İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen 10. Olivtech Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı ile 11. Ekoloji İzmir Fuarı'nın açılış töreni yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Küçük üreticinin doğduğu yerde doymasını sağlayacak tarım politikaları uyguluyoruz. Küçük üreticimizi dünyayla buluşturmak, dünyayı İzmir ile buluşturmak istiyoruz" dedi.

Gaziemir Fuarizmir'de kapılarını açan iki fuarın açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir milletvekilleri Bedri Serter ile Kani Beko, ilçe belediye başkanları, Köy-Koop Birlik Başkanı Nüptün Soyer ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

"ÜRÜNLERİMİZ HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRMÜYOR"

Gıda güvenliği, sağlık ve tarımın birbiriyle bağlantısının önemine değinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer açılış töreninde şöyle konuştu:

"İki fuarı yaparken ekolojinin tarımla olan bağlantısını gün ışığına çıkartmak istiyoruz. Küçük üreticinin doğduğu yerde doymasını sağlayacak tarım politikaları uyguluyoruz. Küçük üretici toprağından uzaklaşıp üretimden vazgeçtiğinde ülke yoksullaşmaya başlar. Kendi kendine yetemez. Çare küçük üreticiyi ihracatçı yapmaktan geçiyor. Uluslararası çalışmalarımızın nedeni küçük üreticiyi ihracatçı haline getirmektir. Bu konuda desteğe ihtiyaçları var. Küçük üreticimizi dünyayla buluşturmak, dünyayı İzmir ile buluşturmak istiyoruz. Kadim kültürümüze ait 5 temel üründen ilki zeytin, ikincisi meyve, üçüncüsü tahıl, dördüncüsü mera hayvancılığı ve beşincisi kıyı balıkçılığı. Üreticimizin hayat iksiri denilen ölümsüz ağaçtan çıkardığı zeytinyağı ve diğer ürünlerin dünyada eşi benzeri yok. Ancak hak ettiği değeri maalesef şu an itibariyle göremiyor. Bugün fuarımıza Almanya, Cezayir, Fas, İspanya, İtalya Libya ve Tunus'tan katılımcılar geldi. Küçük üreticilerin ürünlerini uluslararası alanda pazarlama imkanlarının açıldığı bir fuar olmasını diliyorum."

Başkan Soyer ve beraberindekiler açılış kurdelesini kestikten sonra fuardaki stantları gezdi. 30 Mayıs'ta sona erecek fuarlar kapsamında söyleşiler, tadım ve yemek şovları yapılacak. Son iki günü yurttaşlara açık olacak fuarlar ücretsiz olarak gezilebilecek.

BULUŞMA NOKTASI “OLİVTECH"

Adana, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kilis, Mersin, Muğla, Tekirdağ’dan ve yurt dışından Libya ile Fas’dan firmaların yer alacağı Olivtech’e; Almanya başta olmak üzere, Cezayir, Fas, Hollanda, Irak, İspanya, İran, İtalya, Libya, Rusya ve Tunus’tan ziyaretçiler bekleniyor. Ünlü şeflerin katılacağı mutfak performansları gerçekleştirilecek Olivtech’te çok sayıda üretici, ithalatçı, distribütör, şef, gıda sektörü profesyonelleri, şişe ve ambalaj üreticileri, makina üreticileri, zincir süpermarket alım heyetleri, zincir otel satın almacıları ve tüm sektörel ziyaretçiler bir araya gelecek.

UZMAN İSİMLER GELECEK

Fuarizmir B Holü'ndeki Ekoloji İzmir'de sadece organik ürünlerin yer alacağı “Organik Pazar” kurulacak. Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Denizli, Gaziantep, İzmir, İstanbul, Mersin, Muğla ve Uşak’tan birçok firmanın katılımcı olacağı Ekoloji İzmir’de; Almanya, Fransa, Hindistan, Hollanda, İran, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan’dan gelecek profesyonel ziyaretçiler katılımcılarla buluşacak. Ekoloji İzmir Fuarı etkinlikleri kapsamında Almanya, Azerbaycan, Belçika, Danimarka, Fas, Hırvatistan, Hindistan, İran, İspanya, İtalya, İngiltere, Kırgızistan ve Yunanistan’dan alanında uzman kişiler gelecek. Ekoloji İzmir Fuarı konferansında, uzmanlar, üreticiler, akademisyenler ve sektörün diğer temsilcileri bir araya gelecek. Konferans, organik sektörünün sorunlarının ele alındığı bir platform olacak ve sektörünün geleceğine ışık tutacak.

 

Kaynak: anka