Kadın istihdamını artırma iddiasıyla 2018 yılında kurulan Kadın Ustalar Proje Yönetimi Şirketi’nin imzaladığı protokol kapsamında Hepsiexpress ve taşeron firmalarda sipariş toplayıcılığı (picker) yapan ve kurye olarak çalışan kadınlar, maaşlarının üç aydır ödenmediğini açıkladı. Çağla Şahin, “Yeni doğum yaptım. Ben, oğlumun bez parasını bile alamıyorum” dedi.

Kadın Ustalar Proje Yönetimi Şirketi’nin imzaladığı protokol kapsamında Hepsiexpress ve diğer taşeron firmalarda sipariş toplayıcılığı yapan ve kurye olarak çalışan kadınlar, Mülkiyeliler Birliği’nde bugün düzenledikleri basın toplantısında, maaşlarının üç aydır ödenmediğini söyledi.

Esra Eğri, “İlk başladığımız aylarda fazla çalışmalarımız oldu. Markette iki kişi olduğu için arkadaşımın izin gününde ben çalıştım. Bu da 12 saate tekabül ediyor. Bunların ücretlerinin ödenmediğini defalarca sormama rağmen hiçbir şekilde cevap alamadım. Hiçbirini ödemediler. Aynı şekilde BES ödemeleri ilk ayda kesilmesine rağmen ödeme yapılmıyor. 3-5 aylık ödeme yapılmış, diğer ayların ödemesi yapılmamış” diye konuştu.

“OĞLUMUN BEZ PARASINI BİLE ALAMIYORUM”

Yeni doğum yapan Çağla Şahin de “Mart ayından bu yana maaşlarımızı alamıyoruz. Yeni doğum yaptım. Ben, oğlumun bez parasını bile alamıyorum. Bebeğim yoğun bakımda yatıyor. Hepsiexpress’ten hem doğum paramı hem de haklarımın hepsini istiyorum” dedi.

Hepsiexpress adına Kadın Ustalar Şirketi’nde sipariş toplayıcısı olarak çalışan Meltem Derman ise şunları söyledi:

“DİRENİŞE DEVAM EDECEĞİZ”

“Hepsiexpress’ten, taşeron şirketlerinde çalıştırdığı işçilere sahip çıkmasını bekledik bugüne kadar. Şimdiye kadar çalışma koşullarında bizlere sahip çıkamadıkları gibi maaşlarımızın ödenmesi konusunda bizlere yardımcı olmadılar. Bir de bize istihdam konusunda destek vereceklerini söylemişlerdi. Bu konuda da hiçbir gelişme alamadık. Böyle mağduriyetlerimiz var, onların giderilmesi için dayanışmaya, direnişe devam edeceğiz.”

Grup adına Canan İlme’nin okuduğu basın açıklaması şöyle:

“SON 3 AYDA MAAŞLARIMIZ HİÇBİR ŞEKİLDE VERİLMEDİ”

“Bizler, kadın istihdamını artırma iddiasıyla yola çıkan Kadın Ustalar Proje Yönetimi Şirketi tarafından Cargo Plus adı altında sipariş toplayıcı (picker) ve kurye olarak çalışan kadınlarız. Hepsiexpress tarafından diğer şirketlerle anlaşmalı mağazalarda çalıştırılmaktayız. ‘İşin cinsiyeti olmaz, ustası olur’ diyen Kadın Ustalar Şirketi tarafından haklarımız gasp ediliyor.

200’den fazla kadın olarak, işe başladığımız günden itibaren ücret ve diğer yan haklarımız tam olarak ödenmediği için direnişe geçtiğimizi kamuoyuna bildiririz. İşe başladığımızdan beri maaşlarımız gecikmeli ödenmekte, ikiye bölünerek yatırılmaktadır. Son 3 ayda ise maaşlarımız hiçbir şekilde verilmedi. Yemek kartı ve internet ücretimiz, yakıt ücretlerimiz ödenmedi. BES kesintilerimiz sigortaya yatırılmadı. Primlerimiz, fazla mesailerimiz ve bayram çalışmalarımız ödenmedi. Karda kışta dışarıda ve sağlıksız çalışma koşullarında çalışıyoruz. Hastalık izinleri, bayram izni gibi haklarımızı kullandığımızda baskı yapılıyor. Şirketin bazı mağazalarında operasyonun sonlandığı söylenerek aylar önce eve gönderilen arkadaşlarımız oldu.

“AYLARDIR MAAŞ ALAMADIĞIMIZ İÇİN ARTIK GEÇİNEMİYORUZ”

Aylardır maaş alamadığımız için artık geçinemiyoruz. İşe gidecek yol, yemek paramız bile kalmadı. Yatmayan ücretlerimizin Hepsiexpress tarafından hak edişler kapsamında taşeron Kadın Ustalar firmasına ödendiği şirket yetkilisi tarafından kabul edildi. Ancak ‘Başka maliyetlerimiz var’ denerek kendi ceplerine aldıkları ücretlerimizi bize ödemiyorlar. Esas işveren olan Hepsiexpress, aylardır bu durumu bildiği halde sorumluluk almadı. Durumu anlaşmalı firmalara bildirmememiz konusunda tehdit ediliyoruz. Önceden doldurulmuş istifa kağıdı imzalattırılarak, tazminat haklarımızdan vazgeçerek istifaya zorlanıyoruz. Bu yetmezmiş gibi, aralarında türlü numaralarla ahlak ve iyi niyete aykırılık damgalamasıyla çıkışı verilen arkadaşlarımız var.

“PATRON SEYHUN AYHAN HAKLARIMIZI GASP EDEREK ZENGİNLİK İÇİNDE YAŞIYOR”

Geride kalan işçiler olarak, tazminat haklarımızı kaybetmemek için işten ayrılamıyoruz, yeni iş arayamıyoruz, ücretsiz şekilde hatta kendi cebimizden para harcayarak çalışmaya zorlanıyoruz. Patron Seyhun Ayhan ise haklarımızı gasp ederek zenginlik içinde yaşıyor.

“KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLEDİĞİNİ SÖYLEYENLER KADIN İŞÇİLERIN HAKLARINI GASP ETMEKTEDİR”

Kadın Ustalar Projesi adı altında kadın istihdamını desteklediğini söyleyenler, kadın işçilerin haklarını gasp etmektedir. Kadın Ustalar ve Hepsiekspress ile diğer anlaşmalı şirketler, ödenmeyen alacaklarımızdan birlikte sorumludur. 200'ü aşkın kadın emekçi olarak taleplerimiz aşağıdaki şekildedir:

- Ücretlerimiz eksiksiz, tek parça olarak günü gününe ödensin. Geriye dönük tüm ücretlerimiz derhal yatırılsın.

- BES ödemelerimiz zamanında, eksiksiz yapılsın. Geriye dönük eksiklikler tamamlansın. Primlerimiz eksiksiz ödensin.

- Fazla mesai ve bayram çalışmalarımızın ücretleri ödensin.

- Geriye dönük (yemek, internet, yakıt) ödemelerimiz yapılsın. Hayat pahalılığı ve her şeye gelen zamlar dikkate alınarak ücretler artırılsın.

- İşyerlerinde sağlıklı çalışma koşulları sağlansın.

- Hiçbir arkadaşımız işten çıkarılmasın. Kendi arzusuyla işten ayrılmak isteyen arkadaşlarımıza tazminatları, geriye dönük ücretleri ve tüm yan hakları eksiksiz ödensin.

- İşyerindeki mobbing sonlansın. Mobbing uygulayan yöneticilere yaptırım uygulansın.”

Kaynak: anka