İşveren tarafından vaatler verilerek çalışmak için Kazakistan’a götürülen işçiler, verilen sözler yerine getirilmeyince mağdur oldu. Yetkililerden yardım isteyen işçiler, “Konsolosluk bizi sadece işverenle uzlaştırmaya çalışıyor” dedi.

İşveren tarafından Kazakistan’a götürülen 70 işçi, işverenin vaatlerini yerine getirmemesi nedeniyle mağdur oldu. Türkiye’ye geri dönebilmek için yetkililerden yardım talebinde bulunan bir işçi, şöyle konuştu:

“Şu an biz Kazakistan’ın Almata şehrindeyiz. 70 Türk arkadaşlarla birlikte, bizleri Türkiye’den kandırarak, sözleşmenin Kazakistan’da yapılacağına dair, vizelerin Kazakistan’da alınacağına dair, 15 günde bir para ödeneceğine dair… Bize verilen vaatler bu şekildeydi. Bu sözlerin hiçbiri yerine gelmedi. Biz yetkili birimlerden, siyasetçilerden, bizim sesimizi duyabilecek insanlardan bir Türk vatandaşı olarak yardımlarınızı bekliyoruz. Bizi bir an önce bu Kazakistan’dan Türkiye’ye göndermelerini istiyoruz.”

“BURADA MÜLTECİ DURUMUNA GELDİK”

Konsolosluğa giderek, yardım talebinde bulunduğunu söyleyen bir işçi, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Konsolosluğa ben kendim gittim. İki, üç arkadaşımla beraber. Konsolosluk bizi sadece işverenle uzlaştırmaya çalışıyor. Yani, ‘Sizi gönderelim, size yardımcı olalım demiyor. Yani, Türkiye Cumhuriyeti’nin konsolosluğu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vardır. Biz bir Türk vatandaşıyız, biz bir mülteci değiliz ama burada mülteci durumuna geldik. Yani ne yapıp edip, Türkiye Cumhuriyeti burada konsolosluk açtıysa bizim için açtı. Bizimle ilgilenecek. Bize demeyecek ki, ‘Biz sizinle ilgilenemiyoruz. Biz sizi gönderemiyoruz’ diye bir şey yoktur. Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğu bize yardımcı olacak. Yok yardımcı olamıyorlarsa o koltuktan kalkacaklar.”

 

Kaynak: anka