İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2022 yılı başı itibariyle Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde “Kuraklık” gündemli bir toplantı düzenledi.İZMİR (İGFA)- Geniş katılımlı olarak düzenlenen İzmir Kuraklık İl Kriz Merkezi Toplantısı’na; Yerel Yönetimler, DSİ Bölge Müdürlüğü, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü ve Enstitülerin yanı sıra, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri de katıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce son 5 yılda İzmir ilinde kuraklık üzerine yapılan çalışmaların anlatılmasıyla başlanan toplantıda gelecek 5 yılda ve daha uzun vadede karşılaşılacak olası kuraklık senaryoları ve alınacak tedbirler değerlendirildi. Kuraklıktan zarar gören üreticilerin mağduriyetlerinin giderildiğini vurgulayan İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Oktay Darcan, 2021 yılında İzmir ilinde yetiştiriciliği yapılan buğday, arpa, yulaf gibi buğdaygiller familyasına ait bitkilerde, Kemalpaşa ve Menderes ilçelerinde kuraklıktan kaynaklı verim kaybı yaşandığını ve buradaki üreticilere kuraklık desteği verildiği ifade etti.

İzmir’de 2021 yılında hazırlanarak uygulamaya konan 35 tarımsal projeden; “Damla Sulama Yöntemi İle Tarımda Verimi Arttırıyoruz Tarımsal Girdileri Azaltıyoruz”, “Kuraklığa Karşı Can Suyu Ekoboks” ve “Dikili’de Pamuklar Damla Damla Sulanıyor” projeleri ile tamamen kuraklıkla mücadelenin hedef alındığını söyleyen Darcan, “Ayrıca daha az su tüketen bitkilerin yaygınlaşması için de projeler gerçekleştirdik. Suyun doğru ve etkin kullanımı konusunda projelerimiz ve eğitimlerimiz bu sene de devam edecek. Bakanlığımız da bu alanda ciddi çalışmalar ve destekler veriyor.” diye konuştu.

Kaynak: igf