Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmenin ardından; “Herkes siyaset ve eleştiri yapacaksa başka şeyler üzerinden yapmaları, bu ülkeye daha az zarar verecektir. Merkez Bankası’nı bu kadar konuşulur şekilde ve haksız bir şekilde eleştirmek doğru değil. Herkesi daha sağduyulu olmaya çağırıyoruz. Bu anlamda Sayın Kılıçdaroğlu ve milletvekili arkadaşlarımızla da hemfikiriz” açıklamasını yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki CHP heyeti ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"YIPRATAN AÇIKLAMALAR ÜZÜYOR: Bu sabah sayın Kılıçdaroğlu bizden randevu istedi, ziyaret etmek istedi. Biz de uygun bir şekilde teşekkür ettik. Geldiler, görüş alışverişinde bulunduk. Merkez Bankası bu ülkenin en gözde, en güzide kurumlarından bir tanesidir. Bu ülkenin her kişisinin sahiplenmesi gereken bir kurumudur. Merkez Bankası’nı yıpratan açıklamaların bizi üzdüğünü buradan da herkese ifade edeyim. Merkez Bankası güçlüdür, rezervleriyle, rakamları ile, fiyat istikrarı anlamındaki mücadelesiyle gereken her şeyi kendi içinde, kendi Para Politikası Kurulu ile almaktadır. Bugün rezervlerimiz 125 milyar dolara yaklaşmıştır. Dolayısı ile herkesin bu rakamları açıklaması ve gündeme getirmesi hem Merkez Bankası’nı güçlü kılacaktır hem ülkemizin bu anlamda güçlü görünmesini sağlayacaktır. Daha önce de açıklamalarda bulundum, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da bulundum. Biz son 7 ayda 35 milyar dolara yakın rezerv artmıştır. Bu Merkez Bankası ve ülkemizin gücünü göstermektedir. Rakamlarımız çok güzel bir şekilde gelişmektedir. Kendilerine bunları anlattık. Onlar da sağ olsunlar dinlediler. Kendilerine teşekkür ederiz.

TL’DEKİ DEĞER KAYBI: Döviz kuru biliyorsunuz dünyadaki de gelişmelerle, diğer paralar karşısındaki durumu, hepsi önemli. Hepsi etkiliyor biz de bu anlamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabii ki TCMB olarak üzerimize bir sorumluluk düşüyorsa onu yerine getiririz. Getiriyoruz da. Dediğim gibi bu gelişmeleri tek bir bakış açısıyla değerlendirmek doğru değil, daha geniş bakmak lazım. 21’inde ülkemiz için en hayırlı karar neyse, bütün PPK’dan arkadaşlarımla birlikte vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. 

BİR KISMI ARKADAŞLARIN KENDİ TERCİHİ, BİR KISMI BİZİM TERCİHİMİZ: O konuda da çok yanlış spekülasyonlar yapılıyor. Arkadaşların da bizim de bunlar bütün kurumlarda olabilen şeyler. Bir kısmı arkadaşların kendi tercihi, bir kısmı bizim tercihimiz. Dolayısıyla bir sıkıntı yok. Bir sıkıntı varmış gibi anlatılması da sizlerden de rica ediyorum, bu kurumu, Merkez Bankası’nı yıpratıyor. Bu tür spekülasyonlara gerek yok. Bizlere sorduğunuzda biz de gereken cevabı şeffaf bir şekilde ifade ediyoruz. Merkez Bankası’nın bütün rakamları, bütün iletişimi açıktır, nettir. Bunların üzerinde spekülasyon yapmak bu ülkeye, bu Merkez Bankası’na zarar verir. Herkes bir şeyler yapacaksa, siyaset ve eleştiri yapacaksa başka şeyler üzerinden yapmaları, bu ülkeye daha az zarar verecektir. Merkez Bankası’nı bu kadar konuşulur şekilde ve haksız bir şekilde eleştirmek doğru değil. Herkesi daha sağduyulu olmaya çağırıyoruz. Bu anlamda herkesi daha sağduyulu olmaya çağırıyoruz. Bu anlamda Sayın Kılıçdaroğlu ve milletvekili arkadaşlarımızla da hemfikiriz.

21 EKİM’DEKİ PPK TOPLANTISI: Herhangi bir problem yok. Karşılıklı görüş alışverişi yapıldı. İletişim kanallarımız çok açık. Yine de bir şey olursa her türlü bilgiyi, bu anlamda yanlış algıyı düzeltecek şekilde verebileceğimizi ifade ettik. 

TCMB yıllardır faiz indiriyor faiz artırıyor. Yıllardır bu insanlar burada işini yapıyor. Bir şey çıkarmak adına bu tür yorumlar doğru değil. Bu arkadaşlar faiz indirildiği dönemde de artırıldığı dönemde de bu bankada görev yaptılar. Böyle bir hassasiyet söz konusu değil. Biz PPK olarak, ya da diğer arkadaşlarla, mesela bu hafta 21’ine kadar bütün teknik ekiple çalışacağız. Bütün verileri, gelişmeleri analiz ederek 21’inde bir karar vereceğiz. Kendi içimizde tartışıyoruz ama sonuç olarak bir karar açıklıyoruz ve bu karar hepimizin kararı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kararı. Bugüne kadar böyle oldu, bundan sonra da böyle olacaktır. Tamamen kendi süreci içerisinde gelişen bir görev değişimidir.

BU TARTIŞMALAR ANLAMSIZ VE YERSİZ: Ortalamanın üzerinde bir rezerv noktasına geldik. 7 aylık süreçte 35 milyar dolara yakın bir rezerv artışımız oldu. Ben arkadaşlardan bunun da tartışılmasını, konuşulmasını beklerim. Eksi rezervleri tartıştığımız gibi, bugün eksi ya da net rezerv, bu tartışmaların hiçbirine yok. Swapları çıkıyorlar, kamu parasını çıkıyorlar, yani eksiye düşürmek için her şeyi çıkıyorlar. Dünyada böyle bir tanımlama yok. Bizim bugün itibari ile rezervlerimiz 125 milyar dolardır, yuvarlayarak söylüyoruz. Bu tartışmalar anlamsız ve yersizdir."

Kaynak: anka