Haber: TAMER ARDA ERŞİN - Kamera: ÜNAL AYDIN

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Kars’ta esnafın sorunlarını dinledi. Karslı bir manav, “Akşam yat, sabah kalk zam. Sabahtan kalk, 120 liralık satış yapmışım. Yüzde 10 kazansam 12 lira. Ben çoluk çocuğuma ne götüreceğim? Nasıl geçineyim? Gelin geçinin kardeşim” dedi. Başka bir esnaf da sattıkları malı yerine koyamadıklarını belirterek, “Günden güne biz eriyoruz, iş yapamıyoruz” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kars ziyareti öncesi bölgeye giden CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak ve CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, esnafı ziyaret etti.

Kıyafet satan bir esnaf, köylüde para olmadığı için kendilerinin de iş yapmadığını söyleyerek, “Zincirleme olduğu için her şey bizi de etkiliyor. Büyük mağazalar da çoğaldı” dedi. CHP’li Öztunç’un “Para sayma makinası nerede” sorusuna esnaf, “O yok. O yok” diye yanıt verdi. Öztunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her şeyin yolunda gittiği yönündeki açıklamasını hatırlattı. Esnaf, “Keşke olsa da saysak” diye ekledi.

Başka bir esnaf da piyasanın durgun olduğunu ve sattığı malı yerine koyamadıklarını kaydederek, “Köylünün durumu iyi değil. Sıkıntı. Son zamlar da bambaşka. Allah yardımcımız olsun” dedi.

“HER GÜN BİR FİYAT”

Sabahtan saat 14:00’e kadar 20 liralık satış yaptığını söyleyen diğer bir esnaf da “İş yok abi, iş. Köylü yok. Köylü de gelmedim mi, yatarsın” dedi. CHP’li Öztunç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomiye dair sözlerini anımsattı. Esnaf, “Ben de olsam öyle derdim. Demeyim mi? Güllük, gülistanlık derdik. Siz de geziyorsunuz, piyasaya bir bakın. Nedir, ne değil? Sattığımızın yerine alamıyoruz. (Oyuncağı göstererek) Bunu satıyorum 10 liraya, sabah alıyorum 15 liraya. Her gün bir fiyat” diye konuştu.  

“GÜNDEN GÜNE ERİYORUZ”

Elindeki kağıt bardakları gösteren esnaf da tanesini 24 kuruşa aldığı karton bardağın 30 kuruşa çıktığını belirterek, bu zammın 3 gün içinde geldiğini söyledi. Esnaf, “Sattığımız bebek 5 liraydı, şu anda olmuş 15 lira. Satamıyoruz, esnafımız ölmüş” dedi. Esnaf, ürünlere her gün zam geldiğini vurgulayarak, “Mal alamıyoruz yerine. Sattığımız malı yerine koyamıyoruz. Günden güne biz eriyoruz, iş yapamıyoruz” diye konuştu.

“GELİN SİZ GEÇİNİN”

Bir manav da CHP’li Öztunç’un espriyle söylediği “Bir şey duyduk, para sayma makinası var” sözüne, “Her şeyimiz var. Cebimiz para dolu” diyerek espriyle yanıt verdi. Öztunç, “Biraz da Tayyip Bey’e gönderin” diye espriyi sürdürdü. Esnaf, “Gönderelim, karnı doymuyor. Verdikçe yiyor” dedi. Aynı esnaf, yaşadığı sıkıntıyı şöyle anlattı:

“Perişanız vallahi, ne diyeyim. Akşam yat, sabah kalk zam. Sabahtan kalk, 120 liralık satış yapmışım. Yüzde 10 kazansam 12 lira. Ben çoluk çocuğuma ne götüreceğim? 23 sene BAĞ-KUR ödedim. Bana 1.770 lira maaş bağladı, emekli. Nasıl geçineyim? Gelin geçinin kardeşim. Kömürün tonu 3 bin 500 lira. Nasıl geçineceksin? Gelin burada oturun, siz geçinin.”

Kaynak: anka