HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, aylardır ücretlerini alamayan Tanzim Market işçilerine ilişkin, “Yaklaşık 200’e yakın işçi, en az 2 aylık maaşlarını ve yol, yemek paralarını alamadılar. Bunları alabilmek için bir hukuki sürecin işlemesi gerekiyor. İşçiler alacaklarını Ücret Garanti Fonu’ndan alabilmeliler. Ancak Adalet Bakanlığı tarafından atanan komiser, kamu kaynağı zarara uğrar gerekçesiyle bu ücretlerin Ücret Garanti Fonu’ndan, İŞKUR tarafından verilmesini engellemiş” dedi.

Serpil Kemalbay, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Açıklamalarının bir bölümünü de Tanzim Market işçilerine ayıran Kemalbay, işçilerin ücretlerinin Ücret Garanti Fonu’ndan karşılanması gerektiğini belirtti. Kemalbay şöyle konuştu:

“Tanzim Market iflas etmiş durumda. Dün iflasını açıkladı, Tanzim Market Dost Mağazacılık A.Ş. Bu iflas kararından sonra yaklaşık 200’e yakın işçi, en az 2 aylık maaşlarını ve yol, yemek paralarını alamadılar. Bunları alabilmek için bir hukuki sürecin işlemesi gerekiyor. İşçiler alacaklarını Ücret Garanti Fonu’ndan alabilmeliler çünkü şirket iflas vermiş şu anda, ücretlerini bir yerden almaları gerekiyor. Ancak Adalet Bakanlığı tarafından atanan komiser, kamu kaynağı zarara uğrar gerekçesiyle bu ücretlerin Ücret Garanti Fonu’ndan, İŞKUR tarafından verilmesini engellemiş. Buradan çağrı yapıyoruz; işçilerin emeğine, alın terine bu şekilde yaklaşılamaz, derhal verilmelidir. Ücret garanti fonu zaten bunun için vardır. Patronlar, konkordato ya da iflas ilan etmeden tüm mallarını, mülklerini zaten kaçırıyorlar ve işçiler haklarını alamadan adeta köle gibi ortada kalıyorlar. Bakanlığı burada göreve çağırıyoruz. Çalışma Bakanlığı hem denetimlerini iyi yapmalılar hem de işçilerin mağdur olmasının önüne geçmeliler. Tanzim Market işçileri ücretlerini alabilmelilerdir.”

Kaynak: anka