HABER - KAMERA: KERİM UĞUR

İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Muharrem Karakuş, pandemide en çok mağdur olan kesimin terziler ve konfeksiyon dalında faaliyet gösteren küçük işletmeler olduğunu söyledi. Açıklanan desteklerin işe yaramadığını belirten Karakuş, "Artık bıçak kemiğe dayandı. Esnafa can suyu verin" diyerek hibe talebini dile getirdi. Karakuş, yaklaşan Ramazan bayramı öncesi halı ve koltuk temizleyicilerinin sorunlarına da dikkat çekerken, "Esnafın daha önce aldığı ve yasaklar nedeniyle geri veremediği halılar var. Evlere bir türlü teslim edilemiyor. Yani insanlar bayramda halısız evde oturacaklar. Kuru temizlemeci arkadaşlar da aynı şekilde kıyafetleri aldılar ama teslim edemediler” dedi.

ANKA'ya konuşan İTKO Başkanı Muharrem Karakuş, "Pandemide en çok yıpranan biziz. Terzilerimiz ve konfeksiyon atölyelerimiz çok zor durumda. Bayram arifesinde halı-koltuk temizleyen yıkamacılarımız, kuru temizlemeci arkadaşlarımız çalışamıyor. Düğünler iptal oldu, gelinlik abiye sektörümüz çöktü" dedi.

“DESTEKLERDE ARADIĞIMIZI BULAMADIK”

Verilen desteklerin işe yaramadığını aktaran Karakuş, "Yaklaşık 1,5 yıldan beri pandemi şartlarında esnafımız çok büyük sıkıntılar çekti. Devletten çok destek istendi fakat bugüne kadar yapılan desteklerin hiçbir faydası olmadı. Biz bu 25 bin TL’nin verildiği zamanda bu sistemde bu paranın geriye ödenmesinin zor olduğunu söylemiştik. Çünkü kısa bir dönemde iyileşme olmayacağını, pandemi sürecinin uzayacağını biliyorduk. Biz bununla ilgili ciddi can suyu istedik. Yani esnafa geri ödemesiz hibe olarak 10 bin TL gibi bir can suyu verilseydi eğer üyelerimiz en azından birkaç senedini ödeyebilir ve sorunlarını çözerdi. Ama maalesef bu isteklerimiz karşılığını bulamadı. Şu an için artık açıklanan şartlarda destek alacak esnafımız kalmadı. Çünkü içeriğindeki şartları okuduğunuz zaman bu şartlara uygun Türkiye’de bir esnaf kriteri kalmadı. Bizim isteğimiz devletin daha çok destek vermesi ve kapanılacaksa bütün sektörlerin kapanması. Aylardır çalışamayan üyelerimiz var. Esnafımız, basit usuldeki esnafa dağıtılan kira yardımlarının çoğunu evrakları hazır olmasına rağmen alamadı” dedi.

“KONGRELERDE BİRŞEY OLMUYOR DÜĞÜNLERDE Mİ OLACAK?”

1,5 yıldır düğünlerin yapılamadığına işaret eden Başkan Karakuş, şöyle devam etti:

“Düğün sektöründe çalışan birçok kişi var. Bir sürü yatırımlar yapıldı. Bu yatırımların karşılığını alamadılar. Düğün olmadığı sürece gelinlik, damatlık ve abiye sektörünün önü açılmayacak. Düğünlerin kalabalıklığından yakınıyoruz ama kongreler, cenazeler bu kadar yoğun. Korona sadece düğünde mi bulaşıyor? Esnafımızın tek isteği devletten yardım.”

“ESNAF ÜRÜNLERİ TESLİM EDEMİYOR”

Karakuş, yaklaşan Ramazan bayramı öncesi esnafın alınan siparişleri yetiştiremediğini belirtirken, "Bu bayramda en sıkıntı yaşayan sektör halı, koltuk yıkamacıları ve kuru temizlemeciler. Üç şart var; hijyen, mesafe ve temizlik. Bugün adam evindeki halısını yıkatamasa, evindeki koltuğunu yıkatamasa nasıl hijyen olacak, nasıl temizlik olacak. Esnafın daha önce aldığı ve yasaklar nedeniyle geri veremediği halılar var. Evlere bir türlü teslim edilemiyor. Yani insanlar bayramda halısız evde oturacaklar. Kuru temizlemeci arkadaşlar da aynı şekilde kıyafetleri aldılar ama teslim edemediler” ifadelerini kullandı.

DEVLETİN UNUTTUĞU TEK SEKTÖRÜZ

Öte yandan, moda evi işletmecisi Betül Taşkoyan ise şunları söyledi:

“Gelinlik ve abiye sektörü tam 12 aydır can çekişiyor. Devletimizin unuttuğu tek sektör bizleriz. Her şeye serbestlik var ama düğünlerde bir halay çekilse hemen koronavirüs yayılıyor. Gerçekten esnaf olarak çok zor durumdayız. Ve devletin bize hiçbir desteği yok. Biz gelenek ve göreneklerimize göre yaşıyoruz. Düğünler bu toplumun olmazsa olmazı. Bir an önce bize yönelik de bir takım önlemler alınsın.”

Kaynak: anka