İzmirli bilim insanı Dr. Onur Günlü, Almanya'da iki yılda bir, sıra dışı yenilikçi yayınları olan 40 yaş altı bilim insanlarına verilen Johann-Philip-Reis Ödülü'nü kazandı. Dr. Günlü, geliştirdiği kişiye ait kopyalanamayan bilgi teorimi ile ödülü Almanya dışından kazanan ilk isim oldu.

Telefonu Graham Bell’den yaklaşık 15 yıl önce icat eden Alman bilim insanı ve mucit Johann Philipp Reis adına Almanya'da 1986’dan beri verilen Johann-Philip-Reis Ödülü bu yıl İzmir'e geldi. İzmirli genç bilim insanı Dr. Onur Günlü, Almanya'da düzenlenen yarışmada, geliştirdiği kişiye ait kopyalanamayan "bilgi sistemlerinde kanıtlanabilir güvenlik" çalışması ile ödüle layık görüldü. Günlü, ödülü Almanya dışından kazanan ilk isim oldu.

"DOĞRU BİLGİYİ BULMAYA ÇALIŞTIM"

Doktora ve doktora sonrasındaki çalışması ile fiziksel ve klonlanamayan fonksiyonlar ile dijitalleşen dünyada iletişim araçlarının güvenliğinin sağlanacağını belirten Günlü, şöyle konuştu:

"Bu yüzyıl dijital bir yüzyıl. Hemen hemen her şeyimiz dijital platformlarla yürüyor. O halde bu alanın güvenliği kişisel olmalı diye düşünüyorum. Adeta bir parmak izi gibi kişiye ait kopyalanamayan bilgi teorimi geliştirdim. Kendim için şunu söyleyebilirim. Akademik başarılar ne kadar büyük olursa olsun elbet bir başlangıç noktası vardır. Ben de bu coğrafyanın insanı olarak kendimi geliştirirken yaşadığım şehirde doğru bilgiyi bulmaya çalıştım. Doğru eğitim, başarıya götüren doğru kararlar. Bazen bilgi sizi bulmaz, siz onu bulmak zorunda kalabilirsiniz.”

BERLİN ELÇİSİ

Doktora tezinin konusu olan fiziksel ve kopyalanamayan fonksiyonlar (physical unclonable functions) üzerine yayınladığı 40’tan fazla makalesi bulunan Onur Günlü, doktora sonrası araştırmaları için Berlin Teknik Üniversitesi’ne geçerek Almanya Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı’nın (BMBF) desteklediği bir projeye lideri olarak katılmıştı. Su anda Almanya’daki Siegen Üniversitesi’nde araştırma grup lideri olan Günlü, Berlin’deki BrainCityBerlin isimli kuruluş içerisinde Berlin’in akademik ve ticari dünyaya tanıtılması amacıyla Berlin elçisi olarak yer alıyor. Onur Günlü, ödülünü 24 Kasım 2021‘de Johann Philipp Reis’in doğduğu şehir olan Gelnhausen’da aldı.

Günlü, Deutsche Telekom, Alman Elektrik, Elektronik ve Bilgi Teknolojisi Derneği (VDE) ve Gelnhausen ve Friedrichsdorf belediyelerinin katkılarıyla toplamda 10 bin euroluk ödülün de sahibi oldu.

Kaynak: anka