İzmir Sağlık Platformu, 1 Temmuz'da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi için hükümete çağrı yaptı. Yeni yönetmelik sonrası bazı illerde sözleşme yenileme değerlendirme komisyonlarının kurulduğu belirtilen açıklamada, "Ceza yönetmeliğinizi ve infaz komisyonlarınızı kabul etmiyoruz. Ceza yönetmeliği geri çekilinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" denildi.

İzmir Sağlık Platformu'nu oluşturan sendika, dernek ve odaların temsilcileri, İzmir Tabip Odası hizmet binasında, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi için bugün ortak bir açıklama yaptı. 

"ETKİN BİR YASA İSTİYORUZ"

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, aile hekimliği sisteminin sahadan kopuk günübirlik kararlarla kaotik bir hale geldiğini belirterek şunları söyledi:

"Eskisinden geriye giden, aile sağlığı çalışanlarını adeta yok sayan bir yönetmelik gördük. Temeli tamamen susturma, cezalandırma, kaotik durumu daha da derinleştiren hükümler dikkatimizi çekti. Ceza yönetmeliğinizi, infaz komisyonlarınızı kabul etmiyoruz. Özveriyle yaşamlarını riske atarak hizmet vermeye çalışan tüm sağlık emekçileri artık haklarını, daha iyi çalışma koşulları istiyorlar. Özlük haklarının korunmasını istiyorlar. Açlık sınırının üzerinde bir ücret istiyorlar. Pandemide ne mobbing ne de şiddet durdu. Her gün birçok sağlık emekçisinin şiddete maruz kaldığı, ama şiddete karşı bir caydırıcılık olmadığını görüyoruz. Caydırıcı ve etkin bir yasa istiyoruz. Hekimlerin olumsuz çalışma koşullarında emekleri değersizleştirilerek, meslekleri itibarsızlaştırılarak güvencesiz koşullarda çalışmaya tahammülleri kalmadı. Sağlık emekçileri bu süreçte tükendiler. Buna yönelik düzenlemeler yapılmazsa sağlık emekçisi bulamayacağız."

"YENİ YÖNETMELİK BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI"

İzmir Sağlık Platformu adına basın açıklamasını ise İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel okudu. Açıklama şöyle:

"ASM’lerde bizler sözleşmeli ve güvencesiz çalışıyoruz. Ücretli yıllık izin hakkımız yok. Sözde sözleşmeyi karşılıklı imzalıyoruz ama Sağlık Bakanlığı bu sözleşmenin bir tarafı olan bizlerin fikrini sormadan sürekli ek iş yüklüyor. Yeni yönetmelik çıkarıyor. Sürekli negatif performans getiriyor. Dünyada hiçbir ülkede negatif performans diye bir uygulama yok. Avrupa ülkelerindeki uygulamada, yaptığınız her iş için ek pirim alıyorsunuz. Bizde ise sürekli tehdit ve mobbing devam ediyor. Uzun zamandır yaşanan hak kayıplarını gidereceği ve mali, sosyal, özlük haklarında iyileştirme yapılacağı umuduyla beklenen yeni Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği, 30 Haziran 2021 tarihinde yayınlandığı haliyle sömürüye, susturmaya ve cezalandırmaya yönelik maddeleriyle çalışanların hiçbir beklentisini karşılamamıştır.

"KABUL ETMİYORUZ, MÜCADELEMİZ SÜRECEK"

Aile hekimleri sosyal medya yasağı ile tehdit edildi. Valilikler aradan çıkarılıp sözleşme yetkisi, denetleme yetkisi sağlık müdürlüğüne devredildi. Bu sağlık müdürlüğü bünyesinde oluşturulacak komisyonla sınırları ve gerekçesi belirsiz sözleşme iptalleri yetkisi verildi. Tam bir keyfiyet içinde kapalı kapılar ardında değerlendirmelerle ‘sözleşmeyi yenilesek mi, yenilemesek mi” denilerek aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldıran bu uygulamanın ilk örneklerini görmeye başladık. Geldiğimiz noktada, bazı illerde bizlerin en başından karşı çıkıp sakıncalarını dile getirdiğimiz ceza yönetmeliğinin hukuksuzluğunu en somut şekilde ortaya koyan sözleşme yenileme değerlendirme komisyonlarının kurulduğunu gördük. İstanbul, Tekirdağ ve Hakkari’de birçok aile hekimi ve aile sağlığı merkezi çalışanının sözleşmesi yenilenmedi. Büyük tepki sonunda yanlıştan dönüldü ve arkadaşlarımızın sözleşmeleri yenilendi. Ancak bu yönetmelik ortada durduğu sürece her sözleşme dönemi başka bir ilde aynı sorun, aynı hukuksuzluk, aynı keyfiyet devam edecek. Bunu kabul etmiyoruz. İzmir Sağlık Platformu olarak ceza yönetmeliği geri çekilinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz."

KİMLER DESTEK VERDİ

Basın açıklamasına, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHASEN), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik Dayanışma Sendikası 2. Şube, Genel Sağlık İş Sendikası, İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED), İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (İZASED), İzmir Diş Hekimleri Odası, İzmir Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şube, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İzmir Şube, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği İzmir Şube ile Türk Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) destek verdi.

Kaynak: anka