Haber: TAMER ARDA ERŞİN - Kamera: FATİH NAZIM EFE

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’ya yaşadığı ekonomik sorunları anlatan emekli bir polis, geçinemediği için pazarcılık yaptığını söyleyerek, “2009’dan beri de pazarlarda sebzecilik yapıyorum” dedi. Ağbaba’nın “Zevkten mi çalışıyorsun, ihtiyaçtan mı” diye sorduğu emekli polis, “İhtiyaçtan efendim, 61 yaşından sonra zevkten çalışılır mı” yanıtını verdi. CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu’na çocukların aldığı çikolataya gelen zamları aktaran bakkal ise “Çocuğu ağlaya ağlaya çıkarıyorlar. Alamadığı zaman çıkarıyor. Biz de satamadığımız zaman evimize ekmek götüremiyoruz” diye konuştu.

Veli Ağbaba başkanlığındaki CHP Esnaf Masası, Kars’ta yurttaşların sorunlarını dinledi. Ağbaba’ya girdiği bir dükkanda sorunlarını anlatan emekli bir polis, aldığı emekli maaşıyla geçinemediğini ve çalışmak zorunda kaldığını söyleyerek, “2007’de emekli oldum. İki sene boşta kaldım. 2009’dan beri de pazarlarda sebzecilik yapıyorum. Artvin Yusufelili arkadaşım yetiştiriyor, onun malını ben satıyorum” dedi. Ağbaba’nın “Zevkten mi çalışıyorsun, ihtiyaçtan mı” diye sorduğu emekli polis, “İhtiyaçtan efendim, 61 yaşından sonra zevkten çalışılır mı” yanıtını verdi.

34 yıl polislik yaptığını aktaran emekli polis, emekli olduğunda maaşıyla 850 dolar aldığını söyleyerek, bugünkü maaşının 3 bin 950 lira olduğunu söyledi. Ağbaba, emekli polisin bugünkü maaşıyla dolar kurunu karşılaştırarak, 300 dolar olduğunu belirtti ve “850 dolardan oraya kadar düştü öyle mi” diye ekledi.

“BEŞ DAKİKADA 20 LİRA ARTTI”

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu’na beş dakikada siparişinin 20 lira zamlandığını anlatan çocuk giyimi mağazası sahibi esnaf, “200 liradan internetten malları sipariş veriyoruz, beş dakika sonra ikinci bir sipariş geçtik, 20 lira fark var arada. Sattığımız fiyattan daha fazlasına alıyoruz artık. Mal da getiremiyoruz” dedi. Esnaf, mağazaya gelip de çocuğuna bir şey alamayanların da olduğunu kaydederek, “Az önce adam çorap alacaktı. Alamadı çıktı gitti. 40 lira bir çorap” diye müşterinin durumunu aktardı.

“ZAM GELECEK ALIN DİYORUM”

Bir kafe işletmecisi ise sürekli zam geldiğini anlatarak, “Müşteri aldığı zaman şöyle söylüyorum. ‘Şu an kahve 90 lira ama iki gün sonra 110 lira olacak, bilginiz olsun. Alabiliyorsanız alın. Bu şekilde yardım edebilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Durum çok acı. Son bir haftadır her gün zam geliyor. Sipariş gireceğiz, kurumsal firma alacağımız ürünü stoktan kaldırıyorlar” diye konuştu.

“ÇOCUĞU AĞLAYA AĞLAYA ÇIKARIYORLAR”

Bir bakkal da Hancıoğlu’na çocukların aldığı çikolata ve keke gelen zamları, “Yüzde 50, yüzde 100. Geçen sene şunu 5 liraya satıyordum. Şu anda 10 lira. Yüzde 100. Şu kek 75 kuruştu, 25 kuruş buydu. 2 lira ve 1,5 lira. Aradaki fark… Çocuğu ağlaya ağlaya çıkarıyorlar. Alamadığı zaman çıkarıyor. Biz de satamadığımız zaman evimize ekmek götüremiyoruz” diye açıkladı.

Kaşar ve yöresel ürünler satan bir esnaf ise işlerinin iyi olmadığını ve insanların evine ekmek götüremediğini söyleyerek, “Doları 3 liraya indireceğim, yetki verin. Şimdi dolar 14 lira. Ne yetkisi kaldı artık? Ülkede demokrasi, insan hakları, adalet, hukuk yok. Yaşam hakkı kalmadı ülkede. Tepkisini gösterini içeri tıkıyor. Korkmuyorum bu saatten sonra. Korku imparatorluğu yarattı. Bu olmaz. Türkiye Cumhuriyeti böyle değildi. Burayı Sudi Arabistan’a çevirdiler. Sanki burası Sudi Arabistan. Burası bir Yemen, Katar’dır. Ülkeyi bu duruma düşürdüler” diye konuştu.

Kaynak: anka