TAMER ARDA ERŞİN

Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı’nın verilerine göre kamu özel iş birliği ile yapılan 248 projeden 97’si enerji alanında yürütüldü. İş birliği projelerinde en çok “yap-işlet-devret” modeli tercih edildi.

Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan ve Nisan 2021’de güncellenen verilerde, kamu özel iş birliği ile yürütülen projelerin sayıları ve türlerine yer verildi.

Buna göre özel sektörle en çok enerji sektöründe iş birliği yapılıyor. Özel sektörün dahil olduğu 248 projenin 97’yi enerji alanında.

Enerji sektörünü; 42 proje ile karayolu, ayrı ayrı 23 proje ile liman ve gümrük tesisi, 18’er proje ile sağlık tesisi, havaalanı ve yat limanı, 8 proje ile madencilik, 2’şer proje ile endüstriyel tesis ve katı atık, birer proje ile demiryolu, kültür ve turizm yatırımları izledi.

Özel sektörle iş birliği içinde yapılan projelerden 121’i “yap-işlet-devret” modeliyle, 109 proji “işletme hakkı devri” modeliyle, 18 proje “yap-kirala-devret” modeliyle ve 5 proje ise “yap-işlet” modeli ile yürütüldü.

 

Kaynak: anka