HABER: ABDULLAH ÇELEBİ - KAMERA: KERİM UĞUR

İzmir Alsancak Sevgi Yolu'ndaki kitapçılara tam kapanma sürecinde hırsızlar dadandı. Son 5 günde 4 kitabevinden binlerce kitap çalındı. Esnaf, kitapların hurdacılara kağıt fiyatına satıldığını öne sürdü. Bin 200 kitabının çalındığını söyleyen Muharrem Şahiner, "Bu kitapların maliyeti 50-60 bin TL arasında. Ama o kitapları hurdaya verdiğinde taş çatlasın alacağın para 500-600 lira" dedi. Bir diğer kitapçı İlyas Minaz ise, "Bunca bekçi ve polis var. Biz burada kendi kendimize bekçi tutamayız. Artık çözüm bekliyoruz” diye konuştu.

İzmir'in Konak ilçesi Alsancak Sevgi Yolu'ndaki kitapçılar, tam kapanma döneminde hırsızların hedefi haline geldi. 25 yıllık kitapçı esnafı olan Deniz Kitabevi'nin sahibi Muharrem Şahiner, önceki gün kontrol etmek için dükkanına gittiğinde, boş raflarla karşılaşınca polisi arayıp şikayetçi oldu.

Polis olayla ilgili soruşturma başlatırken, Sevgi Yolu'ndaki Mama Kitabevi, Fikir Kitabevi ve Bulantı Kitabevi'nden de yüzlerce kitabın çalındığı ortaya çıktı.

"KAĞIT FİYATINA HURDACILARA SATIYORLAR"

ANKA Haber Ajansı’na konuşan esnaf ise kitapların kağıt fiyatına hurdacılara satıldığını öne sürdü. Kitapçı esnafı Muharrem Şahiner; kitapların, sabah saat 06.00 sıralarında, 13-14 yaşlarında 4 çocuk tarafından alındığının, polise teslim edilen güvenlik kamerası görüntülerinde göründüğünü söyledi.

Muharrem Şahiner, "Tanesi 50-60 lira olan kitapları 50 kuruştan hurdacılara satıyorlar. Bunu 13-14 yaşındaki Suriyeli çocuklara yaptırıyorlar. Zaten cezai ehliyetleri olmadığı için yaptırım uygulanmıyor ve serbest kalıyorlar. Benim dükkanımdan 1200 kitap çalındı. Bu kitapların maliyeti 50-60 bin TL arasında. Ama o kitapları hurdaya verdiğinde taş çatlasın alacağın para 500-600 lira" dedi.

"KİMSE OKUMAK İÇİN ALMAZ"

Muharrem Şahiner'in eşi Yasemin Şahiner ise kapanma sürecinde büyük sıkıntı yaşadıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Bir geldik ki raflar boşalmış. Bu işin bir sorumlusu da yok. Emniyetten tutun, kitapçılar odasına kadar herkes, "Farklı tedbirler alabilirsiniz" diyor. Sokağa çıkma yasağının olduğu dönemde nasıl tedbir alalım. 25-30 esnafın ürünü risk altında. Bütün ürünler Allah'a emanet duruyor. Ben ürünümü koruyamıyorum çünkü buraya gelemiyorum, sokağa çıkma yasağı var. Biz liseye, üniversiteye giriş kitapları satıyoruz. Sınava hazırlık kitaplarını kimse okumak için almaz. Kimse kitap bilinci ile bu rafları boşaltmaz. Hırsızlık bu, kağıt parası için satılacak bu kitaplar."

"BUNCA BEKÇİ VE POLİS VAR"

Yaklaşık 5 bin TL'lik kitabının çalındığını söyleyen Bulantı Kitabevi sahibi İlyas Minaz ise şunları söyledi:

"Geçmişte de benzer sorunlar yaşadık. Ekonomik kriz ve koşulların kötülüğü nedeniyle hırsızlık vakaları artıyor. Benim 500 kitabım gitti. Çoğu ikinci el kitaplardı ama yine de zarar. Komşumuzun binden fazla yeni kitabı gitti ve hepsi yeniydi. Bana 7-8 liraya gelen ikinci el kitabı 15 TL'ye satmaya çalışıyorum. Ancak yeni kitabın tanesi 70-80 lira. Üniversiteye hazırlanan gençlerle iş yapıyoruz, okullar açık değil, dükkanlarımız da kapalı zaten. Bunca bekçi ve polis var. Biz burada kendi kendimize bekçi tutamayız. Artık çözüm bekliyoruz."

 

 

Kaynak: anka