Haber: CEM HAYAT - Kamera: AŞKIN ÖZDEMİR

Siyaset bilimi, kamu yönetimi ve hukuk mezunları da artık zabıta olmak için başvuruyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Zabıta Dairesi Başkanı Mustafa Koç, zabıta hizmetlerinin hukukun tam ortasında olduğunu söylerken; siyaset bilimi ve kamu yönetimi mezunu ikizler, “3 yıldır işsiziz. Tabii ki gönül ister ki kaymakamlık olsun, valilik olsun. Ama bir yerden başlamak istiyoruz artık. Zabıtalık hem de halkla iç içe bir meslek, biz de başarabileceğimize inanıyoruz” dedi. Bugüne kadar 1200 aday başvururken, yoğunluk oluşmaması için başvurunun son gün olan 30 Haziran’a bırakılmaması çağrısı yapıldı.

ABB Zabıta Dairesi Başkanı Mustafa Koç, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, zabıta alımında hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi idari bilimler fakültesi gibi alanların mezunlarını neden istihdam etmek istediklerini, "Biz alıma çıkarken Zabıta Dairesi Başkanlığı’nın ihtiyaç duyduğu nitelikteki personeli teşkilatımıza kazandırmak üzere yola çıktık. Dolayısıyla da bizim hizmetlerimize uygun bölümlerden mezun olanları tercih ettik" diyerek açıkladı.

"25 YIL HİÇ ZABITA ALINMAMIŞ. EKİBİ GENÇLEŞTİRMEMİZ GEREKİYOR"

Koç, “Neredeyse 25 yıl, Ankara’ya hiç zabıta memuru alınmamış. Sadece 2007 yılında 150 zabıta memuru alınmış, bütün bölümlere açılmış, onun da yarısı asaleti onaylandıktan sonra başka kurumlara geçmenin derdine düşmüş. Yarısından fazlası gitmiş, kalanlarıyla çalışıyoruz. Bizim dairemizin yaş ortalaması 47. Ekibi gençleştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, daha önce, 250 zabıta alacağını duyurmuş, 150 zabıtanın üniversitelerin hukuk, siyasal bilgiler, işletme veya iktisadi ve idari bilimler fakültelerinin lisans bölümlerinden; 100 zabıtanın ise ilgili ön lisans programlarından seçileceğini açıklamıştı.

KAMU YÖNETİMİ MEZUNU: 3 YILDIR İŞSİZİM

Zabıta olmak için başvuran bazı gençler röportaj vermek istemezken, başvurma gerekçelerini açıklayan adaylar gerekçelerini ve yaşadıklarını ANKA Haber Ajansı’na anlattı.

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olan ikiz kardeşler de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin zabıta alımına başvuranlar arasındaydı. Kardeşlerden biri, KPSS’den 78 puan aldığını belirtti ve şunları söyledi:

“Bu zamana kadar adliye olsun, polislik olsun, zabıta olsun; açılan ilanlara puanım yettiği sürece başvuruyorum. Genellikle sonuç alamıyorum, çünkü alımlar az. 2018 yılında mezun olduk, 3 yıldır işsiziz. Tabii ki gönül ister ki kaymakamlık olsun, valilik olsun ama onlar biraz daha… Yani tabii ki ileride deneyeceğimiz meslekler ama bir yerden başlamak istiyoruz artık, o yüzden başvurduk. Zabıtalık hem de halkla iç içe bir meslek, biz de başarabileceğimize inanıyoruz.”

“ÖNCE BURADAN BAŞLAYALIM DEDİK”

İkizlerden diğeri ise iş ilanı buldukça başvurduklarını belirterek şöyle konuştu:

“Alan sınavlarımız oluyor tabii ki ama alan sınavları zor. Çünkü alanlardan merkezi atamamız yok. 90-95 puan alan arkadaşlarımız bile atanamıyor. Kurum sınavları oluyor, sonra mülakatlar oluyor o yüzden ilk önce buradan başlayalım dedik.”

Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanı Mustafa Koç, başvurular halen devam ederken, siyasal bilgiler ve hukuk fakültesi tercihinin gerekçelerini ANKA Haber Ajansı’na açıkladı. Zabıta hizmetlerinin hukukun tam ortasında olduğunu söyleyen Koç'un açıklamaları şöyle:

"Biz alıma çıkarken Zabıta Daire Başkanlığı’nın ihtiyaç duyduğu nitelikteki personeli teşkilatımıza kazandırmak üzere yola çıktık. Dolayısıyla da bizim hizmetlerimize uygun bölümlerden mezun olanları tercih ettik. Hukuk, siyasal, işletme, iktisat ve iktisadi idari bilimler fakültelerinin bölümlerinden mezun olan gençlerden 150 kişi almayı, kalan 100 kişiyi de yine zabıta hizmetleriyle ilgili çevre, çevre koruma, çevre sağlığı bölümleri, gıda teknolojisi, fermantasyon gibi bölümler ve ön lisans programlarının yerel yönetimler, mahalli idareler bölümlerinden başvuruları kabul edeceğimizi açıkladık.

Diğer bölümlere de açtığımızda hem bir haksız rekabete sebep olacağımızı hem de aldığımız personeli uzunca bir süre bir eğitim programından geçirme ihtiyacıyla karşı karşıya kalacağımızı düşündük. Örneğin yerel yönetimler mezunları dururken herhangi bir iki yıllık bölüm mezununu almak önce o çocuklara haksızlık, diye düşündük. Dolayısıyla Sayın Mansur Yavaş başkanımızın adaleti ve liyakati esas alan yaklaşımını sahaya bu tür davranışlarla, bu tür tercihlerle yansıtabildiğimizi düşünüyoruz.

“ÇEKİRDEKTEN YETİŞME ZABITALAR ZABITA TEŞKİLATINI YÖNETECEK”

Bir diğer amacımız da zabıtanın saygınlığını, zabıta üniformasının onurunu yükseltecek bir yaklaşımla ona uygun nitelikte personel alıyoruz. Hukukçuların başvurularını medyada çok gündeme getirdiler. Bütün hukukçular avukat, hakim, savcı olmuyorlar. Şirketlerin hukuk departmanlarında görev alan hukukçular da var. Zabıta hizmetleri özü itibariyle hukukun tam ortasında. Biz tutanak tanzim ediyoruz, cezai işlemler yapıyoruz, ruhsat veriyoruz… Yaptığımız her işin bir hukuki zeminde yürümesi gerekiyor. Aldığımız her kararın, attığımız her imzanın hukuk önünde hesabını verebilir olmamız gerekiyor. Dolayısıyla yeteri kadar hukukçuyu aramıza katarak hizmetteki hukuksallığı da artırmış oluyoruz. Kaldı ki bu arkadaşlarımız zabıta memuru olarak işe başlayacaklar ama yarın bizim bulunduğumuz makamlara kendilerini hazırlayacaklar. Dolayısıyla dışarıdan, açıktan atamaların da önü kesilecek; çekirdekten yetişme zabıtalar zabıta teşkilatını yönetecek. Bir Ahi Teşkilatı gibi çalışan, cezayı tek çare olarak görmeyen, esnafla bir bütün halinde kenetlenmiş, vatandaşın hizmetinde bir zabıta yapısı da ön görüyoruz.

"MANSUR YAVAŞ, 'BENİ KİMSE ARAMADI, SİZİ DE KİMSE ARAMASIN' DEDİ"

Ben; Mansur Yavaş’ın göreve getirdiği bir bürokrat olarak, Ankara’nın Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanı olarak yapacağımız alımda hiçbir dış etkenin etkili olmayacağının garantisini veriyorum. Başkanımız, bütün belediye bürokratlarıyla yaptığı bir toplantıda aynen şu cümleyi kullandı: ‘Beni kimse aramadı, sizi de kimse aramasın’ dedi. Bizi de kimse aramasın. Biz bu işi liyakatle, hakla, hukukla yapacağız. ‘Mülakat niye yapıyorsunuz?’ diyenler var. Cevabı şudur: Üniforma giydireceğiz; dilinde bir pelteklik var mı, vücudunda bir sorun var mı bunu görmek için yapıyoruz. Yoksa mülakata gelmeye hak kazananların içinden kendi adamlarımızı seçmek gibi bir durumun olmadığını sonuçlar açıklandığında herkes görecek. Sadece memur alımında değil, şirketlere personel alımında da Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin adaleti gözettiğini bütün Ankara biliyor ve Ankaralı her şeyden çok Mansur Yavaş’ın Ankara’ya yaydığı güven duygusunu seviyor. Alışkanlıkları bu belediye yıkıyor, yıkmaya da devam edecek. Sokaktaki insan da bunu hissediyor. Televizyonlarda, gazetelerde boy boy çıkmasak bile fısıltı gazetesi Mansur Yavaş’ın Ankara’da Nallıhan’dan Şereflikoçhisar’a nasıl bir anlayışla, nasıl bir adalet duygusuyla hizmet ettiğini görüyor.

"HAK EDENİN KAZANACAĞINA ARKADAŞLARIMIZ EMİN OLSUNLAR"

Bu işin layıkıyla yapılacağına, hak edenin kazanacağına, KPSS puanının esas alınacağına bütün başvuran arkadaşlarımız emin olsunlar. Aksi bir iddiası olana tek tek, süreç tamamlandığında hesabını verebilecek durumda olmanın gönül rahatlığı içindeyim. Şu anda 1200 civarı bir başvuru var. Türk toplumu her zamanki gibi son dakikaya bırakma eğiliminde. Burada pandemi koşullarını dikkate alarak bir düzen aldık. Son birkaç gün burada yığılma olursa işlerimiz aksayacaktır. Pandemiye yönelik aldığımız tedbirlerde aksaklıklar olacaktır. Gençleri, son güne bırakmadan başvurularını yapmalarına ve hak etmişlerse hak ettiklerini bu belediyeden alacaklarına inanarak gelip başvurmalarını bekliyorum. Hepsine ayrı ayrı şans ve başarı diliyorum.”

 

Kaynak: anka