Haber: ABDULLAH ÇELEBİ - Kamera: KERİM UĞUR

İzmirli depremzedeler, hasarlı binaların yeniden yapım sürecinde hak kaybı yaşadıkları gerekçesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü önüne toplandılar. Depremzedeler, talep ve şikayetlerinin yer aldığı imzalı dilekçeleri İl Müdürlüğü’ne teslim ettiler. Bu sırada bir depremzede, ağlayarak "Yeter artık! Kafayı yedik, psikolojimiz bozuldu. Cumhurbaşkanı bizi duysun. Dilekçelerimizi bile kabul etmiyorlar, biz insan değil miyiz" diye feryat etti.

İzmir’de 30 Ekim’de yaşanan ve 11 kişinin yaşamını yitirdiği depremde evleri yıkılan ya da hasar gören depremzedeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptılar.

"ÇİFTE STANDART UYGULANIYOR"

Depremzedeler adına konuşan Avukat Nilsu Karaman Aktarıcı, depremzedelere çifte standart uygulandığını belirtti. Aktarıcı, şöyle konuştu:

"Proje alanları dışına 8 kat imar verilirken bize niye 5 kat imar verildiğini merak ediyoruz. Neden böyle çifte standart var? Neden aynı afeti yaşamış insanlar, proje alanı ve içi olarak ayrıştırıldı. Çevre Şehircilik Bakanlığı, kendisine yetki ve çalışma alanı açtı. Aslında bizim Afet Kanunu’na tabi olmamız lazımdı. Çevre Şehircilik Bakanlığı, burada ihaleler yapmak suretiyle bizim mülkiyetlerimizi bile tapudan sildi. Bakanımız Murat Kurum geldiğinde, buraları yapılandıracaklarını, hiçbir hak kaybımızın olmayacağını söylemişti. Maliyetlerin de yarısını ödeyeceklerini söylemişti. 8 ay geçti, biz hala ne olacağını bilmiyoruz."

"YETER ARTIK, KAFAYI YEDİK"

Açıklama sırasında depremzedelerden Mahmur Çavuş ağlaya ağlaya araya girerek, "Yeter artık! Kafayı yedik, psikolojimiz bozuldu. Cumhurbaşkanı bizi duysun. Dilekçelerimizi bile kabul etmiyorlar, biz insan değil miyiz" diye feryat etti.

"8 AYDIR BİLGİ VEREN YOK"

ANKA Haber Ajansı'na konuşan depremzedeler de hükümete tepki gösterdi. Hala konteyner kentte kaldığını söyleyen İsmail Turan, "8 katlı binamız yıkıldı. Zemin artı 5 kat imar verdiler. 135 metrekare dairemize karşılık 75 metrekarelik ev yapılıyor. 250 bin liraya yakın bir ödeme çıkıyor. Kura çekimi ile ilgili de sıkıntımız var. Biz kendi cephemizdeki dairemizi istiyoruz. Çevre Şehircilik Bakanlığı'na birçok dilekçe verdik. Bir yetkiliden bile cevap alamadık. 8 ay oldu, neredeyse evler bitiyor ama bize bilgi veren yok" dedi.

"MALİYETLER 350-400 BİN TL ARASINDA"

Şengül Yıldırım ise "Eviniz yapılıyor diyorlar bize ama ne olduğu belli değil. Tapuda evimin metrekaresi 141 yazıyor. 73 metrekare diyorlar. Ben aynı dairemi istiyorum. Gökdelenler yapılıyor. Bize kutu gibi ev veriyorlar" diye konuştu.

Yeşim Koç da "130 metrekare olan daire, 70 metrekareye düştü. 3-4 çocuklu aileler burada nasıl yaşayacak. Devlet sanki o inşaatları bize bedava tahsis ediyormuş gibi algı var. Öyle bir şey yok. Bu inşaatların maliyeti 350-400 bin TL arasında" dedi.

"DEVLET BU DAİRELERİ HEDİYE ETMİYOR"

Metrekare kaybı yüzünden mağdur olduklarını belirten Taner Duman ise şöyle konuştu:

"Evlerimiz kontrolümüz dışında yıkıldı. Arsalarımız kamulaştırıldı. Söz verilen yardımları henüz almış değiliz. ‘Eşya taşıma yardımı 13 bin TL’ denmişti; son taksitini henüz alamadık. 30 bin lira eşya yardımını alamadık. Esnaf arkadaşlar Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 50 bin liralık yardımları alamadı. Gelişmelerle ilgili bilgilendirilmiyoruz. Biz hala hangi dairenin bize ait olacağını, kaç metrekare olacağını, ödeyeceğimiz bedelleri bilmiyoruz. Devlet bu daireleri bize bedava yapmıyor."

Depremzedeler, açıklamanın ardından talep ve şikayetlerini içeren imzalı dilekçeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü'ne teslim ettiler.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

1.VİDEO: Depremzedeler röportaj ve depremzedelerin avukatından açıklamalar

- Depremzede Mahmur Çavuş

- Avukat Nilsu Karaman Aktarıcı

- Depremzede İsmail Turan

- Depremzede Şengül Yıldırım

- Depremzede Taner Duman

2.VİDEO: Depremzedelerden detay görüntü

Kaynak: anka