Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, yoksulluk nafakasının sınırlandırılması yönünde düzenleme yapılacağı haberlerini; “Boşanma sonrası yoksul kalmak kadınların tercihi değil, bu eşitsizliğin sonucudur. Bu nedenle de yoksulluk nafakası kadınların hakkıdır. Gaspına sonuna kadar hayır diyoruz” açıklaması ile değerlendirdi.

Kadın Cinayetleri Platformu; 6. Yargı Paketi’nde, yoksulluk nafakasını sınırlayacak bir düzenlemenin yer alacağı yönündeki haberleri, yazılı açıklama ile değerlendirdi. Açıklamada, 6284 sayılı koruma kanunu kapsamında 2016'da, 55 bin kadından sadece 10'una geçici maddi destek, 6'sına ücretsiz kreş hakkı tanındığı belirtildi ve "İşsiz kalan bir kadına 'evde çalışan bir erkek varmış ya işte' diyenler mi kadınların nafakasını ödeyecek?" değerlendirmesi yapıldı. Platformun yazılı açıklaması şöyle:

"DEVLET, KADINLARIN NAFAKAYA MUHTAÇ BIRAKILMASINI ORTADAN KALDIRMAKLA YÜKÜMLÜDÜR"

"Şu anda da şiddet sırasında ve sonrasında, hayatını idame ettiremediği için bizi arayan yüzlerce kadından da biliyoruz ki 6284’te tanınmış bir hak olmasına rağmen maddi destek sağlanmıyor. Devlet kadınların çalışma hayatında ve gelir dağılımında eşitliğini sağlamak üzere, atmak zorunda olduğu adımları atarsa, kadınların nafakaya mahkum bırakılmadığı günleri konuşabiliriz. Fakat mevcut durum bunun fersah fersah uzağındadır. Devlet kadınların nafakaya muhtaç bırakılmasını ortadan kaldırmakla yükümlüdür. Bugün tüm koşullar kadınların aleyhine işlerken; mevcut hükümet ve bakanlıkları kadınların hayatını bu kadar zorlaştırıyorken, nafaka hakkına el uzatmaya hakları yoktur.

"KADINLAR SADAKA, YARDIM YA DA LÜTUF İSTEMİYOR"

Kadınların güvenceli bir işte çalışarak tam maaş almak, ekonomik özgürlüklerini kazanmak yerine; boşandıkları erkeklerden alacakları 300-500 lirayı tercih ettiklerini iddia edenler akıl tutulması yaşıyor. Kadınlar sadaka, yardım ya da lütuf istemiyor. Kadınlar bir başkasına bağımlı olmadan özgürce yaşamak istiyor. Boşanma sonrası yoksul kalmak kadınların tercihi değil, bu eşitsizliğin sonucudur. Bu nedenle de yoksulluk nafakası kadınların hakkıdır. Gaspına sonuna kadar hayır diyoruz.

"YETKİLİLER EŞİTLİĞİ SAĞLAMAYI ÖĞRENECEK"

Siyasi iktidarın İstanbul Sözleşmesi kararı sonrasında çeşitli haklarımıza yönelik saldırıları olacağını maalesef bekliyorduk. Yoksulluk nafakasına gelen saldırının Medeni Kanun’a kadar uzanacağını da biliyoruz. Ayrıca iddia edilen istisnalar üzerinden toplumun büyük bir kesimini etkileyecek hukuki düzenlemeler yapılamaz. Sırf eşit ve özgür yaşamak istedikleri için öldürülmekle burun buruna gelen kadınlar, hiçbir hakkından vazgeçmeyecek. Medeni Kanun da nafaka hakkı da hayatımız için hava, su kadar önemlidir. Kararlı mücadelemizle tüm saldırılar boşa düşecek, yetkililer eşitliği sağlamayı öğrenecek."

Kaynak: anka