HABER: ABDULLAH ÇELEBİ - KAMERA: KERİM UĞUR

İzmir'de 30 Ekim depremi sonrası binaların yeniden yapım sürecinde mağdur edildiklerini öne süren depremzedeler, İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlık İşleri Dairesi önünde üzerlerine kefen bezi sararak eylem yaptı. Emsal artışı ve faizsiz kredi isteyen, rezerv alandan konut hak sahipliği alamadıkları için tepkili olan depremzedeler adına konuşan İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, "Canlarımızı, evlerimizi yitirdik. 'Artık barınacağımız tek yer üç karış olan mezar yeridir' diyerek mezar yeri satın almaya geldik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ivedilikle oluşan zararları tazmin etmelidir. " diye konuştu.

İzmir'de 119 yurttaşın yaşamını yitirdiği 30 Ekim depreminde hasar alan evlerini boşaltmak zorunda kalan depremzedeler, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Konak ilçesine bağlı Yenişehir semtindeki Mezarlık İşleri Dairesi önünde toplandı. Binaların yeniden yapım sürecinde hak kaybı yaşadıklarını belirten depremzedeler, proje alanları için emsal artışı ve faizsiz kredi, Bayraklı'da yapımı süren rezerv alandan da konut hak sahipliği istedi.

Mezarlık İşleri Dairesi'ne girerek tek kişi için 15 bin TL'yi bulan mezar yeri fiyatlarını öğrenen depremzedeler daha sonra kefen bezine sarılarak kısa süreliğine trafiği durdurdu.

"11 AY GEÇMESİNE RAĞMEN SORUNLAR ÇÖZÜLMEDİ"

Depremzedeler adına basın açıklaması yapan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Özkan şunları söyledi:

"Yitirdiğimiz 119 canımızı rahmetle anarken haykırıyoruz; tükendik! Depremin üzerinden 11 ay geçmiş olmasına rağmen yaralarımız sarılmadı. 3 bin 500 ağır hasarlı konut malikine çözüm bulunduğu sanılmakla birlikte; geriye kalan 66 bin az hasarlı, 8 bin 500 orta hasarlı konut sahibi yurttaşımız unutulmuş, depremzede yerine konulmamıştır. Sanılanın aksine bu hasarlı konutlarda oturan birçok konut sahibi korkuyla evlerini terk etmek zorunda kalmıştır. Canlarımızı yitirdik, evlerimizi yitirdik. 'Artık barınacağımız tek yer üç karış olan mezar yeridir' diyerek mezar yeri satın almak adına depremzedeler olarak burada buluştuk."

"SİYASİ ÇEKİŞMELERDEN SIKILDIK"

Proje alanlarındaki dairelerin konut sahiplerinin fikirleri alınmaksızın küçültüldüğünü öne süren Haydar Özkan şöyle devam etti:

"İnsanlarımız miktarını bilmedikleri rakamlarla borçlandırılmıştır. Hasar durumundan bağımsız olarak proje alanında konutu bulunan tüm yurttaşlarımız aynı ödeme olanaklarından yararlanmalıdır. Yine depremzedeler arasında ayrım yaparak proje alanında konutu bulunan yurttaşlarımıza hak sahipliği tanınmamıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ivedilikle oluşan bu zararları tazmin etmelidir. Buna ek olarak, proje alanında yer almayan ancak hasarlı bulunan bağımsız bölümler için yerel yönetim emsal artış isteğini, merkezi hükümet ise faizsiz kredi talebini görmezden gelmektedir. Nihayetinde bir kısım yurttaşımız kiracı olarak borcuna borç katmış, bir kısım yurttaşımız ise hasarlı konutlarda yaşamaya devam ederek olası bir depremde adeta ölümü beklemek zorunda bırakılmıştır. Sorunlarımızın çözümü merkezi ve yerel iktidardadır. Depremzedelerimiz kısır siyasi çekişmelerden sıkılmıştır. Siyaset kurumu depremzedelerin sorunu için çözüm üretmezse gideceğimiz yer üç karışlık mezardan başka bir yer olmayacaktır."

"YÜKSEK KİRALAR NEDENİYLE MANİSA'YA TAŞINDIK"

ANKA Haber Ajansı'na konuşan depremzede yurttaşlar da sıkıntıların çözülmesi için yetkililere çağrı yaptı.

Deprem sonrası evlerinin yıkıldığını ve yüksek kira bedelleri nedeniyle Manisa'ya taşınmak zorunda kaldıklarını belirten Gülben Ercelüleci şöyle konuştu:

"Kiralık ev bulamayınca mecbur Manisa'ya taşındık. İki çocuğumu oraya okuldan nakil aldırdım. Okulun ilk günü ağlayarak gittiler. 'Biz evimizi istiyoruz, neden evimizde değiliz. Neden okulumuzda arkadaşlarımıza ev öğretmenlerimize gidemiyoruz' diyorlar. Bu içler acısı bir durum. Depremi yaşayan anlıyor. Hiç olmazsa mezarımız hazır oldun dedik. Duyulacak sesimiz inanıyoruz. Ev kiraları yüksek olduğu için gittik. Eşim asgari ücretli, ben ev hanımıyım."

"DASK'TAN PARA ALAMADIK"

DASK'tan para alamadıklarını söyleyen Ayşe Kartal, 2021'den beri evime DASK yaptırıyorum. Bana 3 bin 335 lira para verildi. Bunun hesabını biz kimden soracağız. Hiçbir şekilde iki defa müracat ettim. 3 bin 300 lirayla bana boya badana yaptır diyorlar. Boya badana ile o evde nasıl oturacağım" dedi.

"EV İKİYE AYRILMIŞ, HAFİF HASARLI DEDİLER"

Evinin oturulamaz halde olduğunu belirten Semiray Çapa, "Gelip hafif hasarlı dediler. Şu an ev ikiye ayrılmış. Geçen sene İmar Barışı'ndan oturma ruhsatı aldım. Yeniden yapılmasını istiyorum" derken, Zeynep Türk ise "Depremzedeler unutuldu. Evlerimizi yaptıramıyoruz bari mezarımızı yaptıralım dedik" diye konuştu.

 

 GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

1.Video Dernek Başkanı Haydar Özkan'ın açıklaması Depremdezede Gülben Ercelüleci Depremdezede Ayşe Kartal Depremdezede Semiray Çapa Depremdezede Zeynep Türk 2.Video Depremzedelerden ve Eylemden detay görüntüler

 

Kaynak: anka