Haber: ABDULLAH ÇELEBİ - Kamera: KERİM UĞUR

İzmir'de SES ve Türk Sağlık Sen'in çağrısıyla tüm hastanelerde sağlık çalışanları bir günlüğüne iş bıraktı. Ege Üniversitesi Hastanesi poliklinik giriş kapısında toplanan çalışanlar, ayçiçeği yağı tenekesinde bordro yaktı. Sağlık çalışanları, sadece hekimlerle sınırlı tutulup TBMM'de kabul edildikten sonra ertelenen ek gösterge zammının iş huzurunu bozduğunu belirterek sorunların çözümü için Sağlık Bakanlığı'na çağrı yaptı.

KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Türk Sağlık Sen'in çağrısıyla İzmir'de sağlık çalışanları bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Hastanesi ve Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde basın açıklamaları ile iş bırakan sağlık çalışanları, sadece hekimlerle sınırlı tutulup TBMM'de kabul edildikten sonra ertelenen ek gösterge zammıyla ilgili tepkilerini dile getirdi.

"BORDROLARINI YAKTILAR"

Ege Üniversitesi Hastanesi poliklinik servisi girişinde ayçiçeği yağı tenekesinde bordro yakma eylemi yapıldı. Son dönemde en çok zamlanan besinlerden ayçiçeği yağının boş tenekesinde bordrolarını yakan sağlık çalışanları, koronavirüsün meslek hastalığı sayılması, ek göstergelerin 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200’e kadar tüm sağlık emekçilerine uygulanması, yıpranma paylarının verilmesi ve yaşadıkları sıkıntılara çözüm bulunması için Sağlık Bakanlığı'na çağrı yaptı.

"MÜCADELEMİZ SÜRECEK"

SES İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz emeklerinin değersizleştirildiğini belirterek şöyle konuştu:

"Ayçiçek yağı yumurta kadar değersizleştirilen emeğimizle buradayız. Bizi görmezden gelen bir sağlık bakanlığı var. Biz de onların gözüne bu mücadeleyi sokacağız. Haklarımızı alana kadar mücadeleyi sürdüreceğiz. Yapacakları düzenleme bizi yoksulluk sınırı üstüne çıkmadığı sürece her daim mücadelemiz sürecek. Enflasyona karşı bizi ezdirenlere bizi kuru soğanı reva görenlere haykırıyoruz. Direne direne kazacağız" dedi.

"EKONOMİK SIKINTI YAŞIYORLAR"

Türk Sağlık Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Osman Ata ise şunları söyledi:

"Doktorlarımız zammı hak ediyor, yapılsın, itirazımız olamaz. Bizim istediğimiz tüm sağlık çalışanlarının ücretlerinin artırılmasıdır. Sağlık çalışanlarının tamamı ekonomik sıkıntı yaşamaktadır. Ne ayrımcılığı kabul ederiz ne de ekonomik kayıplarımızın görmezden gelinmesini isteriz."

15 YILDIR EMEKLİLİK HAKKI KAZANDI AMA OLMUYOR!

ANKA Haber Ajansı'na konuşan sağlık çalışanları da Sağlık Bakanlığı'na tepki gösterdi. 35 yıldır Ege Üniversitesi Hastanesi'nde çalıştığını belirten bir çalışanı, "3600 küsur maaş alıyorum. Üniversite mezunuyum, bunu hak ediyor muyuz biz. 15 yıl geçti emeklilik hakkımı kazanalı ama olmuyorum. Hiçbir şey maaşımıza yansımıyor çünkü. Yıllık iznim veya raporum yoksa döner sermaye alıyorum. Bir halkanın zinciriyiz. Onlara yapılırken diğerlerini de düşünsünler. Kimse görmüyor bizi" dedi.

AYRIŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR

Bir başka sağlık çalışanı, "Bu yasa ile bizi ayrıştırmaya çalışıyorlar. Biz ayrışmayız, bütünüz. Herkesin bir bütün olduğunu parçalamak bunlara yakışır. Tek maaş istiyoruz. Döner sermaye aldatmacasına katlanmak istemiyoruz artık. Üç gün izne çıkıyorsun tüm döner sermayeni kesiyorlar" diye konuştu.

"TEK MAAŞ İSTİYORUZ"

10 yıllık yoğun bakım hemşiresi ise "Maaşım 500 doları bile bulmuyor. Alım gücümün ne kadar düştüğünü gösteriyor. Büyüyen bir ekonomimiz olduğunu söyleseler de biz bundan faydalanamıyoruz. Yoğun bakımda nöbetten çıktığınızda nasıl uyuduğunuzu bile hatırlamazsınız. O kadar yoğun birimde çalışmama rağmen geldiğim noktada aldığım her şeyin hesabını yapıyorsam bu bizi yönetenlerin suçudur. Daha iyi bir ücret talep ediyorum" dedi.

Diğer sağlık çalışanları da "Hakkımız verilmedi, seyyanen zam istiyoruz. Tek ödeme, tek maaş istiyoruz" dedi.

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

1.VİDEO

İş Bırakma Eyleminden Detay Görüntü

2.VİDEO

Basın Açıklamasından görüntü

Sağlık Çalışanları ile röp.

 

Kaynak: anka