Hekimlere ek gösterge zammı kararı sonrası sağlık çalışanları, İzmir'de basın açıklaması yaptı. Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, "Sağlık çalışanları arasında iş huzurunu bozabilecek ayrıştırmaların, ötekileştirmelerin mantığını anlayabilmiş değiliz. Tüm sağlık çalışanlarına iyileştirme bekliyoruz" dedi.

Pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimler ve diş hekimlerine ise 5 bin lira ek gösterge zammı öngören teklifin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi sonrası İzmir'de bir grup sağlık çalışanı, bugün Alsancak Devlet Hastanesi bahçesinde toplandı. "Ayrımcılık İstemiyoruz, Sağlık Çalışanları Olarak Biz Bir Bütünüz" başlıklı basın açıklaması yapan sağlıkçılar, "Sağlık bütündür, bozulamaz" sloganı attı.

"ÇALIŞMA HUZURUNU BOZDU"

Sağlıkçılar adına basın açıklamasını Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol okudu. Açıklama şöyle:

"Hükümetin ve Sağlık Bakanlığı'nın kendi çalışanları arasında yaptığı ayrımcılık, sağlık hizmetleri sunumunda yaşanan sıkıntıların tuzu biberi olmuştur. Yetkililerin, ekip olarak hizmet veren sağlık çalışanları arasında iş huzurunu bozabilecek ayrıştırmalar içerisine girmelerinin mantığını anlayabilmiş değiliz. Elbette doktor arkadaşlarımızın ek göstergelerinde yapılacak olan düzenlemeyle emekli maaşlarına gelecek olan iyileştirme, sağlık çalışanları olarak hepimizi memnun etmiştir. Biliyoruz ki hekim arkadaşlarımıza yapılan ek gösterge iyileştirmesinin sebepleri, son bir yılda yaklaşık 9 bin doktor arkadaşımızın istifası ve emeklilerle birlikte yaklaşık 15 bin doktor arkadaşımızın kamudan ayrılmasıdır. Ücret düzenlemesinde hekim ve hekim dışı olarak ayrıma gidilmesi, sağlık hizmetleri sunumunun en tepesinde bulunan Türkiye Cumhuriyeti'nin Sağlık Bakanı’nın bile sağlık hizmetleri sunumunun bir bütün olduğunu görmemesi ya da görmezden gelmesi, hekiminden hemşiresine, ebesinden teknisyenine, memuruna kadar tüm çalışanları ümitsizliğe sevk etmiş, çalışma huzurunu bozmuştur.

"3600 EK GÖSTERGE MÜJDESİNE NE OLDU"

Sayın Sağlık Bakanı’mıza soruyoruz. Yaklaşık iki yıldır devam eden pandemide yıllık izinleri verilmeyen, tüm memurlar esnek çalışırken fazla mesai yaptırılan, eşi karantinadayken çalıştırılan, haklarını ödeyemediğiniz hekim dışı sağlık çalışanlarımızı ne çabuk unuttunuz? Her türlü şiddete uğrayan, ekonomik zorlukla mücadele eden, kamu kurumlarında en çok soruşturma geçiren, ceza alan, mobbinge uğrayan sağlık çalışanları için 5 yıl önce verilen 3600 ek gösterge müjdesine ne oldu? 10 yıl önce söz verilip, verilip verilmediği bile belli olmayan yıpranma payına ne oldu? Hekim arkadaşlarımıza ek göstergelerinin artırılmasıyla yapılacak maaş iyileştirmesinin açıklanmasının hemen ardından bugüne dek sendikacılık adına neredeyse hiçbir eylem, etkinlik yapmayan hükümet yanlısı sarı sendikanın iki gün iş bırakma kararı alması ve hemen ardından bugün TBMM’nin toplanıp konuyu görüşeceğini açıklaması da manidardır. TBMM’de yapılacak olan görüşmede tüm sağlık çalışanlarına kısmen de olsa bir iyileştirmenin yapılacağı beklenmektedir. Yaklaşık 10 yıldır yapılan toplu sözleşmelerde memurun maaşını neredeyse asgari ücrete dayanmasına sebep olan, alım gücünü yüzde 70 düşüren, asgari ücret artışları oranında bile memur maaşlarına zam alamayanlar bugün iş bırakacaklarını açıklıyorlar. Davul sizin boynunuzda ama, tokmak kimin elindeyse ondan izin alın ki iş bırakabilesiniz. Sağlık çalışanlarına 750-1.000 TL arası ek zam yapılacağı konuşuluyor. Siz bırakın 1000 TL'yi, bugünün şartlarında 5.000 TL bile zam yapsanız 2002'deki alım gücüne ulaşamazsınız. Biz istiyoruz ki çalışanlarımız arasında haksızlık, hukuksuzluk, adaletsizlik olmasın. Biz istiyoruz ki yöneticilerimiz liyakatli olsun. Siyasilerin emrinde değil, devletimizin, milletimizin ve çalışanlarımızın hizmetinde olsun. Çalışanlarımızın hakkını, hukukunu korusun."

İZMİR'İN BİRÇOK NOKTASINDA EYLEM

Sağlık çalışanları, İzmir'in birçok sağlık kuruluşunda da eylem yaptı. İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları, 2 saatliğine iş bıraktı ve 6 Aralık Pazartesi günü için iş bırakma çağrısı yaptı. İzmir Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan sağlık meslek örgütleri temsilcileri ve çalışanları da "Sağlık ekip işidir. Tüm iyileştirmeler ayrımsız olarak sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yapılmalıdır" açıklamasını yaptı.

Kaynak: anka