Pandemi nedeniyle zor günler geçiren esnaf için İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde dikkat çeken bir uygulama başlatıldı. Seferihisar Belediyesi'nin hazırlattığı "Yiyin Gari" adı verilen aplikasyon ile 120'ye yakın işletme tek çatı altında toplandı. Kısıtlamalar yüzünden eve kapanan tüketici, online sipariş hattını kullanarak yerel esnafla aracısız bağlantı kurma imkanı yakaladı. Online siparişler için yüzde 12 komisyon ödemekten kurtulan esnaf rahat bir nefes alırken, Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li İsmail Yetişkin, bakkal, market ve restoranlarla başlattıkları uygulamayı esnafın tüm kesimlerine yayacaklarını söyledi.

Seferihisar Belediyesi, pandemi ve sokağa çıkma kısıtlamalarının büyük darbe vurduğu esnafa yönelik "Yiyin Gari" adıyla bir uygulamayı hayata geçirdi. Küçük esnafın zincir marketler karşısında ezilmesinin önüne geçme fikriyle başlatılan uygulama, daha sonra restoran ve gıda sektöründe faaliyet yürüten işletmeleri de kapsayacak şekilde genişletildi. Belediyenin hazırlattığı aplikasyon sayesinde, yerel işletmeler, komisyonsuz ve aracısız olarak tüketici ile buluşturuldu.

İlk etapta ilçedeki 120'ye yakın bakkal, market ve restoranı tek çatı altında toplayan Yiyin Gari uygulaması, kısıtlamalar yüzünden eve kapanan tüketiciye de rahat bir nefes aldı. Tüketici, cep telefonuna indirdiği Yiyin Gari mobil uygulaması ile kayıtlı yerel işletmelerden online siparişlerini vermeye başladı. Uygulama henüz birkaç günde Seferihisar'da ilgi gördü.

"RAHAT NEFES ALDIK"

Restoran işletmecisi Kadri Karadeniz, “Yiyin Gari uygulamasından çok memnunuz. Seferihisar Belediye Başkanımız İsmail Yetişkin'e başlattığı bu proje nedeniyle tüm esnaf arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum. Uygulama ilk hizmete girdiğinde vatandaşları bilgilendirmek zor olmuştu. Ama şimdi tüm Seferihisarlılar, Yiyin Gari'yi öğrendi. Yiyin Gari sayesinde, bazı online sipariş hatlarına ödediğimiz yüzde 12 komisyon tutarını artık ödemiyoruz. Tüketici doğrudan bize ulaşıyor. Siparişlerimiz çok arttı. Rahat bir nefes aldık" diye konuştu.

"UYGULAMA GENİŞLEYECEK..."

Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li İsmail Yetişkin ise şimdilik bakkal, market ve restoranlarla sınırlı bu uygulamanın kapsamını iyice genişleteceklerini belirtirken, şunları söyledi:

"Pandemi esnafımıza büyük darbe vurdu. Biz de onları nasıl bir nebze olsa koruruz diye düşündük. Yiyin Gari uygulamasını başlattık. Tamamen Seferihisar’da hizmet veren, bakkal, market ve restoran gibi yerel işletmeleri bir araya getirdik. Bunlarla bir alışveriş sistemi yarattık. Hiçbir komisyon almadan, sıfır komisyonsuz satış yapmalarını sağlıyoruz. Uygulamayla tüketici ve işletme, aracısız, direkt buluşma imkanı yakalıyor. Uygulamayı hem Seferihisarlı hemşerimizde hem de işletmelerimiz sahiplendi. Aplikasyona kayıtlı şuan 120 civarı işletmemiz var. Epey de sipariş veren yurttaşımız var. Hedefimiz tüm esnafımızı bu uygulamamıza dahil etmek. Ayakkabıcısından otelcisine, pansiyoncusundan kurutemizlemecisine varana tüm esnafı uygulamaya dahil etmek istiyoruz."

Görüntü Dökümü

Uygulamanın işleyişinden detay görüntü

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ile röportaj

Esnaf Kadri Karadeniz ile röportaj

Kaynak: anka