Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “istenmeyen kişi” ilan edilmesi için talimat verdiğini söylediği büyükelçiler, Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sürerken eş zamanlı olarak açıklama yaparak Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. Maddesine “riayet etmeyi teyit ettiklerini” vurguladı. Büyükelçilerin görevleri ile ilgili 41. madde “iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir” hükmünü içeriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hafta sonunda, “istenmeyen kişi” ilan edilmeleri için talimat verdiğini açıkladığı, 10 ülkenin büyükelçisinden bugün ortak bir açıklama geldi. Açıklamanın eş zamanlı olması ve saat 15.35’te başlayan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının sürdüğü sıralarda yapılması dikkat çekti.

Başta ABD büyükelçiliği olmak üzere 10 ülkenin büyükelçiliğinin sosyal medya hesaplarından, “18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit edildiği” açıklaması yapıldı.

Bazı elçilerin, ABD Büyükelçiliği'nin mesajını, sosyal medya hesabından paylaştığı görüldü. 

“İÇ İŞLERİNE KARIŞMAMAK GÖREVDİR”

Yabancı elçiliklerin işaret ettiği söz konusu Viyana Sözleşmesi’nin ilgili bölümü şöyle:

“Kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan Devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.”

ORTAK AÇIKLAMA OLDUĞU TEYİT EDİLDİ

ANKA Haber Ajansı’na bilgi veren ve 10 ülkenin diplomatları arasında yer alan bir yetkili, bunun ortak bir açıklama olduğunu teyit etti. Başka bir yetkili ise açıklamaların “ülkelerin kendi değerlendirmelerine göre peyderpey geleceğini” belirtti, ama ortak bir açıklama olduğunu doğruladı.

 

Kaynak: anka