Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle İzmir'de, Konak Belediyesi ve Kent Konseyi ile sivil toplum örgütleri tarafından ortak bir basın açıklaması yapıldı. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Türkiye'de çocukların uğradığı şiddet ve cinsel istismarla ilgili kara bir tablo olduğunu belirterek, "Türkiye’de kadın olmak, çocuk olmak gerçekten çok zor. Bu düzen artık değişmeli" dedi.

Alsancak'taki Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde yapılan “Benim de Haklarım Var” konulu basın açıklamasına Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu’nun yanı sıra Kent Konseyi üyeleri ve çok sayıda sivil toplum örgütünün temsilcisi katıldı.

"NEDEN 18'İNCİ SIRADAYIZ"

Dünya Çocuk Hakları Günü'nün artık kutlanacak bir gün olmaktan çıktığını vurgulayan Başkan Batur, şunları söyledi:

"Bugün, dünyanın birçok yerinde çocuk haklarının acımasızca ihlal edildiği bir düzen var. Ülkemizde de durum farklı değil. Gün geçmiyor ki bir çocuğumuza dair yüreğimizi yakan bir haber almayalım. Soruyorum; ülkemizde çocuklarımızı koruyabiliyor muyuz? Büyük bir çoğunlukla cevabımız 'hayır' oluyor. Son dönemde çocuklarımıza yönelik her türlü şiddet ve cinsel istismar vakalarında artış olduğunu görüyoruz. The Economist’in 2019 yılında yapılan ve 60 ülkeyi kapsayan çocukların güvenliği araştırmasında, Türkiye 18'inci sırada yer almış, neden ilk üçte değiliz? 20 yıldır ülkeyi yönetenlerin cevabını vermesi gereken en önemli soru bu. Ülkemizin bulunduğu sıra, utanılması gereken bir sıra."

"ÇOCUK İHLALLERİ KORKUNÇ BOYUTLARDA"

Başkan Batur, çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarındaki artışa da dikkat çekerken şöyle devam etti:

"Adalet Bakanlığı’nın aynı yılın istatistiklerine göre de cinsel dokunulmazlığa karşı suç kapsamında açılan 49 bin davanın 23 bini çocuklara yönelik suçları kapsıyor. Bu korkunç istatistikleri ne yazık ki daha da artırmak mümkün. Çünkü ne acıdır ki bugünün Türkiye’sinin daha çocuk işçileri, çalışırken hayatlarını yitiren çocukları, çocuk gelinleri var. Ülkemizde özellikle kız çocuklarımızın okullaşma oranlarında ciddi bir kayıp yaşandığını da biliyoruz. Çocukların eğitim, sağlık, yaşama, barınma, fiziksel, psikolojik ve cinsel sömürüye karşı haklarını tanımlayan sözleşme kâğıt üstünde kalmıştır. Çocuk hakları ihlalleri korkunç boyutlardadır. Türkiye’de kadın olmak, çocuk olmak gerçekten çok zor. Bu düzen artık değişmeli diyoruz.”

"GERİCİ ZİHNİYET, İSTANBUL SÖZLEŞMESİ GİBİ LANZAROTE'Yİ DE İPTAL ETTİRMEK İSTİYOR"

Ortak basın açıklamasını okuyan Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu ise Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan “Çocukların Cinsel Sömürü ve Cinsel İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi” olarak bilinen Lanzarote Sözleşmesi'ne dikkat çekti. Mumcu, şunları söyledi:

"Lanzarote Sözleşmesi’nin de tıpkı İstanbul Sözleşmesi gibi feshedilmesi gerektiğini düşünen gerici zihniyetlerin varlığı ortada. Kadınlarımızın hakları için verilen mücadele, çocuklarımızın kazanılmış hakları için de sonuna kadar verilecektir. Bu kararlı duruştan kimsenin şüphesi olmasın. Şunu da çok iyi biliyoruz; sözleşmeler, yasalar, kanunlar, çocuk istismarı, çocuk işçiliği, korunmaya ihtiyacı olan çocuklar, suça sürüklenmiş, özgürlükten yoksun bırakılmış çocuklar gibi alanlarda yaşanılan hak ihlallerini tam olarak ortadan kaldırmak yeterli olamaz. Savaşların bitmediği bir dünyada çocuklarımıza barışın güvencesini de sunamayız. Savaşın, sömürünün, eşitsizliklerin, talanın ve rant hırsının olmadığı bir dünyada, haklarına kavuşmuş çocukların şarkıları kulaklarımızda yankılanacak.”

Etkinlikte konuşan Konak Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Semih Eliaçık ise “Her çocuk sağlık, bakım ve eğitim imkanlarından yararlanma hakkına sahiptir” dedi.

Kaynak: anka