HABER: EDDA SÖNMEZ

KAMERA: ADEM KARABAYIR 

Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınmadan ihaleye açılan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı özelleştirmesine karşı Kadıköy'de eylem gerçekleştirildi. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ile milletvekillerinin de destek verdiği eylemde vatandaşlar Kalamış Yat limanı'nın özelleştirme sürecine tepkilerini dile getirdi.

Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı için 10 yıl önce alınan özelleştirme kararıyla ilgili süreci devam ederken, 21 Mayıs 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Kalamış Yelken Kulübü için de özelleştirme kararı alındı. Vatandaşlar bu kararlara tepkilerini dile getirmek için Fenerbahçe-Kalamış Dayanışması'nın çağrısıyla, Kalamış Parkı'nda bir araya geldi. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı CHP’li Şerdil Dara Odabaşı, İstanbul milletvekilleri Gürsel Tekin ve Mahmut Tanal ile partililer de destek verdi.

"KADIKÖYLÜLERE KALACAK OLAN EKOLOJİK DENGENİN BOZULMASI VE MÜSİLAJ OLACAK"

Eylemde yapılan açıklamada, en az üç sene sürecek şantiyeden sonra Kadıköylülere kalanın "ekolojik dengenin bozulması" ve "Marmara Denizi'ndeki müsilaj" olacağı ifade edildi. 

KAFTANCIOĞLU: ÖRGÜTLÜ MÜCADELE VERDİĞİMİZDE BU SÜREÇLERİN ÜSTESİNDEN GELİRİZ

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da eylemde yaptığı açıklamada, "Sesimizin ulaştığı sevgili herkes, bugün Dünya Çevre Günü ve bugün ne yazık ki ülkemizde şu yeşile bakıp ruhunu dinlendirmeyi bilmeyenlerin, şu gökyüzüne bakıp hayal kurmayı beceremeyenlerin, şu ayaklarını çıkarıp çıplak ayaklarıyla toprağa basıp bunun dünyanın en büyük mutluluğu olduğunu hissetmeyenlerin yönettiği bir iklimdeyiz" dedi.

Bunun için bugün Üsküdar’da Validebağ Korusu'nun kalmasını istediklerini ve bu nedenle Kalamış'ta olduklarını dile getiren Kaftancıoğlu, şunları söyledi:

"Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı Başkanımın dediği gibi rant uğruna her yere çökmeye çalıştıklarını görüp bunu direnişle dayanışmayla uzun lafın kısası hep birlikte mücadele ile önüne geçmektir amacımız. Sözü hiç uzatmayacağım ama bildiğim bir şey var ki haktan yana haklıdan yana hep birlikte örgütlü mücadele verdiğimizde biz bu süreçlerin üstesinden geliriz. Biz dediğimde kimi kastediyorum? Bakın burada gençler var, çocuklar var, yaş almışlar var. Her türlü siyasi partiden arkadaşlarımız var. Milletvekillerimiz var. Kadıköy halkı var. Sadece Kadıköy halkı değil, Üsküdar’dan gelenler var, diğer ilçelerden gelenler var. Bizi burada ortaklaştıran tek duygu gökyüzüne baktığında hayal kurmayı bilen insanlar burada. O yüzden bu mücadele bu şekilde devam ettiği sürece, bu ülkeyi gökyüzüne bakıp hayaller kurmayı başaran insanların yönettiği günlerde bu mücadelelerin nasıl sonuç aldığını göreceğiz. Son cümlem Ankara’dan geliyorum. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun size selamlarını iletiyorum. Kendisi şunu söyledi; 'Ben de eski bir Kadıköylüyüm' dedi. Ve Kadıköy halkı haklı mücadelesini sürdürdüğü sürece halkın yanında olan belediye başkanımız da bu mücadele elini taşın altına koyduğunu görüyorum koyduğu sürece Kalamış Marina Kadıköylülerindir Kadıköylülerin kalacak' dedi".   

"KADIKÖYLÜLER OLARAK BURAYA ÇÖKENLERİ UYARIYORUZ; BİZ BURADAYIZ BURAYI SİZE ÇÖKTÜRMEYİZ"

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da eylemde yaptığı konuşmada, bu bölgeye bir metrekare beton dökmemek koşuluyla talip olduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Ne yazık ki yaşadığımız dönem, Anayasa'nın, yasanın konuşulduğu, tartışıldığı, o hükümlerin devam ettiği dönem değil. Birilerinin bir yerlere çökmek için bahaneler bulup çöktüğü dönem. Biz buradan tüm Kadıköylüler olarak buraya çökenleri uyarıyoruz; biz buradayız, burayı size çöktürmeyiz. Ben tane tane anlayacakları dilden anlatacağım. Bakın burada park, ağaç var. İnsanlar çocuklarını getirip çocuklar çocuk parkında oynuyorlar. Arkamız Marina, ora ayrı, bura ayrı. Eğer bilmiyorsanız gelin, gezin, görün öğrenin. Aynı şeyi Söğütlüçeşme'de de söyledim. Söğütlüçeşme istasyondur, Haydarpaşa gardır. Haydarpaşa gardır gar kalacak. Burası parktır park kalacak. Biz Kadıköy Belediyesi olarak buraya bir metrekare beton yapılmamak şartıyla talibiz. Çok paramız var talibim anlamında demiyorum. Bedavaya talibiz. Çünkü biz halkın temsilciyiz. Halk adına kullanmak için talibiz. Eğer bizi yok sayarlarsa biz kendimizi geçmişte olduğu gibi bugün de gelecekte olduğu gibi hatırlatırız. Çünkü Kadıköy’üz, güçlüyüz Kadıköy bizimdir bizim kalacaktır”.  

 

 

Kaynak: anka