoğdu katıldı.

İlk oturumun moderatörlüğünü KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik yaptı ve şunları söyledi:

"2022 YILI BÜTÇESİNİN EMEKTEN, HALKTAN, BARIŞTAN, DEMOKRASİDEN YANA REVİZE EDİLMESİ..."

"Tam da bu kriz ortamında, özellikle güvencesiz çalışmanın giderek yaygınlaştığı bir süreçte; döviz kurunda yaşanan yükselme, TL’de yaşanan yüzde 35’lere varan değer kaybı ve reel anlamda ücretlerimizin erimiş olması… Yine aralık ayı ortalarından itibaren asgari ücret tartışmalarının hem işçiler açısından hem kamu işçileri açısından asgari ücretin ortalama bir ücret haline getirilmeye çalışıldığı bir dönemde; 2022 yılı bütçesinin emekten, halktan, barıştan, demokrasiden yana yeniden revize edilmesi ve aralık ayında görüşülecek olan bütçenin, özellikle ek bütçeyle eğitime, sağlığa, pek çok alana ayrılan kaynakların yükseltilmesine dönük tartışmalarla yürütülmesini talep ediyoruz.

İşçilerin, emekçilerin, bir bütün toplumun bütçe yapma hakkının özellikle demokratik bir şekilde işletilmesi; yine geçtiğimiz yıl açısından 2021 yılı bütçesindeki var olan harcamaların nereye, nasıl harcandığı, bunun denetim yetkisinin de aslında emekçilerde olması ve bizim de bu sürece demokratik anlamda dahil olmamızla ilgili taleplerimiz var.

Hepimizin üzerinde çok ağır bir vergi yüküyle karşı karşıyayız. Doğal olarak da bu vergi yükünün azaltılması açısından da bütçe tartışmalarının önemli buluyoruz. Bu anlamda da bugün TÜRK-İŞ, DİSK, yine meslek örgütlerimiz TMMOB ve TTB’den arkadaşlarla birlikte 2022 yılı bütçesini lehimize çevrilebilmek için bir mücadele programı oluşturulması noktasında KESK olarak bir çabamızın, bir girişimimizin olduğunu ifade etmek istiyorum."

 

Kaynak: anka