HABER-KAMERA: KERİM UĞUR

İzmir Gaziemir'de nükleer atıkların bulunduğu eski kurşun fabrikası arazisinin alt kısmında yer alan okuldaki öğrencilerin velileri, fiziki kapasitenin yetersiz oluşu ve sağlıksız koşullara tepki gösterdi. Okul önünde toplanıp basın açıklaması yapan veliler, bir an önce sınıfların mevcudunun azaltılmasını istedi.

Gaziemir'de kapatılan Anafartalar İlkokulu öğrenclerinin de taşınması ile kapasitesini fazlasıyla aşan Mustafa Kemal Paşa İlk ve Ortaokulu, velileri çileden çıkardı. Mevcudu yaklaşık 2 bin kişiye ulaşan ve 15 metrekarelik sınıflara 40'ar 50'şer öğrencinin doldurulduğu belirtilen okulun önünde toplanan veliler, tepkilerini dile getirdi. Veliler, Emrez Mahallesi'ndeki nükleer atıkların bulunduğu eski kurşun fabrikası arazisinin alt kısmında yer alan okulun zaten çok ciddi radyasyon tehlikesiyle baş başa olduğunu, bir de kapasitenin fazlasıyla artırılmasıyla koronavirüse davetiye çıkarıldığını savundu.

Okul önünde toplanan onlarca veli adına bir açıklama yapan Emrez Mahallesi Muhtarı Ramazan Arslanalp, yetkilileri göreve davet etti.

Arslanalp'in okuduğu basın metni şöyle:

"Bilindiği gibi 30 Ekim 2020’de bir deprem yaşadık. İzmirin birçok yerinde hasar gören binalar olduğu gibi Aktepe Mahallemizdeki Anafartalar İlkokulumuz ve çevresindeki polis lojmanları da hasar görerek yıkım kararı verilmişti. Ancak bu yıkım işlemi 2021 Haziran ayında başlatıldı. Şuan Anafartalar İlkokulunda eğitim öğretim yapılamaz durumda. Çevresindeki yıkım ve iş makinelerinin çalışmalarından kaynaklanan toz, duman ve gürültüden çocuklarımız orada okula gidemez durumdalar. Anafartalar İlkokulunun yıkılması nedeniyle 1000 dolayındaki öğrencimiz Emrez Mahallemizdeki Mustafa Kemal Paşa Ortaokuluna taşındı. Zaten yıkılıp yeniden yapılması için 5 yıldır uğraştığımız ortaokulumuz hem kendi öğrencilerine yeterli gelmiyordu hem de yanındaki bölgede radyoaktif kurşun metalleri gömülü olduğu için çevreye yaydığı radyasyon bizleri tedirgin ediyordu. Şimdi Anafartalar İlkokulunun öğrencilerinin de Mustafa Kemal Paşa Ortaokuluna taşınmasıyla okulun sınıfları ve diğer fiziki alanları eğitim-öğretim için hiç de yeterli olmayacak birçok sorunu beraberinde getirecektir."

Açıklamada, sınıfların mevcudunun bir an önce azaltılması gerektiği belirtilirken, şöyle denildi:

"Pandemi koşullarına uygun seyreltilmiş sınıfların oluşturulması bir yana 10-15 kişi olması gereken sınıf mevcutlarımızı 40’a yakın öğrenciden oluşmaktadır. Ayrıca bazı sınıflarımızda ders yapmak için bahçeyi kullanmaktadırlar. Okulumuza kayıt yaptıracak öğrenciler şuan kayıt yaptıramıyorlar.

Okullarımız pandemi nedeniyle 1,5 yıldır kapalı ve İzmir depreminin üzerinden neredeyse 1 yıl geçecek. Biz isterdik ki yetkililer mahallemizdeki bu okul sorunumuzu bu süre içinde çözümlesinler. Ama bu sorun çözümlenmedi ve yüz yüze eğitim başladığında okullarımızda eğitim yapılamaz durumda olduğu görüldü ve geçici günü kurtaran çözümler üretilmeye çalışıldı.

Bizler anne-babalar olarak, öğrenci velileri olarak, muhtarlık olarak çocuklarımızın eğitim hakkını savunuyoruz ve bundan vazgeçmeyeceğimizi söylüyoruz. Bizler pandemi koşullarına uygun, yeterli sosyal mesafeli, gerekli temizlik kurallarına uygun, yeterli personelin görev yaptığı sınıflarda çocuklarımızın eğitim görmesini istiyoruz.

Bizler, sorunun çözümü için Anafartalar İlkokulunun derhal inşaatının başlamasını, Mustafa Kemal Paşa Ortaokulunun da proje aşamasına gelen inşaatının başlayıp hızlı bir şekilde yapılmasını istiyoruz. Acilen de inşaatlar bitinceye kadar Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu bahçesinde hazır prefabrik sınıfların pandemi koşullarına uygun şekilde oluşturulmasını talep ediyoruz.

Bu taleplerimiz çok zor talepler değildir. Yetkili makamların bizim sesimizi duyarak sorunu çözümleyeceklerini umuyoruz. Bu talepler çocuklarımızın eğitim hakkı için mutlaka yerine getirilmelidir."

Kaynak: anka